-

Hubris – Red Tilt (EP, 2014)

Hubris -  Red Tilt (EP)

Hubris – Red Tilt (EP)
Izdavač: Balkanrock Records ( 28.4.2014.)
Producenti: Mladen Ivanković
Trajanje: 17:08
Žanr: Modern melodic death metal
Ocena: 6

 Vreme je i da Niš prikaže svoj dijapazon melo-death zvuka. Balkanrock Records je ovom prilikom ugostio u svoj dom bend Hubris sa njihovim debi EP-om pod imenom „Red Tilt„. Nema previše informacija o samom sastavu „na prvu loptu“. Ipak, u pitanju je kvartet koji u svom taboru sadrži gitarski duo, naravno bubanj/bas relacija, vokal i sempl elementi koji omogućuju širu paletu izraza. Album je izašao prošlog ponedeljka i vreme je za pitanje – šta Hubris donosi publici?

Iskreno govoreći, prvobitno navedeni melodic death metal zvuk se uočava samo u momentu kada pevač Nikola Đorđević smenjuje deonice melodičnog vokala i agresivnog vriska/groula. Čitav preostali ton i tok izdanja upućuje na neku sintezu raznolikih zvukova, prožimaju se povremeni elementi elektronike, akustičnog zvuka, boje glasa koja pomalo vuče na Mike Pattonov stil, agresivnijih rifova, gitarskih solo deonica u rok tradiciji. U jednom momentu me zvuk benda podseća na neke elemente eklektičnog sastava iz daleke Australije, Twelve Foot Ninja. Takav pristup je nešto što je definitivno osvežavajuće, a pore toga pesme su pune različitih ideja.

Ritmičke nepravilnosti i složeniji metar je nešto što je takođe prisutno u određenoj meri unutar zvuka. Pesme su vrlo dinamične u pogledu promene odseka, postoji blaga fanki igrivost. U samoj upotrebi vriska/groula isti se sprovodi u brzim ritmičkim promenama i ne deluje toliko agresivno, koliko šizofreno.

Pesma „TechnoKracy“ donosi interesantnu upotrebu klavijature i melodije koja prati gitarski zid (blago podseća na In Flames i „Clouds Connected“). Melanholični atmosferični zvuk se smenjuje sa grunge rifovima, a na to dolazi virtuozna gitarska solaža. Definitivno ima interesantnih uticaja i pregršt informacija koje se smenjuju u muzičkom toku i ne daju prostora za dosadu.

Početna „Red Tilt“ nas navodi na hardcore ritam i staru melodeath školu devedesetih unutar deonice glasa (Carcass ili At the Gates, kao i bilo koji siroviji black/death metal bend). Akustični delovi su neka čudna kombinacija All That Remains delova i Faith No More glasa. Naravno, gitarski solo daje potpuno novu boju sa svojim virtuozitetom nekog tradicionalnijeg heavy metal benda.

Muzički i idejno, bend je super. Ono što im, s druge strane zadaje probleme je tehnički element, kvalitet snimka, kvalitet snimljenih deonica (pre svega, glasa i bubnja). Nedovoljno ubedljiv vokal u melodičnim deonicama, čak i nedovoljno stabilan, mada je intonacija generalno na mestu. Izgovor teksta bi mogao da se malo poboljša. Na nekim mestima bi bilo bolje da je agresivniji vokal malo više kontrolisan i u sporijem tempu. Deonice bubnja u nekim momentima deluju kao da upadaju prerano i nedovoljno precizno (upad bubnja i gitara na početku „Singularitya“ je dobar primer). Svakako, u pitanju je prvo zvanično izdanje, ali u nekim momentima deluje kao da je u pitanju još uvek demo snimak, ne završni miks. Gitarski zvuk je najbolje izražen kada je solo deonica u pitanju, prilično dobro „izlazi“. Deonice ritam gitare deluju pomalo „mršavo“, ističu se više frekvencije, a manjka čvrstine/topline basa.

Nadam se da će bend opstati na sceni, mislim da ima šta da kaže muzički, jedino je potrebno da unaprede kvalitet zvuka i da malo urede složene aranžmane ka kojima naginju. Kilometraža u svirkama i sazrevanje bi im takođe bilo od pomoći. Biće interesantno videti kuda će ovaj bend muzički otići u budućnosti. Mislim da bi trebalo videti i čuti bend uživo.

Spisak pesama:

1. „Red Tilt“ (03:59)
2. „Remedy“ (04:49)
3. „Singularity“ (04:06)
4. „TechnoKracy“ (04:14)