fbpx

-

Naslovna Autorski članci Recenzije Horror Piknik - Speed metal je živ (EP, 2012/2014)

Horror Piknik – Speed metal je živ (EP, 2012/2014)

Horror Piknik -  Speed metal je živ

Horror Piknik – Speed metal je živ
Izdavač: StormSpell Records ( 1.1.2014.)
Producenti: Gos’n Bandar
Trajanje: 17:15
Žanr: speed/thrash metal
Ocena: 8

 Američka izdavačka kuća, StormSpell Records, koja je 2012. godine objavila debi izdanje novosadskog Horror Piknika, EP „Speed metal je živ“, reizdala je pomenuto ostvarenje u proširenoj verziji početkom 2014. godine.

O muzičkom preduzeću Piknik ne treba puno govoriti, jer već nešto manje od decenije iz Piknikovog studija izlazi kako materijal istoimenog projekta, tako i drugih bendova. Što se tiče samog Horror Piknika, projekat funkcioniše tako što Miroslav Majkić (alias Gos’n Bandar), piše sav materijal, svira sve instrumente i producira, dok se u spotovima kao članovi benda pored gitare i vokala Majkića (tj. Zombi Zlikovca), pojavljuje basista Goran Biševac Biške (Pero Defformero, Horror Biške) potpisan kao Mrtvac Krvnik, i bubnjar Borko Brkić (S.O.K.91, Proleće), potpisan kao Veštac Tlačitelj.

Sa ovakvom podelom poslova, Horror Piknik se oglašavao singlovima i spotovima, da bi debi EP, „Speed metal je živ“, objavio američki Stormspell najpre 2012. godine, a zatim dve godine kasnije u proširenoj verziji. Zanimljivo je da „reduks“ verzija EP-ja dolazi tačno četvrt veka od objavljivanja albuma prvenaca Hellera i Bombardera, prvih speed/thrash metal sastava sa tekstovima na narodnom jeziku (što bi rekli Cane i Vuk Karadžić), a da su oba izdanja su objavljena ili u samom, ili blizu Novog Sada (Bombarder za novosadski Panonija Koncert, a Heller za odžački Ghost House Records).

Samim tim moglo bi se slobodno reći da je Horror Piknik naslednik pomenutih bendova iste žanrovske legure, s tim što je projekat otišao još korak dalje po pitanju autentičnosti materijala. Sa „Drekavcem“, pesmom koja otvara izdanje, ujedno i najnovijim singlom, Horror Piknik je tematski zagazio u oblast folklornog horora, i to onog tipičnog za južnoslovensko podneblje. Ekranizacija pesme je odvela stvar još dalje, evocirajući remek-delo domaćeg horora, „Leptiricu“, sa scenom u kojoj bend sa sveštenikom traga za drekavcem, koja podseća na potragu za Savom Savanovićem iz Kadijevićevog filma.

Ipak, treba napomenuti da su pesme i spotovi Horror Piknika jedan kompaktan estetski doživljaj, kako po pitanju samog materijala, tako i po pitanju vizuelnog identiteta. Pesme Horror Piknika su žanrovski bazirane na klišeima speed/thrash metal zvuka osamdesetih, ne samo pod uticajem američke, već i nemačke škole. Estetika tekstova ovog žanra se bazira na crpljenju inspiracije iz horor i SF filmova B-produkcije i petparačke horor fikcije, no Horror Piknik je uveo i elemente horora endemične za ove prostore, pa se sa pravom može reći da spada u jedinstvene pojave na karti sveta heavy metal muzike.

Treba dodati i da celokupna priča dobija novu dimenziju kada se na tonski zapis doda vizuelna prezentacija, jer se u njoj krije jedna zdrava doza samorefleksivne ironije. Vizuelni identitet benda u svim video zapisima, uvek je baziran na korišćenju perika i klišeiranih modnih detalja, pa se stiče utisak da se sam bend svodi na tekstualni nivo, to jest na likove iz sopstvenih dela, nesvesnih da je prošlo nekoliko decenija od kako je celokupnom žanru udahnut život. U prilog ovoj tezi ide i činjenica da je HP projekat, a da se članstvo benda svodi na pseudonime i glumce u spotovima, poput imaginarnog benda.

Dozu humora ćete naći i u tekstovima, pa naredna, „Sanduk“, od jedne od fundamentalnih horor fantazija, i jednog od najelementarnijih ljudskih strahova, preranog sahranjivanja, inače prisutnog u Poeovim delima i B-produciranim mu filmskim ekranizacijama, u interpretaciji Horror Piknika postaje crnohumorna žalopojka živog pokojnika, kome je „grob za života“ postao „poslednja kuća“. „Sanduk“ oslikava taj duh B-horora u ekranizaciji pesme, dok način na koji Majkić govori o svojim nedaćama u „hladnoj ilovači“, pesmi daje pesmi jedan groteskni i „naški“ crnohumorni momenat.

Čini se da će ipak pravu crnohumornu grotesku slušalac doživeti narednom post-apokaliptičnom trilogijom pesama, koja se sastoji iz hita „Masovna sarana“, makabrističkom „Smrt dolazi“, i najstarijiom „Horor, strah, užas, kraj“. Iako komercijalno uspešnija (čitaj „broj pregleda na Youtubeu“, sa više od milion i po pregleda) u „horror folk“ cover verziji koju je snimio Biševac (potpisan kao Horror Biške), „Masovna sarana“ je postala hit pesma koja je prevazišla skučene okvire metal subkulture, doduše, delimično zahvaljujući obradi, i postala deo pop kulture.

I pored morbindne vizije o kraju čovečanstva, „Masovna sarana“, i naredna „Smrt dolazi“, probirom reči, poput nekog eksploatacijskog filma, će vas na momente uplašiti, a na momente i dobro nasmejati, što se da primetiti i po samim nazivima pesama. Majkovićeve vizije o „kosturima“ koji „izlaze iz grobova“ kako bi čovečanstvo pokopali u „svežim rakama“ iz ranije, ili vizija sablasnog kosača čija „kosa“ je „oštra kao mač“ pa „radost i smeh pretvara u plač“ iz kasnije pesme, će sa jedne strane oduševiti ljubitelje horora i heavy metala, dok će, sa druge strane, uplašiti i zgranuti naivne i neupućene.

“Nepočivši” (nemrtvi, živi mrtvaci) se vraćaju i u trećoj postapokaliptičnoj numeri,, „Horor, užas, strah, kraj“, a pesma počinje sa porukom izvrnutom unatraške (tipična „metalika“ na taj način podstiče slušaoce da se učlanjuju u sekte, konzumiraju narkotike, i vrše masovna (samo)ubistva) i poručuje slušaocima: „Mi smo stari speed metalci. Do kraja ostajemo dosledni svome stilu. Nemojte da nam puštate ništa ako nije „tandara-tandara-tupa-tupa“. Seremo vam se u muziku.“ Ovo je ujedno i najstarija pesma projekta, pa se nekako ispostavilo da je i najsiroviji štih u opusu benda, i još jedna koja je doživela duhovito „horror folk“ čitanje.

Za kraj ovog izdanja ostaje verovatno najpotcenjenija pesma Horror Piknika, „Kameni golem“, čija je najveća nesreća to što je snimljena u vreme kada je snimljena „Masovna sarana“, pa je pesma samim tim stala u drugi plan i bila na „listi čekanja“ do 2012. godine, kada je osvanula na sajtu Youtube. „Kameni golem“ ponovo zalazi u oblast folklornog horora, ovog puta nešto šireg, s obzirom da je golem mitsko biće u jevrejskoj mitologiji, ali se vezuje za i češku tradiciju i kulturu. Ovo je takođe jedina pesma koja nije doživela ekranizaciju, već u funkciji spota služi kratak slideshow sa fotografijama.

Na kraju teksta, na spisku zamerki se može naći kratko trajanje izdanja, što je možda moglo se ispravi dodavanjem Horror Piknik obrade „Kopač grobova“, sa Bombarder tribute izdanja, i Hellerovog „Inferna“, koju je Majkić snimio kao gost sastavu Narednik Lobanja i Vod Smrti; no, u pitanju izdanje za inostrano tržište pa ovi snimci ne bi imali tu težinu koju bi imali na izdanju za ovdašnje tržište. U svakom slučaju, makar i inostrano, srpska metal scena je dobila jedno od najboljih debitantskih izdanja u poslednjih par godina. A speed metal u Srbiji? Nit’ živ, nit’ mrtav: speed metal je nemrtav!

Spisak pesama:

1. Drekavac (2:57)
2. Sanduk (3:28)
3. Masovna sarana (3:06)
4. Smrt dolazi (2:55)
5. Horror, strah, užas, kraj (2:28)
6. Kameni golem (2:21)