-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeHornsman Coyote & Soulcraft - Safe Planet (2016)

Hornsman Coyote & Soulcraft – Safe Planet (2016)

Hornsman Coyote & Soulcraft - Safe Planet

Hornsman Coyote & Soulcraft – Safe Planet
Izdavač: Ammonite Records/PDV Records ( 22.03.2016.)
Producenti: Milan Barković, Vladimir Krkljuš
Trajanje: 44:35
Žanr: 4.8
Ocena: 8

 Nemanja Kojić, poznatiji kao Hornsman Coyote ili jednostavno Kojot, odavno važi za jednog od najplodnijih autora kada je ex-Yu scena u pitanju. Bilo da su u pitanju izdanja njegovog matičnog sastava Eyesburn, solo radovi, gostovanja drugim muzičarima kojima vjerovatno ni sam ne zna broja, Kojotov zaštitni znak je, prije svega, jak autorski pečat sa jasno ugraviranim prepoznatljivim trombonskim dionicama. Upravo zbog toga je pomalo iznenađenje što na novom albumu njegovog relativno novog sastava Soulcraft, nećete naći (skoro) nijednu Kojotovu kompoziciju. Ali, o tome nešto kasnije.

Nakon solidnog uspjeha prvenca jednostavno nazvanog “Hornsman Coyote & Soulcraft”, istoimena ekipa se posvetila sastavljanju novih reggae bisera objedinjenih u drugo poglavlje studijskih zahvata po imenu “Safe Planet”. Ipak, za razliku od svog prethodnika koji je zapravo kolekcija pjesama nastalih tokom godina, “Safe Planet” ima daleko jasniji koncept, što čini izdanje kompaktijim i vraća slušaocu povjerenje u ideju albuma kao slijed međusobno povezanih muzičkih priča.

“Safe Planet” otvara ultra spora “Selah”, koja ponovo ponovo donosi gostovanje Ljubomira Ljube Dimitrijevića na flauti, a tu je i Igor Vince na udaraljkama (gostovanje se nastavlja i kroz ostale numere), dok sama kompozicija ostavlja utisak kao da je načinjena u Nyabinghi stilu, a zatim presvirana u modernijem aranžmanu. Ako i nije tako, bilo bi zaista zanimljivo iskoristiti ovaj spomenuti potencijal na nekom od živih nastupa benda. Nakon toga Hornsman Coyote & Soulcraft otvaraju pravu kanonadu iz svih oružja kroz reggae koračnicu “Terrible Agenda”, vanserijsku “Plastic Smiling Face”, te “Rise”, koja na predivan način revidira roots žanr u punom sjaja i dočarava kako bi on trebalo da zvuči u 2016. godini. Tu je i “Glorious”, prvi singl sa albuma, kao Nemanjina duboko intimna posveta njegovom ocu i umjetniku Borivoju Kojiću, čiji rad inače krasi omot ovog albuma (baš kao i nekada davno izdanje Eyesburna “Solid”).

Premda je, kao i obično, bio zadužen za sve tekstove na albumu, Kojot nije komponovao niti jednu od novih pjesama, što sam već ranije spomenuo, ali moćni duvački aranžmani su toliko prepoznatljivi da nema dileme ko stoji iza njih. Ova činjenica ne umanjuje kvalitet albuma, već mu dodatno daje na značaju; preciznije, ne govori o tome da je Kojot ostao bez insipracije, već o nečemu potpuno drugačijem – njegovom velikom povjerenju u sve članove Soulcrafta. Dokaz tome je, recimo, i “I Pray”, koja nam na vokalima donosi Vladimira Krkljuša Krleta, klavijaturistu benda, a koji potpisuje još neke pjesme, pored ostatka grupe. “Safe Planet” je takođe našao mjesta i za jedan instrumental, za dobro poznatu “Flower Fields” u izmjenjenom aranžmanu, te za obradu numere “Nuh Skin Up” Keitha Hudsona, ovdje imenovanu kao “Angry” (i koju nećete naći na vinilnom izdanju).

Tako su svi doprinijeli da ovo izdanje apsolutno dominira regionalnom reggae scenom, ali i napravi iskorak prema ostatku Evrope, a da su uspjeli u tome pokazuje činjenica da iza i ispred sebe Hornsman Coyote & Soulcraft imaju nastupe na nekim od najznačajnih reggae festivala na Starom kontinentu.

Da parafraziram jedan od stihova sa “Safe Planet”: Hornsman Coyote & Soulcraft – your works are glorious.

Spisak pesama:

 1. Selah
 2. Terrible Agenda
 3. Glorious
 4. Jericho
 5. Rise
 6. I Pray
 7. Plastic Smiling Face
 8. Jah Sun
 9. Angry
 10. Flower Fields