-

Hornsman Coyote & Soulcraft – Hornsman Coyote & Soulcraft (2013)

Hornsman Coyote & Soulcraft -  Hornsman Coyote & Soulcraft

Hornsman Coyote & Soulcraft – Hornsman Coyote & Soulcraft
Izdavač: Ammonite Records ( 12.2013.)
Producenti: Milan Barković, Vladimir Krkljuš
Trajanje: 58:08
Žanr: Roots reggae, nu roots
Ocena: 8

 Držeći se principa da naizmjenično objavljuje instrumentalne, pa vokalne solo albume Nemanja Kojić Kojot, frontmen beogradskog reggae core sastava Eyesburn, pod umjetničkim imenom Hornsman Coyote i pojačan pratećim bendom Soulcraft (ex – Balkan Music Box Riddim), donosi novo, šesto studijsko izdanje (ako izuzmemo kompilaciju Cross the Earth), jednostavno naslovljeno „Hornsman Coyote & Soulcraft„.

Pošteno sa njegove strane, ne samo zbog što je nakon toliko godina solo rada napokon uspio da sastavi bend kakav je, po njegovim riječima, dugo priželjkivao, već i zato što album sam po sebi nije koncipiran tako da numere na izdanju obuhvataju (još uvijek) isključivo kratkotrajni zajednički rad sa ostatkom ekipe.

A, Nemanja je okupio zaista sjajnu i ozbiljnu ekipu muzičara. Počev od bubnjara Dejana Utvara Utija, koji je jedno vrijeme bio član Eyesburna (i KZU, Lira Vega, KKN, Brejkersa…), preko Vladimira Lešića na perkusijama (jedan od osnivača Del Arno Banda), zatim Damjana Ćirilovića na bas linijama i Vladimira Krkljuša na klavijaturi (tandem iz grupe Smoke’n’Soul), te gitariste Slobodana Đukića aka Jimie Triple B, do Mladena Lukića (da, to je momak iz „X Factor Adria“) i jedine dame u sastavu, Đurđice Vali Gajić iliti ga – Đu, koja pjeva prateće vokale.

Izdanje otvara instrumental Serbia to Abyssinia, koji jasno daje do znanja šta potencijalnog slušaoca očekuje u narednih sat vremena koliko album otprilike traje – pravi, svirački reggae, kakav je danas teško naći na našim prostorima. Malo roots, malo modern, ali evo redom…
Where do we go from here je starija pjesma, koju je Kojot poodavno napravio sa Jah Rejom (Jah Works Production), kada je još uvijek započinjao internacionalnu solo karijeru. Numera nije bitno drugačija od tadašnje verzije, ali joj svježinu daju živi instrumenti, pa se bez problema (s)našla na izdanju za novu sezonu.

Na prvi singl albuma Belly of the Beast (ne) treba trošiti riječi, bar u smislu pomjeranja granica, kako muzičkih, tako i produkcijskih. Efektan video spot snimljen usred Beograda, govori kakvo poštovanje imaju inostrane kolege prema Kojotu. Jah Mason, jedan od najznačajnih reggae glasova Jamajke danas, koji je sa Nemanjom podijelio vokalne dionice, ali i došao u glavni grad Srbije za potrebe snimanja spota, domaći je zadatak za sve muzičare sa Balkana. Ne (samo) iz razloga što je Kojot uspio da stvori most sa rodnim krajem reggae muzike, a da on ne ode tamo (što su uradili mnogi prije njega), već je doveo reggae svojoj kući. Ali, i zato što je Jah Mason (opet samo, i opet bez negativnih konotacija) gost na pjesmi, a bez obzira na njegovo daleko slavnije ime, jasno se čuje ko je nosilac glavne uloge. Ovdje treba spomenuti i austrijski House of Riddim, koji na ovoj numeri djeluju „iz drugog“ plana. Naime, prije dueta sa Masonom, Kojot je dugo ovu pjesmu izvodio uživo, ali preko masivnijeg i mračnijeg steppa riddima, priličnog UK školi. Šteta bi bila da se i ta verzija, (kao i ona nyabinghi koja takođe postoji) sa ne pojavi na nekom izdanju, barem kao bonus numera.

soulcraftMorning Star je još jedna od starijih stvari i već dokazani hit sa prvog Kojotovog izdanja „What Next?!“, a osim što je presvučena u bendovsku verziju, nije baš najjasnije zašto se (ponovo) pojavila na Kojotovom albumu, s obzirom da se našla i na kompilaciji „Cross The Earth“. U tom smislu više čudi da nije bilo mjesta, recimo, za fenomenalnu Nation, koju fanovi Eyesburna poznaju kao žestoku Dance (koja i sama ima nekoliko verzija).

Victims zvuči kao jedna od pjesma koje Kojot može da napravi kad god mu se prohtje, ali zato je svojevrstan intermeco za sjajnu Bloodsuckers, kolaboracijom sa Lutanom Fyahom, još jednim velikim imenom svjetske reggae scene sa Jamajke, a iza koje ponovo stoje sjajni House of Riddim i Sam Gilly. Bloodsuckers je, takođe, preživjela nekoliko aranžerskih zahvata, ne pretjerano velikih, ali je na autora teksta jači utisak ostavila „sirova“ verzija zbog nešto drugačijih pratećih vokala (ta varijanta se može preslušati na internetu).

Queen Of My Heart donosi dah lovers rocka, a zanimljivo je čuti kako se Kojot dobro snalazi u ovom žanru reggaea, istovremeno ne zapadajući u praznu patetiku.

Posljednju vokalnu saradnju na izdanju donosi Soul Rebel, a ovoga puta Tommy T dijeli mikrofon sa Nemanjom, a tema pjesme neodoljivo podsjeća na Alborosiejevu Police/Polizia, što dokazuje da „plavi anđeli“ ne prave razliku među dreadlocksima ni i ovdje, ni tamo. Žar sa kojim Kojot izgovara stihove, stvara samo jedan utisak – da je u stihove utkao (onaj!) svoj lični susret sa „plavcima“ i da dan-danas nije ništa manje razočaran ponašanjem onih čija je dužnost (i koji su plaćeni) da čuvaju red i mir u državi.

Predah donosi instrumentalna kompozicija Blazing Brass, još jedna sa Kojotovih prethodnih solo izdanja, ovoga puta sa „Brass Roots“ (ponovo za/sa Jah Works). Za nadati se da ovo nagovještava da Soulcraft ima još presviranih verzija sa Nemanjinih instrumentalnih putešestvija, a posebno onih sa singlova teško dostupnih kod nas, kao što su Sign Of Times ili Cosmic Smoke (čija je dub verzija našla mjesto na „Cross The Earth“).

Kao omaž uzorima, na albumu se našla i Sodom and Gommorah (Misty In Roots), a How Can They je logičan nastavak saradnje sa Dub Caravan, nakon posljednjeg solo albuma „Breath of Peace“.
Slijedi još jedna „pozitive vibration“, a na koncertima nezaobilazna pjesma I’ll Be There For You sa simpatičnim, prije dobacivanjem, nego pratećim vokalima, malene Natalije (ako se ne varam), koja rame uz rame sa starijim singlom On The Mission, čini jednu moguću ličnu priču.

Brižljivo pozicioniran još jedan masterpiece House Of Riddima, na koji je Kojot složio svoj tekst je Seems Like Revolution, nikome ne bi odao da je riddim star već skoro deset godina, s obzirom da oni koji su ga „radili“ nisu iskoristili pun potencijal, kao što su to uradili Hornsman i Soulcraft (čuti Jahcoustix „Recall The Day).

Izdanje zatvara kratki trombonski Outro, koji više zvuči kao najava i intro za nešto novo što bi tek trebalo da se desi (recimo, kao Ras na „Solidu“), a možda znači i to da album treba preslušati ponovo, ali ovoga puta obrnutim redoslijedom.

Spisak pjesama:

1. Serbia To Abyssinia
2. Where Do We Go From Here
3. Belly Of The Beast ft. Jah Mason
4. Morning Star
5. Victims
6. Bloodsuckers ft. Lutan Fyah
7. Queen Of My Heart
8. Soul Rebel ft. Tommy T
9. Blazing Brass
10. Sodom And Gommorah
11. How Can They
12. I’ll Be There
13. Seems Like Revolution
14. Outro