-

HIM – Screamworks: Love in Theory And Practice (2010)

HiM -  Screamworks: Love in Theory And Practice

HiM – Screamworks: Love in Theory And Practice
Izdavač: Sire ( 8.2.2010.)
Producenti: Matt Squire
Trajanje: 44:27
Žanr: Love Metal, Alternative Rock
Ocena: 1

 HIM je, kao bend, nekada imao smisla, ali je danas, posle skoro 20 godina bitisanja na sceni, koje pritom nije uvek bilo ispraćeno dovoljnom dozom kvaliteta, njegova pojava u velikoj meri obesmišljena. To se možda upravo i dešava zbog njihove preterane prisutnosti, jer hiper produkcija može da funkcioniše isključivo ako izvođač publici stalno nudi vanredno dobar materijal, mada čak i tada postoji mogućnost da pre ili kasnije dođe do zamora materijala i pada koncentracije.

U nekadašnjoj eri kada su Finci oduševljavali fanove kolekcijama odličnih obrada (Greatest Love Songs Vol. 666), ali i sjajnih autorskih pesama (Razorblade Romance), mogli smo da im verujemo kada u istoj rečenici upotrebe reči „Love“ i „Death“. Danas, međutim, kada Ville peva „I Am Scared to Death to Fall in Love“, teško je oteti se utisku da su HIM više nego ikada blizu estetici dnevničkih ispovesti i školskih leksikona maloletnih šiparica koje traže potencijalnog kandidata za skidanje nevinosti ili eventualno neki čedni blowjob, a sve lamentirajući nad svojom tužnom ljubavnom sudbinom. Sve bi to bilo sasvim u redu kada bi se takvom tematikom bavile kreature iz Tokio Hotela ili ona ljupka mala Hayley Williams iz Paramore-a, ali kada o tome govori tridesettrogodišnji Ville Valo, teško da ga može ozbiljno shvatiti bilo ko, pa bili to makar i dezorijentisani tinejdžeri.

A HIM na novom albumu pod nazivom Screamworks: Love in Theory And Practice čine upravo to; o ljubavi i propratnim temama govore na nikad banalniji način, maltene isilovano i u očiglednom pokušaju da namaknu još koju novčanicu na konto komercijalnog zaleta koji ipak polako ali sigurno jenjava. HIM ni ranije u karijeri nisu pucali od dubokoumnosti na lirskom nivou, no, ipak su održavali kakav takav nivo koji je bio praćen dobrim muzičkim i aranžmanskim rešenjima, tako da je ceo taj koncept nekako funkcionisao. Na novom albumu, međutim, izostaje čak i dobra muzika. Ostale su samo prežvakane i od nekud poznate teme, više primerene stvaralaštvu Avril Lavigne nego finskim love rokerima/metalcima koji su onomad, da budemo pravedni, isporučili i dobrote kao što su Right Here In My Arms, Poison Girl, Join Me in Death, Pretending, Wings of a Butterfly, Under The Rose ili Killing Lonelines.

Sreamworks u svojih trinaest numera nudi samo melanž nečega što smo već čuli i ništa više. Mekani rock sa albuma Dark Light i Deep Shadows And Brilliant Highlights ukršten je sa praznim i besmislenim tekstovima, uz očitu intenciju da HIM najzad stanu rame uz rame (ili možda i malo iznad) sa bendovima poput Tokio Hotel ili Good Charlotte, ali će čak i na to, po svoj prilici, morati da sačekaju, s obzirom da je sam njihov koncept, koji je pre nekoliko godina bio popularan, sada prevaziđen i potisnut fenomenom pod imenom Lady Gaga i sličnim MTV mutantima. Ukoliko bi, pak, bilo potrebno izabrati, lično bih radije u plejeru zavrteo čak i Bad Romance ili Monster nego bilo koju stvar sa HIM-ovog novog albuma, jer Lady Gaga bar ima kakav takav stav, dok su Finci na Screamworksu definitivno sebe preselili u kategoriju teških beskičmenjaka i potpuno neoriginalnih izvođača.

Spisak pesama:

1. „In Venere Veritas“ – 3:35
2. „Scared to Death“ – 3:40
3. „Heartkiller“ – 3:29
4. „Dying Song“ – 3:29
5. „Disarm Me (With Your Loneliness)“ – 4:01
6. „Love, the Hardest Way“ – 3:19
7. „Katherine Wheel“ – 3:26
8. „In the Arms of Rain“ – 3:46
9. „Ode to Solitude“ – 3:58
10. „Shatter Me With Hope“ – 3:51
11. „Acoustic Funeral (For Love in Limbo)“ – 3:57
12. „Like St. Valentine“ – 3:14
13. „The Foreboding Sense of Impending Happiness“ – 3:13