fbpx

-

Naslovna Autorski članci Recenzije Hexvessel - When We Are Death (2016)

Hexvessel – When We Are Death (2016)

Hexvessel - When We Are Death

Hexvessel – When We Are Death
Izdavač: Century Media Records ( 29.01.2016.)
Producenti: Mat McNerney
Trajanje: 43:33
Žanr: psychedelic folk-rock
Ocena: 8

 Prve asocijacije na generalizaciju “finska glazba” u većini su slučajeva simfonijski metal ili “Ievan Polkka”, a nekolicini možda na pamet padne nekakav psihodelični folk-rock s utjecajima poganskog misticizma. Iza ovog specifičnog opisa stoji i konkretni bend pod nazivom Hexvessel koji su ove godine izdali svoj treći LP “When We Are Death”.

Usprkos izgledu šumskih hippieja iz 1970-ih, Hexvessel su relativno nov bend čiji je frontmen, Englez Mat McNerney, nekima možda poznat zbog benda Dødheimsgard za koji je pjevao pod imenom Kvohst. No “When We Are Death” ne da nema veze s black metalom pjevačeve prošlosti, nego je dosta drukčiji i od prva dva folk albuma, utoliko što zvuči kao da je šestorka na svom putu kroz šumu preskačući potočiće izgubila mandoline, harfe, citre i dulcimere i odlučila zasvirati rock.

Ovaj prijelaz na nešto drukčije jasan je već na prvoj stvari, “Transparent Eyeball”, za koju biste vrlo vjerojatno pomislili da je dvostruko starija od vas da ne znate čija je. Vokalna melodija, plesna dionica na klavijaturama i groovy ritam ove pjesme izazivaju osjećaj nostalgije za vremenom koje je prošlo davno prije nego su se mnogi od nas uopće rodili.

Međutim, unatoč promjeni zvuka, kroz Hexvesselov se opus provlače iste tekstualne teme kao i do sada: život, priroda, prolaznost, smisao i nedostatak istog, za što je možda potrebno imati malo više filozofskog smisla ili eksperimentirati supstancama koje utječu na percepciju stvarnosti. Jedno od najčešćih pitanja je o tome što se događa nakon što umremo. Ono se, osim u samom naslovu albuma, javlja u pjesmama “Earth Over Us” i When I Am Dead koje predviđaju, i donekle upozoravaju, da će priroda prevladati bez obzira na to postoje li ljudi ili ne. Na kraju krajeva, i mi ćemo postati zemlja i štogod iz nje izraste.

Između ove dvije pjesme nalazi se prekrasna, melankolična “Cosmic Truth” koja bi mogla poslužiti kao savršeni primjer onoga što ovaj album i bend u cjelini predstavljaju. Kozmička istina o kojoj je ovdje riječ je činjenica da je najljepša pojava života jedinstvo s prirodom. Kada to shvatimo, dobit ćemo nadu, spoznati smisao života i izgubiti strah od smrti jer znamo da nikad nećemo potpuno nestati već samo promijeniti svoj oblik.

Najbolje što “When We Are Death” ima za ponuditi javlja se u drugoj polovici albuma, počevši s fantastičnom “Teeth of the Mountain”. Ova se malo usporenija pjesma bavi sličnom temom kao do sada, no u njoj se javlja i odlična solaža na gitari koja pokazuje da Hexvessel itekako imaju i instrumentalnih vještina. Osim ove, obavezno treba poslušati i nježnu ljubavnu pjesmu koja slijedi, “Green Gold”. Ovo je priča o dvoje ljubavnika koji šeću kroz prirodu, maštajući o tome kako će se jednog dana tu vratiti kao reinkarnacija iste te prirode i na taj način učiniti svoju ljubav besmrtnom.

Album završava s “Hunter’s Prayer” koja ima najočitiji folk zvuk od svega što se može čuti na albumu, a svojim ujednačenim bubnjanjem i violinskom melodijom podsjeća na kakve stare poganske rituale. Ovom pjesmom Hexvessel na neki način odaju počast svojim korijenima (kako u spiritualnom, tako i u glazbenom smislu), i slušateljima daju do znanja da su unatoč promjeni glazbenog izričaja to i dalje oni.

Unatoč tekstualnoj repetitivnosti i tome da se ovaj album ni po čemu pretjerano ne ističe, stoji činjenica da je smislen kao cjelina i da je prije svega intrigantan i kvalitetan glazbeni uradak. Hexvessel su donijeli dobru odluku kad su riskirali pomicanjem granica prvih albuma i zakoračili u rock vode jer su otkrili, i sebi i svojim slušateljima, da imaju puno više za ponuditi nego što se do sada činilo. Možda na idućem albumu ponovno isprobaju nešto novo, ali ako se odluče zadržati na stilu sličnom ovome, sigurno neće pogriješiti.

Popis pjesama:

 1. Transparent Eyeball
 2. Earth Over Us
 3. Cosmic Truth
 4. When I Am Dead
 5. Mirror Boy
 6. Drugged Up On The Universe
 7. Teeth Of The Mountain
 8. Green Gold
 9. Mushroom Spirit Doors
 10. Hunter’s Prayer