-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeGuns N' Roses - Chinese Democracy (2008)

Guns N’ Roses – Chinese Democracy (2008)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Guns N' Roses -  Chinese Democracy

Guns N’ Roses – Chinese Democracy
Izdavač: Geffen ( 23.11.2008.)
Producenti: Axl Rose, Caram Constanzo
Trajanje: 71:25
Žanr: Hard rock
Ocena: 6

 Prošlo je 16 godina od kako je Eksl Rouz najavio da radi na novom albumu. Pesme su više puta menjale svoj oblik, kao i muzičari koji su ih svirali. Američki proizvođač sokova “Dr. Pepper“ podsmevao se Ekslovom odugovlačenju sa izdavanjem albuma i obećali da će ukoliko “Chinese Democracy“ ugleda svetlost dana, svojim sugrađanima podeliti besplatno piće. Danas, 23. novembra, u prodavnicama možete kupiti finalnu verziju „Kineske Demokratije“ a ukoliko ste građanin S.A.D.-a podići i vaučer za besplatno piće “Dr. Pepper“-a.

Prvo pitanje koje se postavlja je kakvi su novi „Gansi“, a odgovor je – nikakvi. Kako i mogu biti kada nema Sleša, Dafa, Izija… Jedan od razloga zašto se ova ekipa razišla je Eksl Rouzovo pravno prisvajanje imena “Guns N’ Roses“. Biću slobodan da na ovo izdanje gledam kao solo album Eksl Rouza i time ostavim uspomenu na „G’n’R“ neukaljanom.

Iako je rad na albumu počeo pre više od jedne decenije, Ekslovo ostvarenje deluje savremeno i sveže. Pevač sebe na albumu prikazuje u potpuno novom ruhu, nema više bluz-rok gitarista već je za saradnike unajmio progresivnije i eksperimentalnije virtuoze Džoš Friza, Brajan Kerola poznatijeg kao “Buckethead“ i Ron “Bumblefoot“ Tala. Rouzov glas deluje prepoznatljivo i netaknuto (kao u dobra stara vremena) ali je to verovatno posledica odličnog produkcijskog peglanja. Sa te strane (produkcijske) album deluje prenatrpan efektima i elektronikom i kvari generalan utisak celog albuma. Jednom hard rok albumu kakvim se predstavlja ovo izdanje nedostaju energičnije pesme, jedino su takve “Shackler’s Revenge“ i “Riad n’ the Bedouins“. Balada ima dosta ali nisu ni blizu onima koje je Rouz 90ih snimao.

Chinese Democracy“ se ipak isplatio čekanja i možemo ga etiketirati i preporučiti kao jedno kvalitetno izdanje, a svakako je jedan od najboljih albuma izdatih u ovoj godini.

Spisak pesama:
1. “Chinese Democracy” – 4:43
2. “Shackler’s Revenge” – 3:36
3. “Better” – 4:58
4. “Street of Dreams” – 4:46
5. “If the World” – 4:54
6. “There Was a Time” – 6:41
7. “Catcher in the Rye” – 5:52
8. “Scraped” – 3:30
9. “Riad n’ the Bedouins” – 4:10
10. “Sorry” – 6:14
11. “I.R.S.” – 4:28
12. “Madagascar” – 5:37
13. “This I Love” – 5:34
14. “Prostitute” – 6:15