-

Greenleaf – Rise Above The Meadow (2016)

Greenleaf -  Rise Above The Meadow

Greenleaf – Rise Above The Meadow
Izdavač: Napalm Records ( 26.02.2016.)
Producenti: Karl Daniel Lidén
Trajanje: 42:55
Žanr: Stoner rock
Ocena: 6

 Švedski rock bend Greenleaf nastao je davne 1999. godine kao sporedni projekt članova bendova Dozer, Demon Cleaner i Lowrider. Iako su tri od četiri člana benda godinama istovremeno bili u Dozeru, Greenleaf su redovito objavljivali nove albume i uspjeli biti poprilično aktivni na sceni. Njihov se postav u međuvremenu dosta promijenio, a od originalne ekipe u bendu je ostao samo gitarist Tommi Holappa. Njemu su se nedavno pridružili pjevač Arvid Jonsson, bubnjar Sebastian Olsson i basist Johan Rocker i ove su godine zajedno izdali šesti album pod nazivom “Rise Above The Meadow”.

Domaća publika imala je priliku čuti prvu pjesmu s albuma, “A Million Fireflies”, na njihovim koncertima u Zagrebu i Beogradu prošle godine, što je samo pojačalo uzbuđenje oko iščekivanja veljače i službenog izlaska albuma. No ono što se na koncertu valjda izgubilo u energiji nastupa i glasnoći izvedbe, na albumu se savršeno čuje i to na više od samo ove pjesme – neki dijelovi zvuče kao da su u nedostatku inspiracije sklepani zbrda zdola. Nakon fantastičnog uvoda, “A Million Fireflies” razvodnjava se u kakofonični kaos da bi kasnije opet donekle vratila stoner žestinu s početka.

Sličan problem ima i “Funeral Pyre” koju nakon nezgodno iskombiniranog prebrzog bubnjarskog ritma i sporije izvedene vokalne melodije spašava uhu ugodnija druga polovica pjesme s jednostavnom, ali odličnom solažom.

S druge strane, i na prosječnoj “Howl” i na jednoj od boljih, “You’re Gonna Be My Ruin”, Arvid, koji je s bendom tek oko tri godine, podjednako dobro može demonstrirati svoje vokalne sposobnosti i impresionirati slušatelje samouvjereno odrađenim poslom. Osim Arvida, i ostatak benda čine talentirani glazbenici koji vrlo dobro poznaju svoje instrumente, ali imaju taj nesretan problem da ponekad žele učiniti previše i zaborave da je i inače, a pogotovo kod stoner rocka, bolje ravnati se po pravilu manje je više.

Unatoč ovo zamjerci, album na svu sreću krasi nekoliko nevjerojatnih, savršeno usklađenih, fuzzy, žestokih rock uradaka. Pjesma “Carry Out The Ribbons” je srce i duša albuma, predstavlja ovaj bend i čitavi žanr u najboljem mogućem svjetlu, a svi njeni aspekti – ritam, melodija, harmonizacija, solaža, konzistentnost svake pojedine stavke i njihova međusobna kompatibilnost – dovedeni su do savršenstva. Slično vrijedi i za “Tyrants Tongue” koja može posvjedočiti tome kako Greenleaf zvuče kad ostvare svoj puni potencijal.

Najduža pjesma na albumu, “Levitate And Bow (Pt. 1 & 2)”, započinje dosta sporije i staloženije od ostatka albuma. Prekrasna melankolična melodija na gitari po sredini pjesme dovodi do ubrzanja koje ipak ne mijenja njenu težinu već je čini najmračnijim, najstonerskijim uratkom ovog albuma.

Usprkos zamjerkama o nedostatku usuglašenosti nekih dimenzija na nekoliko pjesama, “Rise Above The Meadow” sadrži više beskompromisnih remekdjela koje bi bio grijeh propustiti. Stoga poslušajte album i sami i definitivno posjetite Greenleaf kad idući put budu prolazili kroz naše prostore.

Popis pjesama:

  1. A Million Fireflies
  2. Funeral Pyre
  3. Howl
  4. Golden Throne
  5. Carry Out The Ribbons
  6. Levitate And Bow (Pt. 1 & 2)
  7. You’re Gonna Be My Ruin
  8. Tyrants Tongue
  9. Pilgrims