-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeGreenfingers - Rhizome (2014)

Greenfingers – Rhizome (2014)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Greenfingers -  Rhizome

Greenfingers – Rhizome
Izdavač: Tribal Rajber Label ( 4.5.2014.)
Producenti: Dušan Mirković
Trajanje: 23:03
Žanr: Reggae, alternative rock, funk, bossa nova, jazz
Ocena: 8

 Niški rege sastav Greenfingers objavio je svoj prvi EP imena „Rhizome“. Domišljatim omotom Dušana Talatovića objašnjena su značenja pojmova koji okružuju bend – „greenfingers“, „green“, „fingers“ i „rhizome“ koji mogu, posmatrani apstraktno da otkriju samu simboliku iza njihove muzike. Zanimljivo je tumačenje „rizoma“, koji po njima simboliše granjanje, širenje i raznovrsnost. U skladu sa time možemo zaključiti da bend jeste nešto drugačije na niškoj sceni i da je i sama muzika mnogo raznovrsnija od tradicionalnog pojma regea.

Album kreće sa „You“ koja ima karakterističan gitarski ritam za rege, obogaćen duvačkim instrumentima. U startu se oseća kvalitet u zvuku, kako produkcijski tako i tehnički kao i kvalitet i čistoća glasa Zorane Ignjatović.

Rainy Day“ je bogatija za flautu koju svira sama pevačica. Dve gitare na „klin“ stvaraju baladičast zvuk, dok jedna razlaže glavni rif, druga drži ritam. Već se ovde udaljavaju od regea i približavaju nekakvoj alternativi. Vešto je implementirano višeglasje u refrenu, kako bi se pojačao emotivni naboj numere, a zanimljivo su paralelno ukombinovane solaže na flauti i saksofonu. Napomenuću da je saksofon svirao dugogodišnji član kruševačkog benda ZAA – Borivoje Đorđević.

Prva pesma, od dve, na srpskom jeziku jeste „Svetiljke“ urađena u bosa nova stilu. Otvara je plesni ritam u stilu Šade ili Doorsa (konkretno „Light My Fire“) i naprasno postaje žešća i agresivnija sa fank gitarom i prvi put na albumu distorziranom gitarskom solažom koja se smenjuje sa flautom. Naravno, bez greške to prati bas gitara. Sve to zvuči kao utrkivanje ili nadsviravanje instrumenata u koji se uključuje i saksofon, a na kraju opet sve deluju krajnje skladno. Nakon svega, pesma se vraća u početni ritam, ali je tekst ovoga puta na portugalskom: Tentativa de travar/La reflexão de la rua. Ovo je jedina pesma na albumu kojoj nalazim zamerku u vokalima. Nije u pitanju tehnički loša izvedba, već dikcija koja je od one čiste postala malo izveštačena, verovatno sa ciljem da podseća na neke tipičnije rege vokale, što je ovde apsolutno bilo nepotrebno.

Još jedna numera na srpskom je „Psihonaut“ koja poput Kande Kože i Nebojše uspešno kombinuje alternativni rok sa regeom. Specifičnost u odnosu na ostatak izdanja je da je najviše prostora ovoga puta dobila melodika koju svira Nikola Stanojević.

Za kraj je ostavljena „How Long“, još jedna rege dominantna u kojoj je ponovo nešto više prostora dato melodici. Ipak, u drugom delu pesme svoj trenutak slave dobio je i Slađan Mihajlović sa bas solom koji se prepliće sa flautom iskusnog Đorđevića čijim se tonovima i zatvara ovaj krajnje prijatan EP.

Celokupan utisak je odličan. Tehnički perfektno izvedeno, primetna je smirenost i strpljenje u snimanju i produkciji tako da se svi instrumenti i glas jasno čuju i prepoznaju. Veština sklapanja aranžmana me je zadivila, pogotovo multi-instrumentalne solaže, a čini se da je i harmonija u bendu na zavidnom nivou jer su svi članovi imali svoje trenutke da se predstave publici. Od perfekcije ga deli možda malo veća originalnost muzike, iako za rege bend već daleko izlaze iz njegovih okvira, ali i usklađenost koja ovde ne postoji ako se gleda jezik na kome se peva. Apsolutno je nebitno da li će bend pevati na ovom ili onom jeziku, ali izdanje gubi na konzistentnosti ako ima diverzitet i na tom polju.

Spisak pesama:

1. You 04:27
2. Rainy Day 05:12
3. Svetiljke 05:13
4. Psihonaut 04:10
5. How Long 03:59