-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeGospodin Pinokio – Svet oko nas (EP, 2012)

Gospodin Pinokio – Svet oko nas (EP, 2012)

Gospodin Pinokio -  Svet oko nas (EP)

Gospodin Pinokio – Svet oko nas (EP)
Izdavač: Time Machine Music ( 17.9.2012.)
Producenti: Milan Barković Bare
Trajanje: 10:01
Žanr: alternative/garage/gothic/hard rock
Ocena: 7

 

Nakon revitalizacije starog materijala na kompilaciji Buđenje koju je tokom 2011. godine izdao hrvatski Slušaj Najglasnije!, Gospodin Pinokio ponudili su svojoj publici i nov materijal u obliku EP-ja Svet oko nas, koji je objavljen za besplatni download u saradnji sa webzinom Time Machine Music septembra tekuće godine.

Gospodin Pinokio su jedan od retkih bendova iz devedesetih koji su rezimirali svoje aktivnosti u prethodnih par godina a čije okupljanje nije inspirisano eksploatisanjem starog materijala zarad što veće brojke na bankovnom računu članova. No, sa ili bez bavljenja ekonomijom, talas ponovo aktivnih bendova mnogi objašnjavaju činjenicom da se ova zemlja „vraća u devedesete“, pa se tako i prvoborci rock scene devedesetih vraćaju na svoja stara bojišta. Ipak, na primeru ovog benda vidi se da to nije nikakav povratak, već „buđenje“ iz kolektivnog sna o nestanku uticaja i posledica tog neslavnog vremena.

„Buđenje“ je na neki način postala i franšiza Gospodina Pinokija, počev od istoimene prošlogodišnje kompilacije sa kojom su pokazali da je njihov repertoar daleko od neaktuelnog, preko pesme sa Zapažanja, drugog albuma benda, koja se našla na kompilaciji, zaključno sa ponovno snimljenom verzijom pesme na EP-ju Svet oko nas. Gospodin Pinokio ipak ne treba shvatiti kao bend koji se oslanja samo na stari repertoar i ponovno snimanje starih pesama, što pokazuju i dve nove pesme na EP-ju, „Ja ne zaboravljam“ i „Novac je mamac“.

Svet oko nas prilično zanimljivo oslikava okruženje u kojem je nastao. Za početak, sam način dostave izdanja je drastična promena u odnosu na sva njihova prethodna izdanja, ali je pohvalno reći da se bend odlučio, zanemarivši sve priče o izdavaštvu u Srbiji, da na što kvalitetniji način, kako u smislu kompresije, koristeći wav format, tako i distribucije, dakle besplatnim downloadom, dopre do što većeg auditorijuma. I sam omot EP-ja pokazuje to okruženje, te sedmoične singlice i knjige završavaju sa elektronskim i hemijskim otpadom na nekoj divljoj deponiji koju niko ne želi da vidi.

Autor ovog teksta bi u ovom paragrafu dao reči hvale onom ko je uradio fotografiju i dizajn omota, ali informacije o njemu nisu date na samom izdanju. Štaviše, na omotu praktično osim imena benda i EP-ja ne stoji ništa, dok je poleđinski omot izostavljen. Ovako, mora se reći, neprofesionalni odnos prema svom izdanju je i veliko nepoštovanje dizajnera omota, producenta i snimatelja, kao i samih individualnih članova benda. Tračak nade dao je mali tekst dokument sa imenom „links“, ali, avaj, na njemu beše samo link za Facebook stranu benda. Svega ima na „fejsu“, dakle, „svet oko nas“ na delu.

Na internetu stoji da je EP producirao Milan Barković Bare, inače nekadašnji basista Svaroga, a koincidencijom drugi basista koji je producirao snimke benda (Zapažanja je producirao Marinko Vukmanović Mare, basista Pekinške Patke). Barković je svoj posao odradio na visokom nivou i celokupan materijal zvuči jasno, razgovetno i koherentno, pokazujući bend u modernom izdanju, onakvom kakvom bi zvučao da nije prestajao sa radom. Sa druge strane, autori teksta, muzike i aranžmana ostaju nekonkretni, ili „Gospodin Pinokio“, kako bi se neke kolege snašle u nedostatku informacija.

EP otvara nova verzija pesme „Buđenje“ ne previše čvršća od originala, ali sa boljim vokalnim performansom frontmena Igora Bogdanovića, koji u originalnoj verziji podseća na Sabljara iz Dža ili Bua. To se posebno odnosi na korišćenje vokala nižeg registra u kome se odlično snalazi, što se pokazalo i u postpunkovsko-gotsko-hardrockerskoj „Ja ne zaboravljam“, koja će nekog možda asocirati na jedan stariji niški sastav, Trivalia. EP zatvara „Novac je mamac“, u krešendu gitara krečenih distorzijama i efektima gitarista Nenada Jovanovića i Danijela Stojanovića, koja pokazuje svu snagu ovog benda.

Nakon preslušavanja ove tri pesme, u iščekivanju četvrte, slušalac sa razočarenjem stiče utisak o kratkoći ovog izdanja, što bi se moglo izdvojiti kao najveća mana ovog EP-ja. U odsustvu bilo koje nove pesme, bend je mogao da na izdanje uvrsti i novu verziju „Mesec u škorpiji“, s obzirom na njenu nedostupnost u odnosu na dostupnost ovog izdanja, te bi sa dve ponovo snimljene stare i dve potpuno nove pesme, ovaj EP bio za nijansu kompletniji. Sa druge strane, bend na ovaj način uspeva da drži publiku u neizvesnosti i iščekivanju novog izdanja, što objašnjava kratkoću ovog izdanja.

 

Spisak pesama

1. Buđenje (2:55)
2. Ja ne zaboravaljam (4:08)
3. Novac je mamac (2:58)