-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeGospodin Pinokio – Buđenje (2011)

Gospodin Pinokio – Buđenje (2011)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Gospodin Pinokio -  Buđenje

Gospodin Pinokio – Buđenje
Izdavač: Slušaj Najglasnije! ( maj 2011.)
Producenti: Marinko Vukmanović Mare
Trajanje: 69:24
Žanr: hard rock, punk
Ocena: 7

 Sada već davnih devedesetih godina, onih mračnih za Srbiju, kada je turbo folk preuzimao muzičku scenu i služio režimu, a rokenrol se žestoko borio za svoje sugrađane, u Nišu su jedni od „bundžija“ bili Gospodin Pinokio. Nakon decenijske pauze, bend koncertom na prošlogodišnjem Čupinom rok memorijalu vraća se na muzičku mapu Niša, a objavljivanjem albuma „Buđenje“ uveliko potresaju jedan deo Balkana.

„Buđenje“ je zapravo kompilacija sastavljena od pesama sa njihovih prethodnih albuma, ali nije puka best of kapitalistička svaštara. U prilog ide izostavljanje popularnih pesama „Ti to i ja“ i „Boli me“ sa njihove prve kasete „Zdravlje i Satira“ (1993), snimljene uživo na koncertu u niškoj Banovini. Kompilacija ima pažljivo probrane pesme, predvođene numerom „Mesec u Škorpiji“, kojim bend zalazi u digitalno doba i opipava puls slušalaca. Koliko je jadna diskografska indsutrija u zemlji (ako za rokenrol uopšte to i postoji), govori to da su i poput Kiše Kerozina, takođe benda iz Niša, Gospodin Pinokio „Buđenje“ objavili za hrvatsku izdavačku kuću „Slušaj najglasnije!“. To je izgleda jedina kuća na ovim prostorima spremna da ponudi koliko-toliku promociju, i sve to zahvaljujući njenom vlasniku Zdenku Franjiću, često nazivanom „poslednji Mohikanac“ ili „Don Kihot“.

Album obuhvata 19 pesama sa izdanja „Plašim se i neću“ (1997) i „Zapažanja“ i jedan je melodični hard rok disk sa jakim pank uticajima Pekinške Patke, što je donekle i potkrepljeno činjenicom da im je Mare iz P.Patke producirao „Zapažanje“. Nosilac diska je definitivno „Mesec u škorpiji“, već neko vreme hit broj jedan na radiju hita 202. Bend je za tu pesmu, koja pripada kategoriji takozvane power balade, snimio spot koji će uskoro i objaviti.

Uspešno kombinujući pank ritmove, hard rok rifove i ponegde sablasna razlaganja gitarskih akorda, Gospodin Pinokio se probudio. Ponovo okupljaju staru fan bazu, i u tim porodičnim ljudima bude decu koja su nekada pravile šutke uz njihove pesme, ali tu bazu će ovom kompilacijom nesumljivo proširiti i pripadnicima mlađih generacija koje odanost ovom žanru pokazuju odlascima na koncerte ponovo okupljenih Goblina i Pekinške Patke.

Spisak pesama:

1. Mesec u škorpiji
2. Protiv tvoje volje
3. Sukob
4. Kavez
5. Na uranku
6. Probudi se
7. Iluzija
8. Peh
9. Susret
10. Cilj
11. Psihička hirurgija
12. Strah
13. Mislim da
14. Sveta porodica
15. Buđenje
16. Dilema
17. Prolećna nostalgija
18. Svakidašnji slučaj jednog psa
19. Čovek