-

Gorillaz – Song Machine, Season One: Strange Timez (2020)

Gorillaz - Song Machine, Season One: Strange TimezGorillaz – Song Machine, Season One: Strange Timez
Izdavač: Parlophone, Warner (23.10. 2020)
Producenti: Gorillaz, Remi Kabaka Jr., James Ford, Mike Will Made It, Mike Dean…
Trajanje: 42:53
Žanr: Synth-pop, ‎alternative rock‎
Ocena: 8

 

Nadaleko čuveni virtuelni bend Gorillaz i njegovi tvorci Damon Albarn i Jamie Hewlett su nam još početkom godine zagolicali maštu objavljivanjem nekoliko singlova u obliku web epizoda. Iako je Albarn isprva rekao da je projekat „Song Machine“ započet kao koncept epizoda bez namere da se objedine u okviru jednog albuma, nekako je došlo do toga na radost svih nas.

Album nosi ime „Song Machine, Season One: Strange Timez“ što ujedno i naglašava da ćemo u skoroj budućnosti moći da čujemo i drugi deo ovog projekta. „Song Machine“ projekat je skoncentrisan na avanture virtuelnog benda Gorillaz i događaje koji se odvijaju u njihovom ukletom sedištu u nedavno preuređenom i preseljenom studiju Kong. To je studio koji ima razne portale preko kojih bend posećuje goste i prevozi ih nazad kako bi snimili muziku za njihov novi projekat Song Machine. Svaku epizodu projekta prate uvodni segmenti nazvani Machine Bitez, serije skečeva koji sadrže isečke razgovora i intervjua sa gostima na Song Machineu. Ovaj koncept je sačinjen od 11 epizoda u kojima su u svakoj numeri različiti gostujući muzičari. Možemo da kažemo da je ovo jedna od boljih mućkalica koja je izašla iz kazana Damona Albarna s obzirom na izbor gostiju na numerama. Žanrovski je nemoguće sve podvesti pod jedan i tako kroz ceo album imamo priliku da uživamo na talasima punk rocka, bossanove, mnoštva sintisajzera i elektronike.

Prva epizoda „Momentary Bliss“ objavljena je u januaru tekuće godine na njoj gostuju britanski reper Slowthai i punk rock duo Slaves. Nakon nje izlazi druga epizoda „Désolé“ feat. Fatoumata Diawara, poznatom vokalistkinjom i glumicom iz Malija. Treća epizoda, koja je za sada jedna od najboljih i uveliko prisutna na svim stranim radijskim stanicama, „Aries“ gde je glavni gost, ni manje ni više nego, Peter Hook koji doprinosi svojom catchy bas deonicom. „How Far?“ na kojoj gostuje čuveni bubnjar Tony Allen, poznat kao bubnjar grupe Fela Kuti i jedan od osnivača afrobeata muzičkog pravca. Nažalost, Allen je preminuo nekoliko dana nakon izlaska ove epizode. Osim njega, na vokalima možemo da čujemo i britanskog repera Skeptu, čije ime je poznato u svetu grajm repa. Peti singl, označen kao 4. epizoda njavljuje sledećeg gosta, repera Octaviana.

Damon Albarn i Robert Smith (the Cure) dele vokalne deonice na šestom singlu „Strange Timez„. Ova pesma kao da je izašla pravo iz diskografije The Curea i to ne samo zbog prisustva Smitha već i zbog mračne elektro-gotičke atmosfere pesme. Zanimljivo je kako su Albarn i Hewlett uspeli da instrumentalno prilagode pesme tako da svaka zvuči i kao Gorillaz, ali i da ima u sebi esecniju gostujućih muzičara. Najbolji primer je miks na sedmom singlu, gde imamo dva muzičara iz veoma različitih žanrova, Elton Johna i 6lack. U ovoj web epizodi, ser Elton John je čak i ubačen kao animacija zajedno sa ostalim članovima sastava Gorillaz.

Još neka od imena koja se pojavljuju na albumu, a za koje ste svakako čuli su: St. Vincent na pesmi „Chalk Tabet Towers“ i Beck koji gostuje na pesmi „The Valley of The Pagans“ koja je za sada favorit.

Do dana izdavanja celog albuma, ukupno je izašlo 9 singlova dok sam album broji 11 pesama a na deluks izdanju se nalazi još 6. Redosled izdavanja epizoda nije isti kao redosled pesama na samom albumu. Iako možda niste upoznati sa radom ostalih gostiju na numerama, najtoplije preporučujemo da uvrstite ovaj album kao jedno od najsvetlijih izdanja ove godine i da uživate u njegovoj raznovrsnosti. Sasvim smo sigurni da će se za svakoga pronaći po nešto.

Lista pesama:
1. Strange Timez (Robert Smith)
2. The Valley of the Pagans (Beck)
3. The Lost Chord (Leee John)
4. Pack-Man (ScHoolboy Q)
5. Chalk Tablet Towers (St. Vincent)
6. The Pink Phantom (Elton John, 6LACK)
7. Aries (Peter Hook, Georgia)
8. Friday 13th (Octavian)
9. Dead Butterflies (Kano, Roxani Arias)
10. Désolé (Fatoumata Diawara)
11. Momentary Bliss (Slowthai, Slaves)