-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeGoran Bare i Majke – Nuspojave (2018)

Goran Bare i Majke – Nuspojave (2018)

Goran Bare i Majke -  Nuspojave

Goran Bare i Majke – Nuspojave
Izdavač: Croatia Records ( 30. 3. 2018.)
Producenti: Mario Rašić
Trajanje: 45:59
Žanr: rock
Ocena: 8

 Kada se Jugoslavija krvnički rasparčavala u nebitne delove, koji danas nemaju nikakvo značenje, kada je propaganda vršljala uzduž i popreko, kada je diletantski korov zahvatio sve pore društvenog uređenja, kada se ratnohuškačka truba čula sa svih strana – rock’n’roll je bio poslednja linija odbrane zdravog razuma od najezde nacionalizma, bujanja primitivizma i sveopšteg ludila. Danas, nakon toliko godina, njegov iskonski zvuk je toliko redak, da se više može pronaći, hvala nebesima, na internetu kao arheološka iskopina, ili, pak, s vremena na vreme, ako imamo sreće, pojavi se neki maleni isečak izvornog rocka, koji nas samo podseti kakvu smo muzičku revoluciju tako olako odbacili, usled nemoći da se odbranimo od manijačke šizofrenije raznoraznih protuva.

Stoga su virtuelni glasnogovornici, pre nekoliko dana, najavili jedno tektonsko remećenje regionalne scene, koje je bilo zapisano da će se desiti krajem marta, kada će iz rock vasione pasti jedno gromoglasno čudo, prepuno žuči, natopljeno teškom mukom, i odlomljeno od najcrnjeg čemera. Naime, radi se o albumu Gorana Bareta i Majki pod naslovom „Nuspojave“. Da stvar bude mračnija, album predstavlja sedam vrsta nuspojava – gde svaka ne traje manje od pet minuta, sa ukupnom minutažom koja iznosti oko 45 – koje se, ukratko rečeno, graniče sa ezoteričnim poimanjem muzike.

Konceptualno ništavilo – prekriveno vrhunskom tvrdoćom pratećih instrumenata, razliveno kroz beskrajno dugačke instrumentale, uz volšebno poigravanje sa stihovima – koje proizilazi iz ovog muzičkog (remek) dela, daje jednu sublimiranu poruku vapaja u tmini gde vladaju isključivo Strava & Užas.

Trebalo bi biti neprevaziđeno zaostao da bi ovaj album posmatrao samo kao muzički; naprotiv, „Nuspojave“ predstavljaju jedan četredesetopetonimnutni krik u bespućima pomračenja, gde tobože ne postoji nikakva nada, nikakav spas, nikakva pomoć, već samo jedna svirepa grozota, koja pokušava da uništi ono poslednje što čoveka čini živim bićem, a to je ljubav.

Da ne tupim, ovo Goranovo jevanđelje bolesno insistira na iščitavanju, hvatanju i pronalaženju poruka „između redova“; ono predstavlja jedno posttraumatsko svedočanstvo o hororičnom vremenu u kojem se nalazimo. Pre svega, iz šturo muzičkog pravca gledanja, album ispunjava sve pisane i nepisane standarde tvrdog bunkera rock’n’rolla; od zastrašujućih akorda, lomljave bubnjeva, besprekornih padova u trans i opskurnih dizanja tokom ispevavanja stihova, i sve to pod okriljem utopijske unesenosti u bolje sutra.

Možda su zbog svega ovoga „Nuspojave“ jedna neobična, do sada neviđena, izmutirana nuspojava regionalne scene. Suviše ozbiljna, odista mračna, nadrealno stvorena da se koža naježi, svaka dlaka na telu podigne, i toliko žestoka & teška, da bi se prosečan slušalac sa njom uhvatio u koštac. Pevač, opet razapet između teških boja, očajnički okrenut prema putu ka nadi, šalje jednu intimnu, žalosnu, iskrenu, poučnu i, očigledno, veoma zakasnelu poruku u boci, da negde daleko, na trnovitom, strmom i mističnom putu, možda, postoji spas za buduće generacije. On smelo upire prstom u Tamni Vilajet postapokalitičnog vremena na prostorima Balkana, koji proždire sve ono dobro iz nas.

Zato, ovo proročanstvo je, zapravo, jedno daleko putovanje u Mrak – u kojem je Goran Bare lično bio, umro i vaskrso – i gde ćemo se svi jednog dana, zasigurno, sresti.

Lista pesama:

1. Ljubav krvari
2. To nije igra
3. Osvijesti me
4. Skarabej go-go
5  Dobri anđeo te noći je pao
6. I dok pleše sama s kišom
7. Zašto