-

Godsmack – 1000hp (2014)

Godsmack -  1000hp

Godsmack – 1000hp
Izdavač: Universal, Republic, Spinefarm ( 5.8.2014.)
Producenti: Sully Erna, Dave Fortman
Trajanje: 45:28
Žanr: Heavy metal, alternative metal
Ocena: 5

 Problem koji je oduvek postojao sa muzikom Godsmacka leži u činjenici što je bilo isuviše jasno odakle crpe svoje uticaje. Hetfield, tu i tamo Layne Staley i prosečni rifovi s kraja 90tih. To je i najgore, što svi ti uticaji nisu bili dovoljni da se oformi neki specifičniji zvuk već samo reciklaža u nekom modernijem pakovanju. S druge strane, Godsmack je odlično prošao kod publike i svetske muzičke javnosti, tako da je ovo mišljenje verovatno u manjini.

Prošlo je dosta vremena otkada je Godsmack bio svuda prisutan kao jedan od vodećih bendova i nakon četiri godine od poslednjeg izdanja „The Oracle“ iz 2010. godine, bend je rešio da ponovo uključi motore. Da li se nešto promenilo u kampu Sully Erne, vodećeg imena ovog sastava?

Onako, ponešto. Godsmack definitivno više nije bend koji toliko insistira na metal zvuku (mada je oduvek bio na granici žestokog hard rocka i heavy metal zvuka) tako da ćete čuti gitare koje i u najagresivnijim momentima ipak nisu toliko napanjene. Zvuk na albumu je nešto prizemniji i suvlji. Sam vokalni pristup Erne nije pretrpeo prevelike izmene tako da će ljubitelji benda dobiti očekivanu dozu Godsmack vokalne energije koja je postojala na prethodnim albumima.

Neke od recenzija su ukazale da je bend „pogurao granice“ sa određenim pesmama. Prejako rečeno. Iako pesma poput „Something Different“ sadrži određene momente gde se pojavljuju i deonice gudača, do sada atipične za sirov gitarski zvuk Godsmacka, bend se tokom većine albuma drži svog prepoznatljivog zvuka i ne eksperimentiše na nekom posebnom nivou koji bi učinio da se zapitamo: „Ovo je Godsmack?“

Da ne ispadne da je album samo negativno gledan, treba reći da su neki od vokalnih momenata na ovom izdanju sjajni. Sully Erna svakako pokazuje neke od izuzetno zahtevnih i visokih tonova uz već postojeći intezitet i urlik. Izdanje je nabijeno „ložačkim“ pristupom (kao i neka od ranijih izdanja), momentima kada želite da pustite album dok ste u punoj brzini unutar prljavog „Mustanga“ na autoputu. Naslovna numera „1000hp“ je svakako numera koja će pronaći mesta kao tema u nekom NASCAR takmičenju, kečerima ili tako nekoj oblasti koja je nabijena agresijom i visokim intezitetom. Mnoge od pesama imaju potencijal da budu gromoglasne uživo i da mrdaju publiku gde i kad god. Zvuk je ukupno gledano vrlo prijemčiv za ljubitelje starog Godsmack materijala koji vas udara direktno u lice, bez previše filozofiranja.

Teško je dati detaljniji pregled albuma jer je generalno sve ono što biste i očekivali od Godsmacka. Dovoljno kul da vam zagrebe uši na neko vreme, ali nije nešto bez čega nećete moći da spavate. Neinventivno a opet dovoljno po receptu za ljubitelje. Dok čekate neki noviji mačo metal bend, preslušajte ako želite ali verujem da imate mnogo interesantniju paletu zvukova i ideja na drugim mestima.

Spisak pesama:

1. „1000hp“ (3:46)
2. „FML“ (3:38)
3. „Something Different“ (4:42)
4. „What’s Next?“ (4:21)
5. „Generation Day“ (6:12)
6. „Locked & Loaded“ (4:13)
7. „Livin’ in the Gray“ (4:07)
8. „I Don’t Belong“ (3:34)
9. „Nothing Comes Easy“ (5:39)
10. „Turning to Stone“ (5:16)