fbpx

-

Naslovna Autorski članci Recenzije Go No Go - Second (EP, 2013)

Go No Go – Second (EP, 2013)

Aleksandar Nikolić

Funkcija: Novinar/Recezent

Sebe vidi kao: Gurgusovačkog polupismenog polučoveka polupoljoprivrednika sa doživotnom zabranom prilaska tastaturi koju ne poštuje.

Moto: Kultivator

Go No Go -  Second (EP)

Go No Go – Second (EP)
Izdavač: Geenger Records ( 21.10.2013)
Producenti: Ivan Jakić
Trajanje: 27:00
Žanr: indie rock, alternative rock
Ocena: 7

 Go No Go je bend iz Zagreba koji je svoj život počeo nezahvalno titulom “side project-a” da bi se vremenom izdigao iz pepela brojnih bendova (Ruiz, Don’t Mess With Texas, Garage Monsters…) kao bendus primarius njegovih članova.

To dete iz silnih rastavljenih muzičkih brakova na brzinu je prohodalo sa svojim prvim EP-jem jednostavnog naziva “First” da bi danas, samo godinu dana nakon toga, već bio momak koji muva cure i cirka pivo sa EP-jem “Second” u džepu.

Drugi EP upravo se nameće kao to postepeno sazrevanje. Čak se ne moramo vraćati ni daleko u prošlost, ali hajde pošto je slika počela da se muti… Matični bend gitariste i pevača Tomislava Šnidarića, Ruiz, zasnivao je svoj zvuk na manje-više istim uzorima kao i Go No Go. Razlika, međutim, postoji u različitom akcentovanju svakog od tih uzora. Molim vas nemojte to da shvatite kao optužbu da bend besomučno kopira svoje uzore, daleko od toga. Jednostavno je lakše objasniti situaciju kad kažem da tu ima Dinosaur Jr.-a, Queens Of The Stone Age-a, Nada Surf-a i još mnogo toga. Uticaj ovih bendova je svakako prisutan i na ovom post-Ruiz izdanju, ali u manjoj meri. U međuvremnu su se tu umešali i neki bendovi novije generacije, prvenstveno The Cribs. Pa otuda samozalepljena “indie rock” etiketa i te kako ima smisla iako se bend ne gubi u suntisajzerima i hipsterskim skalamerijama poput glokenšpila ili tako nekog avangardnog retro sokoćala. Okej, opet mutna slika, pa da se vratimo na “Second”.

Na EP-ju se nalazi 6 pesama i jedan remix. Prva na udaru je eksplozivna “Follow” koja verovatno i najviše liči na Ruiz i prvo izdanje Go No Go-a zbog čega se i kvalifikuje među hajlajte izdanja. Ostatak, uključujući i prvi singl “Secret little sign”, je dosta umerenijeg tempa što je ujedno i najveća zamerka izdanju. Onaj momak iz prvog pasusa, pored svog tinejdžerstva i prirodnog buntoništva, kao da je ipak primeran mladić koji misli o budućnosti, polaganju ispita i eventualnom zaposlenju. Što je šteta, jer odlično mu leži buntovničko raspoloženje. Ima tu gitara i distorzija naravno. Međutim, dobroćudnije melodije i pitomije vokalne deonice ne daju dovoljno prostora izlivima energije da preuzmu primat i podignu numere na viši nivo. Mada dešava se, na primer u pesmi “All the way all the time”. Kad smo već kod vokalnih deonica, Tomijevom vokalu odlično leže sve nijanse u pesmama i može se reći da je već postao poprilično prepoznatljiv, bar u okvirima ove mlađe rock scene.

Na kraju bih se osvrnuo na remiks pesme “Rate” koju su za kraj EP-ja uradili Hemendex. Neću zalaziti u sam kvalitet remiksa, jer nije problem u tome već u samoj opravdanosti takvog poteza. Ista stvar je bila i na prethodnom izdanju gde se u ulozi miksera našo Blashko. Publici kojoj bi se dopala muzika Go No Go-a u izvornom obliku verovatno bi se više dopao bonus u obliku akustične verzije neke pesme od remiksa. Bojim se da će ovako većina samo preskakati poslednju stvar. Nadajmo se da grešim…

Uprkos svemu tome, ovaj EP je zaista jedno vrlo kvalitetno izdanje koje će Go No Go sigurno približiti široj publici i ujedno im povećati staž na sceni. Na žalost, ta kilometraža prisutnosti ume da bude i presudna za proboj nekog benda. Ovde su ljudi tromi. Treba im vremena da im dođe iz dupeta u glavu ili tačnije iz ušiju u glavu.

Spisak pesama:

1. Follow 02:50
2. Secret Little Sign 03:49
3. Crowd 04:05
4. All The Way And All The Time 03:57
5. Rate 04:21
6. Hey! Exciting World! 03:29
7. Rate (Remix By Hemendex) 04:26