-

Naslovna Autorski članci Recenzije Giant Sand - Heartbreak Pass (2015)

Giant Sand – Heartbreak Pass (2015)

Giant Sand - Heartbreak Pass

Giant Sand – Heartbreak Pass
Izdavač: New West ( 4.5.2015.)
Producenti: Howe Gelb, Jason Lytle
Trajanje: 49:28
Žanr: Alt-country, Americana, Rock, Indie rock
Ocena: 8

 Bend Giant Sand ove godine obeležava trideset godina rada. Tom prigodom su objavili svoj dvadeseti studijski album, pod nazivom Heartbreak Pass. Na njemu su želeli da prikažu, kroz uglavnom nove kompozicije, različite faze kroz koje je bend prolazio tokom godina: od bučnog rokenrola u čijem se korenu nalaze snažne gitarske deonice Nila Janga, preko country rock melodija, marijači muzike i gospela, sve do laganog muziciranja i pevanja u stilu Leonarda Koena.

Odmah na početku treba naponenuti da Giant Sand nije bend u konvencionalnom smislu te reči. Naime, jedina konstanta u njemu je Hau Gelb, čovek iz čijeg uma proističe većina stvari vezana za ovaj bend. Uz Giant Sand, on ima još par usputnih projekata, kao i popriličan broj solo albuma. Skoro svake godine objavi bar jedan album, tako da ih do sad ukupno ima preko pedeset, što svedoči o neverovatnom nadahnuću i i potrebi za stvaranjem.

Bend je nastao u Tusonu, u Arizoni, tako da pustinjska atmosfera daje pečat svim njihovim albumima. Uz to, Hau je odličan pripovedač, što se vidi i po intervijuima koje daje, tako da slušaoce u potpunosti uvlači u svoj svet, zbog čega ponekad imate utisak da se nalazite usred pustinjske oluje, ili pak da sedite kraj logorske vatre i slušate ga dok priča fantastične priče. Otuda se ono što Giant Sand sviraju može slobodno tumačiti kao nešto što stoji između muzike i nekih od sila prirode.

Kroz bend je tokom godina prodefilovao veliki broj muzičara, medju kojima su Džoi Berns i Džon Konvertino, koji su kasnije oformili Calexico. Muzičari koji prolaze kroz Giant Sand su uglavnom Gelbovi poznanici i prijatelji, ljudi koje upoznaje u toku turneja, te je stoga i ovaj album sniman na različitim kontinentima. Time Hau ostvaruje svoj koncept širenja muzike kroz druženje i razmenu ideja, koji često bivaju bitniji od sviračkog umeća onih sa kojima sarađuje. Postave i muzika ove grupe se menjaju na način na koji vetar deluje na pustinjski pejzaž, tako da pri iščekivanju svakog novog albuma publika ima određene smernice, ali nikad do kraja ne zna kakav će konačni produkt biti.

Ovaj album, u odnosu na one snimljene u poslednjih par godina, a u skladu sa težnjom da se prikaže presek karijere benda, ima i par pesama koje se izdvajaju po tvrđem zvuku, koji je karakterističan za početke grupe. Već se po samom objavljivanju kao hit nametnula pesma Hurtin’ Habit, na kojoj se kao prateći vokal pojavljuje Dunja Ercegović, poznatija kao Lovely Quinces. Ona je pesmi i bendu dala potrebnu dozu mlade rokerske energije, pa im je otuda bila gošća na nedavno završenoj evropskoj turneji. Pesma Transponder prikazuje naklonost benda ka stalnom muzičkom eksperimentisanju i indi zvuku, pa zvuči kao da je snimljena u budućnosti. Publici je poznato da se Gelb često vraća starim numerama time što menja aranžmane, ponekad i tekstove, te ih u novom izdanju ponovo snima. Na ovom izdanju se po ko zna koji put vratio pesmi Man On A String. Ovaj put se, uz muški, javlja i ženski vokal, čime pesma dobija novu dimenziju u kojoj se vidi da su u baladi o neuzvraćenoj ljubavi obe strane na gubitku. Kako se album bliži kraju, zajedno sa usporavanjem ritma, numere postaju intimnije. Pesmu Eye Opening Gelb posvećuje svojoj ženi, a u Home Sweat Home peva o muzičarskom životu, koji mu često onemogućava da vreme provodi sa porodicom.

Album Heartbreak Pass, iako sniman sa namerom da prikaže razne stilove kroz koje se bend kretao, ipak poznavaocima diskografije Giant Sanda donosi sasvim novo slušalačko iskustvo. Ujedno, on odlično može poslužiti kao podsticaj za dalja istraživanja onima koji se sa bendom prvi put susreću .

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=kGEJ80OhGq4&w=420&h=315]

Spisak pesama:

 1. Heaventually (3:27)
 2. Texting Feist (4:13)
 3. Hurtin’ Habit (3:01)
 4. Transponder (3:30)
 5. Song So Wrong (2:52)
 6. Every Now And Then (3:21)
 7. Man On A String (3:55)
 8. Home Sweat Home (3:34)
 9. Eye Opening (2:56)
 10. Pen To Paper (2:56)
 11. Bitter Suite (2:21)
 12. House In Order (3:27)
 13. Gypsy Candle (4:29)
 14. Done (3:38)
 15. Forever And Always (1:48)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komenar!
Unesite svoje ime ovde

Izdvajamo

Još zanimljivih tekstova
Odabrano samo za tebe