-

Gary Clark Jr. – The Story of Sonny Boy Slim (2015)

Gary Clark Jr. - The Story of Sonny Boy Slim

Gary Clark Jr. – The Story of Sonny Boy Slim
Izdavač: Warner Bros. ( 11.09.2015.)
Producenti: Gary Clark Jr
Trajanje: 53:37
Žanr: Blues, Rock
Ocena: 10

 Suvremeni američki blues glazbenik Gary Clark Jr. privukao je pozornost još 2012. godine kad je za Warner Bros. diskografsku kuću objavio “Blak and Blu” koji ga je svijetu predstavio kao versatilnog gitarista, pjevača i glazbenika općenito. Zbog mješavine žanrova, neki su kritičari “Blak and Blu” optužili za nekonzistentnost, međutim istovremeno je dobio dvije nominacije za Grammy i dosegnuo šestu poziciju na listi Billboard 200 najpopularnijih albuma u SAD-u.

Nakon odličnog rockerskog uvoda u album sa “Ain’t Messin’ Around”, genijalnom tradicionalnom r&b baladom “Please Come Home” i remek-djelom albuma, “Numb”, slušateljstvo je s razlogom moglo pomisliti da si je Clark Jr. sa “Blak and Blu” ljestvicu postavio previsoko, ali već prvih nekoliko minuta novog albuma uklanja sve strahove.

Clark Jr. je “The Story of Sonny Boy Slim” snimio u Arlyn Studios u Austinu, jer je htio upiti vibru i energiju svog rodnog grada te je prenijeti na album. Kao neke od glavnih utjecaja navodi razne glazbenike, od Leada Bellyja preko Marvina Gaya do OutKasta, a inspiraciju je opet pronašao i u raznovrsnim žanrovima uključujući retro soul, hip hop i hard rock.

Uvodna stvar novog albuma, “The Healing”, svojom se blues rock atmosferom savršeno nadovezuje na prethodni album. Pjesma započinje a cappella ulomkom iz tradicionalne kršćanske himne “Hard Fighting Soldier” te kod slušatelja stvara očekivanja religiozne tematike, no kod pomnijeg preslušavanja postaje jasno da je “The Healing” svojevrsna oda glazbi. Glazba je za Clark Jr.-a poput Boga – ona je nešto što se ne vidi i u što jednostavno moraš vjerovati, ona ga liječi i oslobađa.

Sličan dojam stvara i pjesma “Church” u kojoj se Clark Jr. moli za pomoć jer voli ženu koja voli muškarca kakav on ne može biti. Ova je stvar ogoljena od gitarističke virtuoznosti na koju su njegovi slušatelji navikli, čuje se samo nekoliko jednostavnih akorda, a u prednji plan dolaze usna harmonika i odlične glasovne sposobnosti, kako Clark Jr.-a tako i njegovih sestara koje su mu na ovom albumu pomogle kao prateći vokali.

Pjesme “Can’t Sleep” i “Cold Blooded” imaju funky ugođaj, i dok u prethodnoj Clark Jr. ne može spavati zbog ljubavi, u potonjoj se nalazi u ulozi hladnokrvnog frajera koji odbija ženu jer im veza prebrzo napreduje, sve dok demonstrira koliko impresivno visoke tonove može postići svojim glasom. U obje se pjesme mogu čuti i odlične solaže kroz koje Clark Jr. pokazuje koliko je uistinu fenomenalan gitarist. Osim na spomenutima, funky ulomci mogu se čuti i na završnoj i najdužoj pjesmi, “Down To Ride”, koja zahvaljujući očitoj upotrebi elektronike ima i najmoderniji zvuk na albumu.

Clark Jr. se na albumu bavi i materijalizmom koji uglavnom osuđuje. Primjeri su “Grinder” koju bi se zbog tipičnog Gary Clark Jr. zvuka vrlo lako dalo zabunom smjestiti na album “Blak and Blu”, kao i nešto sporija “Wings” u kojoj se čuje i utjecaj hip-hopa.

Međutim, unatoč naglascima iz različitih žanrova, u podlozi glazbe Gary Clark Jr.-a uvijek stoji blues. Ljubavna balada “Our Love” započinje u duhu soula s primjesom gospela, no istovremeno sadrži jednu od jednostavnijih, ali najljepših solaža na albumu koja je čisti blues. Predzadnja stvar na albumu, “Shake”, pruža najtradicionalniji blues osjećaj, a uz repetitivnu, ali živu ritam pozadinu, Clark Jr. svira fantastičnu dionicu na gitari kroz čitavu pjesmu.

Sve u svemu, “The Story of Sonny Boy Slim” savršen je nastavak na “Blak and Blu” i unatoč tome što je nešto siromašniji po pitanju gitarističkih solaža, sveukupni dojam je ništa manje nego odličan. Budući da je album toliko žanrovski bogat, na njemu se može pronaći ponešto za svakoga, bili oni obožavatelji izvođača poput Buddyja Guya i Muddy Watersa, benda The Heavy i Aloe Blacca ili Ushera i Alicie Keys. I naravno, s obzirom na kvalitetu ovog albuma, za Gary Clark Jr.-a može se predvidjeti uzlazna putanja i ogroman uspjeh u budućnosti.

Popis pjesama:

 1. The Healing
 2. Grinder
 3. Star
 4. Our Love
 5. Church
 6. Hold On
 7. Cold Blooded
 8. Wings
 9. BYOB
 10. Can’t Sleep
 11. Stay
 12. Shake
 13. Down To Ride