-

Franz Ferdinand – Right Thoughts, Right Words, Right Action (2013)

Franz Ferdinand -  Right Thoughts, Right Words, Right Action

Franz Ferdinand – Right Thoughts, Right Words, Right Action
Izdavač: Domino ( 26.7.2013.)
Producenti: Joe Goddard, Prince House Rabbit, Alexis Taylor, Todd Terje, Björn Yttling
Trajanje: 35:04
Žanr: Indie rock, alternative, post punk revival
Ocena: 6

 Posle elektronskog manevrisanja na prethodnom albumu alternativci iz Glazgova se u ovoj 2013. godini vraćaju vekovnom instrumentu koji ih je proslavio – gitari. Taj povratak Franz Ferdinand je ovekovečio albumom “Right Thoughts, Right Words, Right Action”.

Start je standardni Franz – talas oštrih gitarskih rifova praćen jednostavnom, ali direktnom I nedvosmislenom ritam sekcijom. I sve je to nafilovano ciničnim stihovima, tipičnim za Kapranosa. Može biti da je varka, tek smo na početku, ali čini se da se bend uistinu vraća receptu koji je davao najbolje rezultate: par (kilograma) akorda + prstohvat klavijatura + lako razumljiv vokal + grupno pevanje (a la Beatles).

Od njihovog “rođenja” i prvih koraka ovi Škoti su izbegavali da se “pekmeze” pravivši sladunjave pesmice. I zbog toga smo ih voleli. Ako vas numera “Goodbye lover & friends” i njeni stihovi “Hope you didn’t write a poem/ Hope you didn’t bring flowers/ Hope you remember every fight/ Know I can be obnoxious/ Occasionally cruel/But only to the ones I love” navede da pomislite da je Franz postao “njanjav”, Alex će vam rečima “don’t play pop music, you know I hate pop music” izbaciti te misli iz glave. Zanimljivo je da je inspiraciju za pilot singl “Right action” pronašao na vizitkarti, na kojoj je pisalo “Come home practically all is nearly forgiven”. Istim rečima i počinje pesma. Kad smo kod nje, ona se dosta brzo primila u narodu i ima najviše šansi da postane brat blizanac klasiku “Take me out”.

Pred vama je zabavan i solidan gitarski album. Porediti “Right toughts…” sa debi izdanjem jeste besmisleno, ali je on svakako preuzeo neke dobre elemente sa prvenca i infiltrirao ih na prava mesta. Jedno je sigurno – Franz još uvek nisu osvojili svoj vrh brega. Za sada tu imamo fantastičan iskorak na svetsku rok scenu, zatim labav nastavak, zagonetni treći deo i za sada ovu svežu, četvrtu etapu sa kojom su pošteno, ali ipak nedovoljno uzburkali more. Možda će tek peta ploča odlučiti ishod dosadašnje bitke.

Ovde se može osetiti napor benda da u pojedinim kompozicijama pomiri onaj dance senzibiltet sa prethodnog “Tonight: Franz Ferdinand” i mekši pank zvuk sa početka karijere. Donekle uspevaju u tome, ali iz te borbe krajnji rezultat ne možemo nazvati remek delom. Šankerski rečeno, na kraju smo dobili jedan veoma prijatan koktel. Za 2013. godinu ništa novo, ali sam ubeđen da će ova ploča biti dovoljan podstrek za one koji su simpatisali Franz Ferdinand, a u međuvremenu se udaljili od njih, da im se ponovo vrate.

Spisak pesama:

1. „Right Action“
2. „Evil Eye“
3. „Love Illumination“
4. „Stand on the Horizon“
5. „Fresh Strawberries“
6. „Bullet“
7. „Treason! Animals.“
8. „The Universe Expanded“
9. „Brief Encounters“
10. „Goodbye Lovers & Friends“