-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeFoxygen - We Are The 21st Century Ambassadors of Peace & Magic (2013)

Foxygen – We Are The 21st Century Ambassadors of Peace & Magic (2013)

Foxygen -  We Are The 21st Century Ambassadors of Peace & Magic

Foxygen – We Are The 21st Century Ambassadors of Peace & Magic
Izdavač: Jagjaguwar ( 22.1.2013)
Producenti: Richard Swift
Trajanje: 36:39
Žanr: Psychodelic rock
Ocena: 7

 Iako postoje duže od australskog benda Tame Impala, najnoviji album američkog dua Foxygen, „We Are The 21st Century Ambassadors of Peace & Magic“, svakako će se uspoređivati s prošlogodišnjim uspjehom (po ocjeni kritičara) „Lonerism“.

To nije neobično, uzevši u obzir da oba benda svojim karakterističnim psihodeličnim zvukom pripadaju 60-ima. Doduše, dok su utjecaji toga razdoblja na Tame Impalu bili blago prikriveni originalnim glazbenim idejama, Foxygen se na svojem novom albumu ne boje zvučati kao mnogi izvođači prije njih. Bob Dylan, The Beatles i The Rolling Stones su samo neka od velikih imena 60-ih čiji se utjecaj može čuti u stvaralaštu Foxygena. Takva auditivna kvazi-neoriginalnost uopće nije loša, budući da mnogi 60-te smatraju jednim od najboljih razdoblja za glazbu ikada, što Foxygenu osigurava pozitivne reakcije kako od kritike, tako i od publike.

Na „We Are The 21st Century Ambassadors of Peace & Magic“ Foxygen su se udaljili od eksperimentalizacije i progresivnosti njihova prvijenca „Take The Kids Off Broadway“ te poprimili nešto komercijalniji i mirniji zvuk, pokazujući kako se dobro snalaze u svim domenama psihodeličnog rocka. Iako na drugom studijskom albumu nedostaje pjesama poput „Teenage Alien Blues“, desotominutnog ostvarenja sa prethodnog albuma na kojem Foxygen potpuno pokazuju svoje glazbene vještine pritom podsjećajući na slične uratke Doorsa, za to se dijelomično iskupljuju s pjesmom „Shuggie“ i njenim funk dijelom. No, nedostatak dužih eksperimentalnijih pjesama te njihova povremena predvidljivost potencijalno zamjerke su koje bi se mogle uputiti „21st Century Ambassadorsu“. Usprkos takvoj, moglo bi se reći, pop strukturi ovoga albuma Foxygen će bez problema, kao ambasadori mira & magije 21. stoljeća, postati jedni od snažnijih modernih predstavnika psihodeličnog rocka.

21st Century Ambassadors bi se mogao podijeliti na dva dijela. Prvi dio, kojega čine pjesme „In The Darkness“, „No Destruction“, „On Blue Mountain“ i „San Francisco“, zvuči kao da je došao izravno iz 60-ih te se na njemu mogu lako primijetiti utjecaji klasičnih rock velikana kao što su The Kinks, The Beatles, The Velvet Underground, The Rolling Stones i Bob Dylan. Ovaj dio, iako kvalitetno odrađen, baš zbog svojih očitih utjecaja se ne ističe mnogo od „generičnog“ lakšeg psihodeličnog rocka. Usprkos tomu, nezahtjevnost i easy listening prvoga dijela doprinosi opuštenosti i komforu slušanja. Na prvoj polovici albuma se ističe pjesma „On Blue Mountain“ koja svojim izmjenama lakšeg bluesa i nešto žešćih psihodeličnih dionica sa strateško ubačenim back vokalima komotno može proći kao neka moderna rock ‘n roll himna Foxygena.

Nakon dvominutne blueasaste pjesme „Bowling Trophies“, koja bi se mogla okarakterizirati kao interlude albuma, slijedi drugi dio. Ova polovica „21st Century Ambassadorsa“ je eksperimentalnija od prethodne – daleko je to od žešćeg eksperimentiranja na „Take The Kids Off Broadway“, ali Foxygen ovdje pokazuju i druge glazbene utjecaje. To se najviše može primijetiti na već spomenutom funk dijelu u pjesmi „Shuggie“ na koju se nadovezuje „Oh Yeah“, još jedna pjesma funky prizvuka. Slijedi title track koji je vrhunac albuma s progresivnom izmjenom raznovrsnih dionica i sukobljavanjem raznolikih glazbenih ideja. Zvuči kao da su Foxygen željeli u nešto preko četiri minute ubaciti što više različitih spektara rock and roll glazbe stvarajući pritom jednu od svojih najboljih pjesama. „21st Century Ambassadors“ završava s, nažalost prekratkom, „Oh No 2“, čiji space rock utjecaji Pink Floyda stavljaju točku na i vrlo dobrog modernog psihodeličnog albuma.

Popis Pjesama:

1.In The Darkness
2.No Destruction
3.On Blue Mountain
4.San Francisco
5.Bowling Thropies
6.Shuggie
7.Oh Yeah
8.We Are The 21st Century Ambassadors of Peace & Magic
9.Oh No 2