-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeFoolish Green - Escape (2013)

Foolish Green – Escape (2013)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Foolish Green -  Escape

Foolish Green – Escape
Izdavač: Password Production ( 28.2.2013.)
Producenti: Nenad Stefanovski
Trajanje: 47:52
Žanr: psihodelični pop, indi rok
Ocena: 7

 Makedonski bend imena Foolish Green zapao mi je za oko tokom prošle godine, kada su preko MTV Adria objavili EP „Sun is Gone“. Za sam kraj februara tekuće godine spremili su i debi album „Escape“, koji smo zahvaljujući bendu dobili na preslušavanje pre njegovog zvaničnog izlaska.

U samoj najavi albuma bend se služi citatom: Mesta za skrivanje tamo su nebrojiva, bekstvo je samo jedno, ali mogućnosti za beg ima, pak, koliko i mesta za skrivanje (slobodan prevod). Sam Kafka je bio i više nego dovoljan da me zaintrigira i krenem u skoro jednočasovno bekstvo iz stvarnosti uz ovaj disk.

Pesme „Crystal Night“, „Lover Doll“, „Let Me Out“ i „Sun is Gone“ ranije su objavljene kao sastavni deo već pomenutog EPa tako da je već napravljena dobra podloga i uvod u sam album, koji se jasno nadovezuje na EP.

Sam album ne deluje kao klasična rokenrol ploča. Stiče se utisak da je idealan soundtrek za neki retro naučno-fantastični film, počev od uvodne „Bon Voyage“, pa do „I don’t need no love“ na čijem samom kraju čujemo glas Hal9000 robota iz Kjubrikove „Odiseje u Svemiru“: Moj um nestaje, nema sumnje u to. Baš taj citat drži ključ kompletnog albuma – „Escape“ je mala psihodelična pilula kojom bežite u svet šarenih boja i neobičnih zvukova. Ono što Foolish Green žele da postignu je da vas nateraju da pronađete sebe, da utočište nađete u samom sebi jer u toj fantaziji ništa nažao vam se neće desiti.

Pored svega toga, Foolish Green izvode muziku na engleskom jeziku, a sam vokal Nenada Stefanovskog neodoljivo podseća na The Dandy Warhols. Ne bi bilo neosnovano reći da je i taj bend jedna od mnogih inspiracija Makedoncima. „Lover doll“ , „Let me out“, „I don’t Need Love“ i „Magnum 44“ su hitične indi rokenrol kompozicije, a kao i kroz ceo disk, indi rok proseže umerena doza psihodeličnog popa i eksperimentalnog roka. U centru ovog bekstva je „Laika“, prvi singl sa albuma, koji zvuči kao čajanka sa Ludim Šeširdžijom, a zapravo otkriva iskrenu seksualnu fantaziju. Pustolovina se završava instrumentalom, koji nosi naziv samog diska.

Na kraju, pitam se, kako bi sve ovo zvučalo na makedonskom jeziku? Već je dovoljno netipično za ove prostore, a kamoli da je na maternjem jeziku članova benda. Umesto nekog sumiranja celog albuma, rekao bih samo da ukoliko ikada budem imao seks u svemiru, u pozadini će morati da ide muzika sa ovog diska.

Spisak pesama:
1. Bon Voyage
2. Crystal Night
3. Lover Doll
4. Faux
5. Let Me Out
6. Magnum 44
7. Laika
8. Sun is Gone
9. I Don’t Need No Love
10. Fade Away
11. Thousand Years of Sorrow
12. Escape