-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeFluid Underground - Sumrak bogova (EP, 2012)

Fluid Underground – Sumrak bogova (EP, 2012)

Aleksandar Nikolić

Funkcija: Novinar/Recezent

Sebe vidi kao: Gurgusovačkog polupismenog polučoveka polupoljoprivrednika sa doživotnom zabranom prilaska tastaturi koju ne poštuje.

Moto: Kultivator

Fluid Underground -  Sumrak bogova (EP)

Fluid Underground – Sumrak bogova (EP)
Izdavač: Nocturne magazin ( 29.4.2012.)
Producenti: Fluid Underground
Trajanje: 16:44
Žanr: stoner rock, grunge, alt. rock
Ocena: 7

 Fluid Underground je vlasotinački stoner rock sastav koji iza sebe već ima nekoliko samostalnih izdanja. Nedavno se pod okriljem Nocturne magazina pojavio njihov novi EP koji možda ne donosi puno pesama ali donosi dosta toga novog.

Kada kažem „stoner rock“ ne mislim to baš u najužem smislu. U muzici Fluid Undergrounda nikad nećete naći gitarska psihodelična onanisanja koja se rastežu u nedogled ne bi li dočarala vrelinu pustinjskog peska. Njihov stil je dosta protkan alternativnim i grandž uticajima što dovodi do toga da su pesme sažete, a opet potpune i kompaktne. Ono što razlikuje ovo izdanje od prethodnih je blaga promena stila. Naviknut na dosadašnje, pomalo mutirane, fuzzed out distorzije i određenu lenjost i ležernost u rifovima bio sam zatečen količinom energije koja se oslobodila već na prvoj numeri „Sumrak bogova“. Gitare su postale drčnije i žešće, vokal je više grebao nego inače a bubnjar se verovatno više znojio. Ispostavilo se da je „Sumrak bogova“ jedan šuter koji je smiksao neki kvalitetan barmen. Lopta se za nijansu spušta tek u poslednjoj numeri „Sazvežđe“ koja svojom strukturom i slojevitošću odskače od ostatka. Na izdanju se nalazi pet numera s tim što je jedna od njih (Kad cirkus dođe u grad) dvominutni intermeco koji je oduzeo mesto nekoj potencijalno dobroj pesmi.

Tekstovi su i ovoga puta na srpskom i drago mi je što bend ne odustaje od tog koncepta. Možda to deluje ograničavajuće ako se ima u vidu da ljubitelji tog žanra dosta vremena provode na netu jureći bendove iz nekih zapizdina kao što je ova naša međutim to ne mora da bude tako. Primer za to su stoner bendovi španskog govornog područja koju su stekli fanove po svim krajevima sveta (Los Natas, Humo Del Cairo, Viaje A 800…). Tako možda nekom belgijancu pevanje na srpskom bude, nećete verovati, egzotično. Srbija je još uvek maloletna kada je ova muzika u pitanju i Fluid Underground je obezbedio sebi mesto pionira koje će se itekako ceniti kada scena bude punoletna. Prilika za koncertne promocije takođe nema puno.Gazdi nekog kluba iz, na primer, Beograda teško da se isplati da pokriva putne troškove nekom ko zapuca iz Vlasotinca. Ali stvari idu na bolje pa će tako Fluid Underground 16. septembra u Zemunu nastupati sa italijanskim stoner-sludge duom Le Scimmie.

Bend se trenutno nalazi na autoputu. Putokazi za pravo pokazuju rastojanje do klasičnog rok zvuka koji može biti mač sa dve oštrice i utopiti Fluid Underground u masu takvih bendova. Sa desne strane nalazi se isključenje koje ih vraća u okvire žanra. To naravno ne moraju da budu gvozdeni okviri, kao što nisu bili ni do sada. Iako je ovo jedno jako dobro i moćno izdanje ja ipak navijam za to da daju desni žmigavac…

Spisak pesama:

  1. Sumrak Bogova
  2. Korak po Korak
  3. Nedelja
  4. Kad Cirkus Dođe u Grad
  5. Sazvežđe