-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeFluid Underground - Napad i Prve Noći (2010)

Fluid Underground – Napad i Prve Noći (2010)

Fluid Underground -  Napad i prve noći

Fluid Underground – Napad i prve noći
Izdavač: Samostalno izdanje ( 2010.)
Producenti: Miloš Petrenj
Trajanje: 26:56
Žanr: stoner rock
Ocena: 8

 

Malo je bendova sa juga Srbije koji sviraju autorske pesme pod dark i grandž uticajima. Još manje onih koji to vrlo dobro rade. U moru bendova, svojim potencijalom štrči sastav Fluid Underground. Ove godine izdali su treći po redu album pod nazivom „Napad i prve noći“.

Iako postoje još od 2000. godine, bend je tokom rada stalno menjao članove, a sa njima se i dosta menjao zvuk. Tek pre par godina dolaskom Olivera iz benda Cepeni Ćunci, Fluid Underground kreće da, posle dosta eksperimentisanja, dobija svoje prvo zrelo izdanje stvorivši njima jedinstven zvuk. Bend funkcioniše u sastavu Miloš Petrenj (gitara, vokal), Goran Mrvić (bas) i Oliver Blagojević (bubanj).

Dok smo kod zvuka FU to karakteriše kao stoner rock. Stoner rock predstavlja muzički žanr mešavine psihodeličnog roka, bluza sa sporim tempom, pojačanom ritam sekcijom i melodičnim vokalom.

Album „Napad i prve noći“ je kao prvo studijski odlično urađen. Pored EP-ova, cover pesama kao i dva albuma koji su na engleskom, bend je uspešno prošao prvu prepreku i izdao ceo album na srpskom, a da to stvarno dobro zvuči. Milošev vokal u pojedinim pesmama ima primetne grandž elemente. I u muzici dosta je vidljiv uticaj grandž muzike, konkretno bendova Alice In Chains i Queen Of Stone Age. Tekstovi su uglavnom socijalne i ljubavne tematike, direktni, bez komplikovanja i nekog preteranog uvijanja, „pravo koplje u rebrima“. Od pesama izdvajaju se: „Stega“, „Kaktusi“ , „Ti Goriš“. Jedina mana albuma je njena dužina trajanja. Album sa 27 minuta je realno prekratak i stiče se utisak da je nepotpun.

„Napad i prve noći“ predstavlja zrelo izdanje i prava je šteta što Fluid Underground „osuđen“ na južnu underground scenu. Bend je inače posle albuma izdao i sing „Drive Slowly“, a u toku je snimanje novih pesama. Snimljena je numera pod radnim nazivom „Decembar“ za koji sam bend kaže da predstavlja njihovo najmračnije ostvarenje do sad.

Spisak pesama:

1.Kaktusi
2.Rat
3.Bezimena
4.Koplje u Mojim Rebrima
5.Kad Đavo Dođe Po Svoje
6.Stega
7.Ti Goriš