-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeFleetwood Mac - Extended Play (EP, 2013)

Fleetwood Mac – Extended Play (EP, 2013)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Fleetwood Mac -  Extended Play (EP)

Fleetwood Mac – Extended Play (EP)
Izdavač: LMJS Productions, LLC ( 30.4.2013.)
Producenti: Lindsey Buckingham, Stevie Nicks, Mitchell Froom
Trajanje: 17:10
Žanr: rock, folk rock, country rock
Ocena: 5

 Dinosaurusi rok muzike Fleetwood Mac ponovo su na okupu, rade turneju a da to ne bude puka reunion turneja objavili su EP jednostavno nazvan „Extended Play“ sa tri potpuno nove pesme jednim dorađenim demoom.

Bend je poslednjih godina okružen smrću, prvo je umro originalni basista Bob Braning 2011.godine, a onda tokom 2012. godine i gitaristi Bob Veston i Bob Velč. U novom sastavu od originalnih članova tu su Mik Flitvud i Džon MekVi. Njima su se pridružili stari članovi Linzi Bakingem i Stivi Niks.

Vodeću reč na novim albumima vode Linzi Bakingem i Stivi Niks čiji se glasovi udružuju na dve nove pesme. Ali Linzi je definitivno glavni vokalista benda, čak na pesmama „It Takes Time“ i „Miss Fantasy“ peva bez Niksove.

EP je urađen pretežno u akustičnom aranžmanu, sa klavirima, akustičnim gitarama i pratećim folk instrumentima. Vuče od klasičnog roka više ka nekim kauntri i folk rok melodijama. Zaključak je da je muzika definitivno okrenuta starijoj publici, onoj koja je tokom ranijih godina pratila rad benda. Što je sasvim logično, sigurno je da neće u današnjoj sferi indi i alternativnog roka, Fleetwood Mac svoju muziku praviti za tinejdžere i studente.

„Sad Angel“ je raspevan i harmonijski usklađen duet starog ljubavnog para Linzija Bakingema i Stivi Niks. Bakingem ima sofisticirano razlaganje gitarskih akorda i ukusno udenute solo filere. Pesma je ritmična, igriva i izdvaja se na albumu. Prvo što je jedina sa elekričnom gitarom, a drugo što ima smisla reći da bi u neka ranija muzička vremena bila hitić približan rangu „Everywhere“ i „Skies The Limit“.

„Without You“ nastavlja duetsko izvođenje Stivi i Linzija, postepeno spušta tempo i stišava Niksovo prisutvo na izdanju. Urađena je kompletno u akustičnoj formi. Zanimljivo je da je ovo stara pesma sa neobljavljene ploče Bakingema i Niksove iz perioda pre nego što su postali deo Fleetwood Maca. Upravo je slušanje te ploče u Sound City studiju navelo Mika Flitvuda da angažuje par po odlasku gitariste Pitera Grina.

Na „It Takes Time“ Bakingem preuzima vokalne dužnosti u klavirskoj baladi. Glas i melodija nostalgično podsećaju na Rodžer Votersa i Pink Floyd radove poput „Mother“ i „Pigs on the Wings“, ali naravno sa ne tako ozbiljnom temom. Fleetwood Mac nemaju te političko-društveno aspiracije, muzika im se uvek vrtela oko ljubavi, izuzetak nije ni „Extended Play“.

Još jedna akustična balada „Miss Fantasy“ ovoga puta bogatija je za prateće vokale koje prate Linzija Bakingema koji ovom prilikom izvlači tonove iz primetno višeg registra.

EP je vrlo jednostavno, ali lepo urađen. Aranžmanski je jako lepo sve uklopljeno i prijatnog je zvuka. Fanove sigurne neće naći među današnjom publikom, već upravo kao što sam napisao među starijim generacijama. Fale one gitarski tvrđe pesme iz ranijih Fleetwood Mac radova, i više je ovo kombinacija njihovih pop radova iz 1980ih godina i nekog novog modernog kauntrija i folka. A i definitivno nedostaju moćne balade sa Stivi Niksovim hrapavim glasom poput “Dreams” i “Rhiannon”.

Spisak pesama:

1. Sad Angel
2. Without You
3. It Takes Time
4. Miss Fantasy