-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeFink - Resurgam (2017)

Fink – Resurgam (2017)

Fink - Resurgam

Fink – Resurgam
Izdavač: R’COUP’D, Ninja Tune ( 15. rujna 2017.)
Producenti: Flood
Trajanje: 51:51
Žanr: Indie/Alternative Rock
Ocena: 7

 Fin Greenall, engleski kantautor i još ponešto, objavio je ove godine šesti studijski album pod svojim poznatim pseudonimom Fink. „Resurgam“, album od deset pjesama, implicira ponovni uzlet. Prijevod s latinskog glasio bi otprilike „Ponovno ću se uzdići“. Uzlet je zaista i vidljiv na novom albumu.

Već pri prvom slušanju ističu se „Cracks appear“ i „Not everything was better in the past“, pjesme koje su s ploče skinute i kao singlovi. Pukotine, kao popularan motiv u glazbi ove godine, omogućile su da kroz njih procure novi kreativni sokovi već pomalo ustajalog Greenalla, čije su najprepoznatljivije pjesme „This is the thing“ i „If only“ izašle još na albumu „Distance and time“ iz 2007. godine. I dok se u pukotinama prepoznaju pomaci i novi izričaji koje svaki glazbenik koji želi napredak u svojem stvaralaštvu mora njegovati i gurati, „Not everything was better in the past“ nam, s druge strane, nostalgično i efektno vraća onog Finka zbog kojeg smo se na njega navukli.

Producent Flood, inače poznat po suradnjama s bendovima poput U2, PJ Harvey, The Killers, Warpaint i Foals, definitivno iznosi na vidjelo nove strane Finka i kanalizira ih na nov način, no pitanje je u kojoj mjeri to pali tijekom albuma. Na trenutke će vam zaplijeniti pažnju ili će vam neki stih kliknuti poput „Nothing stops the pressure from building up… cracks appear from the inside out„, dok ćete na trenutke pomisliti da će album ipak zapasti u monotoniju i postati vam dosadan. Doduše, bit će zanimljivo otkriti hoće li takvi primjerci pjesama s albuma bolje funkcionirati uživo. Nećemo sada cinkati koje su pjesme u pitanju, ali nadamo se da ćete zato album odlučiti preslušati sami i posjetiti jedan od predstojećih koncerata u regiji. U svakom slučaju, treba napomenuti da nikad do kraja ne zapadne u zamku zvanu romantični glazbenik s gitarom – koncentrirano preslušavanje u svakoj pjesmi donosi ponešto captivating zbog čega joj se isplati posvetiti pažnju, ali neće vas uvijek držati same.

U „Covering your tracks“ dobit ćete pjesmu kojom ćete utažiti potisnutog tinejdžera u sebi. Na onim mjestima gdje nećete uspjeti kupiti stihove, što bi rekao Balašević, zaokupit će vas jednostavna vještina linije koju izvlači gitara ili poneki trik u aranžmanu. Fink je dugo i kvalitetno u glazbi i to mu se mora priznati. Nema tu pjesme koja odaje dojam da je slučajno ispala takva kakva jest. Ono što album donosi djeluje promišljeno od samog početka i, još više, obećavajuće za izvedbu uživo.

Novi album Finka je solidan, za već oblikovanog poštovalaca njegovog djela vrlo dobro ostvarenje, ali za privlačenje nove publike možda bismo se ipak referirali na njegove ranije uratke. U svakom slučaju, preporuka za soundtrack u nadolazeće jesenske dane!

Pjesme:

 1. There’s Just Something About You
 2. Cracks Appear
 3. Resurgam
 4. Not everything was better in the past
 5. Godhead
 6. Covering Your Tracks
 7. The Determined Cut
 8. Day 22
 9. Word To The Wise
 10. This Isn’t A Mistake