-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeEvolucija - Igra počinje (2016)

Evolucija – Igra počinje (2016)

Evolucija -  Igra počinje

Evolucija – Igra počinje
Izdavač: TIOLI Records ( 15.03.2016.)
Producenti: Dragan Urošević
Trajanje: 39:17
Žanr: Gothic metal
Ocena: 6

 Ono što moram odmah na početku da kažem za ovo izdanje: pravo osveženje! Primetno je da poslednjih par godina na domaćoj metal sceni nedostaju ovakvi bendovi koji bi malo razbili monotoniju, nekako se scena previše svela na jedno te isto, pa se iskreno nadam da bi Evolucija uz još par bendova slične muzičke orijentacije mogla dodatno da obogati domaće muzičko nebo.

Iako se stilski vode kao gothic metal, primetan je uticaj i drugih žanrova, naročito power metala. Generalno, najviše podsećaju na finski Amberian Dawn, sa početka njihove karijere, čak je i vokal tu u nekim registrima i boji veoma sličan. Album pod nazivom “Igra počinje“ otvara pesma “Letim“, veoma zarazne melodije i umeren vokal nas uvode u celokupnu priču koju bend želi da predstavi publici. Na nju se nadovezuje “Nisam za tebe ja“, reklo bi se još jedan klasik za ovakav muzički pravac. Jedna od boljih pesama na albumu je “Kao iz sna“, veoma prijatna melodija i vokalna linija. Čvrsta ritam sekcija i odličan aranžman je prisutan u pesmi “Igra“. Ovde moram da napomenem i odličan gitarski solo, negde pred kraj pesme.

Sledi, barem po mom mišljenju, pesma koja ima potencijal za hit, “Rekvijem“. Dobar mid tempo ritam, odlični rifovi i melodična solaža, reklo bi se bolje i ne treba. Verovatno najmračnija i rifovski najteža pesma na albumu je “Slaži“, ali i ujedno najbolje otpevana, nekako vokalno odudara od ostatka albuma, i moram da priznam nekako mi je i favorit sa ovog izdanja. Nakon nje sledi numera koja će se svideti ljubiteljima novijeg Nightwisha, “Reči teške“ tokom koje je stalno prisutan taj neki prizvuk finskih majstora što daje određeni šmek. Lep klavirski uvod na početku pesme “Proći će vek“, melodija koja brzo ulazi u uši i ponavlja se par puta kroz pesmu. Iskreno ovakvoj muzici i nedostaju takvi momenti, generalno. Za ljubitelje Stratovariusa, pred sam kraj albuma se nalazi odlična pesma pod nazivom “Slobodna“, brza, moćna, dobar refren i odličan solo. Album zatvara “Znak na nebu“, dosta čvršća i sporija u odnosu na veći deo albuma, sa polu-operskim refrenom, veoma interesantno.

Album kakav je definitivno nedostajao na domaćoj sceni, muzički dobar, dosta šarenolik, upotpunjen klavijaturama gde je to bilo potrebno. Možda u pojedinim momentima vokal malo posustaje u odnosu na bend. Stiče se utisak da je ostavljeno manje prostora nego što može, ima numera gde se čuje da vokal ima određenu širinu, ali sam takođe i siguran da će ovo na nastupima dobiti neku bolju dimenziju. Opet, sa druge strane gledano, naš maternji jezik i nije nešto zahvalan kada je metal muzika u pitanju, i imajući to u vidu ovo je odrađeno i više nego dobro. Retko ko se usuđuje da radi kompletan album na srpskom jeziku, pa i sa te strane bendu Evolucija treba odati priznanje. Produkcija je sasvim zadovoljavajuća, sve se jasno čuje i tu nema zamerki. Sve u svemu, izdanje koje će naći svoju publiku, za sve one koji vole melodične vokalne deonice i virtuozne gitarske solaže.

Spisak pesama:

1. Letim
2. Nisam za tebe ja
3. Kao iz sna
4. Igra
5. Rekvijem
6. Slaži
7. Reči teške
8. Proći će vek
9. Slobodna
10. Znak na nebu