-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeEpica - Epica vs Attack on Titan (2018)

Epica – Epica vs Attack on Titan (2018)

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Epica -  Epica vs Attack on Titan

Epica – Epica vs Attack on Titan
Izdavač: Ward Records/Nuclear Blast ( 20.07.2018.)
Producenti: Joost van den Broek, Epica
Trajanje: 41:17
Žanr: symphonic metal
Ocena: 8

  

Holandski simfo-metal sekstet Epica objavio je svoj drugi EP Epica vs Attack On Titan koji je sastavljen od obrada iz popularnog anime serijala Attack on Titan.

Još od prvog albuma The Phantom Agony (2003) Epica je postala prepoznatljiva po kvalitetnom masivnom zvuku začinjenom orkestracijama. Aktuelni EP od njihovih dosadašnjih izdanja, posebno od The Holographic Principle (2016), razlikuje se jedino po tome što je inspirisan popularnim anime serijalom.

Za one manje upućene, Attack on Titan je popularna postapokaliptična/dark fantasy japanska manga koju je napisao i ilustrovao Hajime Isayama. Radnja se dešava u svetu gde ljudi žive u gradovima okruženim ogromnim zidinama koje ih štite od Titana, divovskih humanoida koji proždiru ljude bez ikakvog razloga.

EP Epica vs Attack On Titan najpre je objavljen decembra prošle godine u Japanu, a krajem jula i u ostalim delovima sveta. Od osam pesama, koliko ih sadrži ovaj EP, prve četiri su obrade, dok su preostale četiri njihove instrumentalne verzije.

Uvek je zanimljivo kada neki bend uradi nešto drugačije. Ovog puta Epica donosi priče o ljudskom istrebljenju i Titanima začinjene bombastičnim horovima i “beauty and the beast” nežnim pevanjem Simone Simons i opakim growl-ovanjem Marka Jansena.

Dramatičan početak otvara “Crimson Bow and Arrow” sa elementima po kojima je Epica prepoznatljiva i, naravno, umilno-moćni anđeoski glas Simone Simons koji čini da pesma zvuči zaista epski. U samom startu dokaz da Epica može da uspešno iznese ove obrade, ali i da ostane verna svom jedinstvenom zvuku. Naredna, “Wings of Freedom”, prosto zrači tim Epica senzibilitetom. Bend se svojski potrudio da zadrži originalnu melodiju pesama kombinujući ih sa simfo-metal elementima. “If Inside These Walls Was A House” podseća na kombinaciju Diznijeve bajke i novogodišnje pesme koja dopire iz neke muzičke kutije, što se posebno oseća na kraju pesme. Sjajni vokali i besprekorni prelazi između instrumentalnih delova “Dedicate Your Heart” uzdiže daleko iznad proseka, posebno tokom nadigravanja klavira i violina.

Drugi deo albuma čine verzije gorepominjanih pesama, ali bez vokala. Instrumentalne verzije ne zaostaju puno u odnosu na prve četiri pesme i odličan su mini soundtrack tokom igranja neke igrice.

Čak i ako nikada niste pogledali neki anime ili pročitali neku mangu, ovaj EP privući će vašu pažnju. A možda vas i zaintrigirati da “bacite pogled” na Attack On Titan anime ili neki drugi čiji vam se sinopsis dopadne.

Spisak pesama:

  1. Crimson Bow And Arrow
  2. Wings Of Freedom
  3. If Inside These Walls Was A House
  4. Dedicate Your Heart!
  5. Crimson Bow And Arrow (Instrumental)
  6. Wings Of Freedom (Instrumental)
  7. If Inside These Walls Was A House (Instrumental)
  8. Dedicate Your Heart! (Instrumental)