-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeEmanuil - Live @ Lavirint (2011)

Emanuil – Live @ Lavirint (2011)

Aleksandar Nikolić

Funkcija: Novinar/Recezent

Sebe vidi kao: Gurgusovačkog polupismenog polučoveka polupoljoprivrednika sa doživotnom zabranom prilaska tastaturi koju ne poštuje.

Moto: Kultivator

Emanuil -  Live @ Lavirint

Emanuil – Live @ Lavirint
Izdavač: samostalno izdanje ( 2011.)
Producenti: /
Trajanje: 39:55
Žanr: post-rock, alternative, spiritual
Ocena: 10

 Sećam se kada sam prvi put čuo Emanuil. Retko šta me je sa tolikom jačinom izvrnulo sa stolice i ostavilo na patosu sa ukočenom vilicom. Bile su to pesme sa njihovog debija „Ptica koja čini jato“. Ne znam da li zbog toga što je album bilo jako teško naći (samo negde po Beogradu i Novom Sadu), bend je odlučio da snimi live izdanje koje će besplatno podeliti sa celim auditorijumom.

Live@Lavirint sadrži sedam pesama sa njihovog prvog albuma. Iako je reč o uživo snimljenom materijalu, zvuk na njemu ne zaostaje ni malo za studijskim izdanjem… u stvari je za nijansu i bolji. Da nema diskretnog aplauza šačice ljudi koji su bili u studiju ne bih ni provalio da je sve snimljeno „na živo“. Emanuil, poput Mizara i Bjesova, vidno crpi inspiraciju iz religije. Ustvari možda je bolje reći „iz duhovnosti“ pošto se zbog popova koji se hvataju za gušu radi imovine, religija pretvorila u nešto vulgarno što gledamo na televiziji. Ta duhovna crta, pored toga što je opšteprisutna u tekstovima, evidentna je i u pevanju. Muzika se pak može strpati u mnogobrojne „post“ žanrove. Najbitnije je da sve to u paketu ostavlja bez daha. Album počinje spokojno pesmom „Vinograd“ dok već na sledećoj „Dinamis“ melanholija izvire iz svog skloništa među vinjagama i lagano vodi slušaoca za ruku do jezive „Hladno jutro“ koja ledi dušu svojom monotono-udaračkom pozadinom. Slušam album već nekoliko meseci a i dalje me obliva hladan znoj kad je čujem. Strasti se malo smiruju pesmama „Ja sam sve što nisi ti“ i „Prijatelju moj“ ali to ne znači da je putovanje stalo. Ono kulminira u jedanaestominutnoj „Corpus Christi“ smeštenoj u „najvišoj zgradi na svetu“. Sa njom opet stvari postaju malo turbulentnije zahvaljujući odličnoj bas deonici koja se prostire celom pesmom. Album završava neodređena „Između redova“ koja umesto da završi jedno poglavlje više zvuči kao da otvara neko novo koje će biti tema drugog albuma „Mesta gde ne mogu sam“ čije se pojavljivanje očekuje uskoro.

Izvesno je da će ovaj album (ali i sam bend) podeliti ljude. Ovde nema neutralnih. Ovo je jedan muzički košmar posle koga ili nađete spokoj ili vam ne bude dobro. Što kaže Petar Božović: “Ili se obesiš ili nastaviš dalje”. A posle ovoga nije lako nastaviti dalje. Bilo kako bilo, Live @ Lavirint zaslužuje sve pohvale i sigurno će mnoge koji ga čuju „navući“ na dobro čuvanu srpsku tajnu zvanu Emanuil. VRAS! Petica za sve pare i bez kusur, velika ko (crkvena) vrata.

Spisak pesama:

1. Vinograd
2. Dinamis
3. Hladno jutro
4. Ja sam sve što nisi ti
5. Prijatelju moj
6. Corpus Christi
7. Izmedju redova