-

Elsewhere Shine – Mater Morbi (2016)

Elsewhere Shine -  Mater Morbi

Elsewhere Shine – Mater Morbi
Izdavač: Nocturne media/Miner recordings ( 02.09.2016.)
Producenti: Boris Šurlan
Trajanje: 28:52
Žanr: Atmospheric metal, doom metal, progressive metal, gothic metal
Ocena: 7

 Elsewhere Shine, jedna od artističkih vizija klavijaturiste i glavnog kompozitora Marka Sinadinovića je iznedrila novo EP izdanje koje predstavlja novi korak u dosadašnjem stvaralaštvu iskusnog muzičara iz Prokuplja. Novo EP izdanje se zove „Mater Morbi„, naziv se odnosi na tzv. „Majku Bolesti“, prelepu ali istovremeno i smrtonosnu ženu koja se može pronaći kao jedan od likova u „Dylan Dog“ stripovima.

Izdanje broji ukupno četiri pesme, neke od njih smo imali prilike da čujemo prošle i ove godine u vidu promotivnih singlova, pomalo osveženije verzije (prvi singl „Mater Morbi“ je na ovom izdanju remiksovan, dok je pesma „Swan Nebula“ nova verzija istoimene pesme sa prethodnog demo EPa „The Wired“ iz 2013. godine.

Ovaj atmospheric/doom sastav ovoga puta je okupio ekipu koja je multitalentovana i ti višestruki talenti su našli primenu kroz sve četiri pesme. Pesme su generalno bazirane na dugim, slojevitim aranžmanima koji dovode u sintezu elemente progressive rock/metala sa goth/doom metal pristupom. Već u prvoj devetominutnoj pesmi „Mater Morbi“ nailazimo na smenu dinamike od mirnog, akustičnog uvoda ka čitavom segmentu koji nas uvodi na mngobrojne rifove pomešane sa konstantnom atmosferom zvuka klavijatura. Čini se da je promena u zvuku primetna u odnosu na prethodnu verziju upravo kroz navedene učestalije atmosferične deonice klavira/klavijatura koje prate gitarske deonice. Naravno, očigledna promena je i novi muški vokal, koji je nešto dublji u odnosu na originalnu verziju. Muzika je prilično bogata sa mnogobrojnim detaljima koji neprekidno „iskaču“ jedan za drugim i sama pesma na mnogo načina svojim zvukom podseća istovremeno na neki stari gothic metal zvuk i pristup a istovremeno bend jako lepo međusobno komplementira svoje deonice u nekom jazz/funk stilu.

Perpetual Silence“ zanimljivo menja atmosferu sa upotrebom zvuka organa. Elementi progressive metal zvuka su i dalje vrlo izraženi, čak možda pomalo i nekog death metal uticaja se može čuti u gitarskim deonicama kada u početku nailazimo na udvojene gitare u intervalima terce. Dobra kombinacija klavijature sa agresivnim gitarama i snažnim, dramatičnim vokalom. Blues solaža na polovini pesme daje još jednu lepu nijansu ukupnom zvuku, kao i kasnije deonice organa koje vraćaju u doba Deep Purplea dok preostali instrumenti „šetaju“ između jazz, blues i funk elemenata.

Swan Nebula“ je kratak predah u jednu baladnu goth atmosferu koja pomalo vraća na „Mater Morbi“ senzibilitet, u principu sažima sve dosadašnje uticaje samo u jednoj mirnijoj atmosferi. Možda pomalo gubi na energiji posle nekog vremena jer je pesma dužeg trajanja a ne postoji neka drastičnija promena u toku pesme.

Poslednja „Suneater“ opet diže energiju i kreće punom parom thrash/power metal snage. Dobra kao završna, ovde se klavijature povlače u drugi plan omogućuju Igoru Staniću da prikaže značajniju agresivnu rifologiju koja prijatno zaključuje ovo izdanje uz i dalje snažne muške, odnosno ženske vokale. Generalno su zanimljive, pamtljive deonice i daju još jednu paletu u mnogobrojnim bojama Elsewhere Shinea na ovom izdanju.

Blage zamerke bi bile čisto tehničke prirode upućene na izgovor teksta koji bi generalno mogao biti malo ubedljiviji, u nekim trenucima deluje nejasno, pogotovo kada su u pitanju visoke deonice. Takođe, to može biti i stvar samo ukusa ali deonice klavira deluju pomalo suvo i bez možda dovoljno dinamičkog nijansiranja.

Opšti utisak je da je bend u četiri pesme uspeo da „napakuje“ dosta raznovrsnog materijala što lično smatram dobrim, u nekim slučajevima bi neko možda to posmatrao kao previše natrpanih stvari na jednom mestu ali to ovde ipak uspeva dosta dobro da izađe. Zanimljivo, dobra dramaturgija pesama, deluju kao jedno pozorišno muzičko putovanje kroz razne činove, pogotovo kada nastupe vokali i to bi moglo na nekim daljim izdanjima da bude jedan od glavnih kvaliteta projekta. Mislim da je jedan od pluseva takođe što se na albumu nalazi više ljudi koji su zaduženi za pisanje muzike i teksta (na pola ovog izdanja glavni kompozitor je Sinadinović, dok je u druge dve pesme glavni autor Stanić), kod muzike se to baš primeti i ta razlika u senzibilitetima prija, da se izbegne jednoličnost materijala koja ume ponekad da se uvuče u muziku kada je samo jedna individua prisutna u komponovanju. Dobro izdanje, dajte mu priliku, slušajte i pratite dalja dešavanja Elsewhere Shinea.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=sIQe06dppBM]

Spisak pesama:

  1. Mater Morbi (8:32)
  2. Perpetual Silence (9:21)
  3. Swan Nebula (6:07)
  4. Suneater (4:52)

Save