-

Elemental – U Redu Je (2013)

Elemental -  U Redu Je

Elemental – U Redu Je
Izdavač: Menart ( 13.5.2013.)
Producenti: Elemental
Trajanje: 41:05
Žanr: Hip-Hop, Pop Rock
Ocena: 10

 Nije lako recenzirati ovakve albume, pre svega jer sa sobom nose tolike doze iskrenosti da je to nekako teško podneti kao slušalac, a kamoli kao recenzent.

Verujem da će ovaj album, često jako mračan i turoban, biti apsolutno nemoguć za slušanje starijoj generaciji kritičara, i apsolutno nepojmljiv za ex-yu establišment, muzički ili neki drugi, ali za njih nije ni stvaran. Kod njih pravi hip hop u bilo kakvom obliku, pa maker bio promešan sa rockom i soulom, kao ovde, ili tipičnom mačo pričom, kao kod 99% repera danas, nikada nije prolazio. Šteta, jer je to zvuk današnjice, nešto što se afirmiše na ovim prostorima, i počinje, polako ali sigurno, da postaje deo masovnog ukusa. Otpor novim zvukovima uvek će postojati, i ne verujem da će, u ovom vremenu, biti razumevanja za ovako snažan album. S druge strane, on ima sve preduslove da bude velik, deo istorije muzike na ovim prostorima koje zovemo jednim velikim imenom Balkan. A to, svakako, nije nimalo mala stvar. Ni Balkan sam, a kamoli balkanska muzika.

Album „U redu je“ je taman dovoljno dugog trajanja da bi vas zabavio, nije otegnut, ni sabijen, i krije dosta hitova. Isticati svaki bi bilo besmisleno (mada je numera Po Mojoj Mjeri hit 1/1, i tu nemam nikakvih zamerki) jer album ima jedan tok, stil, i zaokruženost, ali možemo reći da ovde ima dosta dobre emotivne buke, nesakrivene patnje, i refleksivne zapitanosti koje svakog vraća samom sebi, da bi se suočio, ili bar bio svestan svojih problema. Ovako snimljena muzika može da bude ako ne generation-bending, onda bar individualno prihvaćena kao dobra i cool, što je sasvim dovoljno u ovo doba masovne audio produkcije svega i svačega, širom planete. Možda je bend namerno želeo da snimi jedan pre svega lični album, sa nadom da će rezonovati sa masama. Sigurno je da će se npr. Apsurdistan masovno pevati, dok će se novi Elemental slušati kod kuće, ali uticaj i cilj oba albuma su isti-promeniti masovni ukus u neki novi zvuk koji budi emocije, jače i intenzivnije nego ikada do sada.

Elemental rastaču tkivo stereotipa, efikasno i britko, kao Dž. Štulić u svoje vreme. To je angst, ali i više od toga, povik mlade generacije koja govori „STOJ“ svim lošim pojavama u međuljudskim odnosima koji kroje socijalno tkivo koje je, opet i takvo, lako kontrolisati i nad kim se iživljavaju razni regionalni, globalno-socijalni i drugi faktori.

Ovo je meso, krv, i duh mladog čoveka, muškarca ili žene, svejedno je, i jedan dokument-album, koji može postati evergrin, uz pravilno slušanje i pravilnu promociju. Ovo definitivno nije „Još jedan Elemental album“, jer je bend došao do određenog zvuka, stečenog iskustvom, što između ostalog čini ovu ploču velikom. Najiskrenija lirika upakovana u pop-rock oblandu koju možete čuti na ovim prostorima, danas.

Budućnost je dosta nepredvidiva, kao i uspeh albuma „U Redu Je“, što ne bi trebalo da isuviše zabrinjava bend, jer su napravili sasvim dobru ploču, tip onih koje će se tek slušati i tumačiti u vremenu koje dolazi.

Spisak pesama:

1. Balkana
2. Po mojoj mjeri
3. Sto jedan razlog
4. Nož
5. Neustrašivi
6. Šok
7. Prokleta ljubav
8. Prašina
9. Bolji si
10. Hejteri
11. Jel’ ovo kraj
12. U redu je

Kompletan album poslušajte u nastavku: