-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeElektrični Orgazam - Warszawa '81/Warszawa '13

Električni Orgazam – Warszawa ’81/Warszawa ’13

Električni Orgazam -  Warszawa '81/Warszawa '13

Električni Orgazam – Warszawa ’81/Warszawa ’13
Izdavač: Pomatom EMI ( 14.2.2013.)
Producenti: Srđan Gojković Gile
Trajanje: 102:10
Žanr: Wave, punk rock, post-punk (CD 1), garage/funk/psychedelic rock (CD 2)
Ocena: 7

 Zanimljivo bi bilo čuti reakciju mladih članova grupe Električni Orgazam, Srđana Gojkovića Gileta i Ljube Đukića, nakon što su odsvirali seriju koncerata na svojoj čuvenoj Poljskoj turneji 1981. godine, kada bi im neko rekao da će im trebati 32 godine da ponovo dođu u Varšavu i to sa potpuno drugačijom postavom benda, i preko toga snimiti live album.

Tako se odista i dogodilo, a snimak novog koncerta iz Varšave uparen je sa kompletnim nastupom iz 1981, na duplom live albumu „Warszawa ’81/Warszawa ’13“.

Na početku ovog teksta treba napomenuti da je ovo izdanje objavljeno isključivo za poljsko tržište i da, kako bar za sada stvari stoje, po Gojkovićevim rečima, nije u planu objavljivanje za domaće tržište. Sa druge strane, treba takođe posetiti da je kompletni integralni snimak „Warszawa ’81“, izašao 1997. godine za Yellow Dog Records. Samim tim, ukoliko bend planira da objavi album za domaće podneblje, možda bi bilo bolje objaviti kompletan snimak novog umesto oba koncerta, s obzirom da je na izdanju završio probir pesama (kako svedoče i Youtube snimci sa samog koncerta).

Pošto je, kao i prethodno napomenuto, snimak iz 1981. godine već poznat, možemo se poštedeti prevelikog detaljisanja. Dakle, posredstvom Poljaka koji je u to vreme živeo sa roditeljima u Beogradu, Grzegorza Brzozowicza, kasnije poznatog poljskog novinara, bend je dobio priliku, poput Šarla Akrobate pre njih, da odsvira šest koncerata u Poljskoj, od toga četiri u Varšavi, jedan u Krakovu, i jedan u Kališu. Od tog broja, prvi koncert u Varšavi je onaj koji je završio na live snimku, originalno objavljen u mini LP formatu sa šest pesama 1982. godine kao prvi jugoslovenski zvanični bootleg.

„Warszawa ’81“ dokumentuje neke od najboljih verzija pesama iz New Wave faze benda, posebno imajući u vidu par stvari: prva, da su ovo snimci benda sa originalnim bubnjarem Goranom Čavajdom Čavketom, koji nije svirao na prvencu zbog služenja vojnog roka; druga, da su pesme sa prvog albuma dosta bliže onom izvornom sirovijem zvuku benda, koji se izgubio u ispoliranoj produkciji Pika Stančića na studijskom snimku o kome svedoči i kompilacija ranih snimaka „Breskve u teškom sirupu“; i, konačno, na bas gitari se našao superiorni Jovan Jovanović Grof umesto Marine Vulić.

Ova postava (po meni najbolja od svih postava benda), Vašavskoj publici predstavila je polovinu tada još uvek neobjavljenog materijala sa albuma Električnog Orgazma, „Lišće prekriva Lisabon“. Pored materijala sa „Lišća“, tu su i štihovi sa „Paket aranžmana“ i prvog albuma, i to dosta brže i energičnije odsvirane. Među zanimljivim momentima treba izdvojiti i snimak „Konobara“ tokom čijeg izvođenja je bačen suzavac i došlo je do havarije opreme. Sve u svemu, ovaj snimak predstavlja Orgazam na korak od orgazma koji su doživeli sa magnum opusom „Lišće prekriva Lisabon“, koji je ubrzo usledio.

Nastavak priče, 32 godine kasnije, zanimljiv je kao deo sekvence razvoja događaja u radu benda, imajući u vidu kontekst najpre povratka Ljube Đukića i revitalizacije materijala iz najranije faze benda, a zatim i snimanje novog, komercijalno i kritički uspešnog povratničkog albuma „To što vidiš to i jeste“. Zato je ovaj „Warszawa revisited“ verovatno značajniji samom bendu, posebno dvojici originalnih članova, kao mesto na kome mogu da se dožive trenutak introspekcije i sagledaju sa istog stojišta sličnosti i razlike između Električnog Orgazma sad i pre tridesetak godina.

Fanovi će takođe dobiti priliku da mere na kantaru te sličnosti i razlike sa uparenim snimcima dva koncerta u okviru ovog izdanja. „Warszawa ’13“ počinje najvećim komercijalnim hitom, „Igra rokenrol cela Jugoslavija“, koja je, pokazalo se, najmlađa pesma ne računajući pesme sa aktuelnog albuma „To što vidiš to i jeste“, s obzirom na činjenicu da na izdanju nisu zastupljene pesme sa albuma iz devedesetih i dvehiljaditih. Izdanje zaobilazi i „Lišće prekriva Lisabon“, verovatno zbog velike zastupljenosti na snimku iz 1981, i, takođe očekivano, album sa obradama „Les Chansonnes Populaires“.

Ostala izdanja iz osamdesetih su zastupljena sa po jednom-dve pesme, pa se može reći da je „Warszava ’13“ neka vrsta pokušaja da se poljskoj publici predstavi najbolje od najboljeg iz diskografije benda. O ovim pesmama ne mora puno pričati, jer je u pitanju „soundrack za život“ ovdašnjih generacija i obavezna lektira domaćeg rocka. Među njima se čak našla i „Bejbe ti nisi tu“, obrada Stonesa, koja se ekskluzivno pojavljuje na live albumu „Braćo i sestre“. Naravno, ne treba zaboraviti i promovisanje novih pesama, pa su tu „Gde god odem“, „Bliži Suncu“ i „Pokaži mi (kakav je tvoj grad)“.

Doduše, izvođenje pesme „Bližu Suncu“ se nakratko otaljalo kod refrena po sredini pesme, ali treba poštovati činjenicu da je snimak ostao netaknut i bez studijskog došminkavanja i obilne postprodukcije. Celokupni novi koncert iz Varšave je lep pandan starom baš po tome što je u pitanju sirova svirka, i preslušavanjem oba koncerta se stiče dojam postojanja nekog zajedničkog imenioca. Naravno, mnogima će snimak iz 1981. biti neprikosnoven kako po energiji tako i po sadržaju. Ipak, energije i dalje ima a dokaz tome je i najbrže odsvirani „Zlatni papagaj“ od svih dosadašnjih verzija.

U krajnjem slučaju, zanimljivo je Ljubu Đukića i Branislava Petrovića Bananu u isto vreme, i zajedničko izvođenje repertoara iz perioda kada jedan od njih nije bio član benda. Treba takođe reći da Ljubi ipak fale orgulje, posebno u pesmama poput „Krokodili dolaze“ i „Nebo“, jer sa „modernim“ klavijaturama ima nekako razvodenjeniji zvuk u odnosu na onaj zbog kog su nekada El. Org. zvali „punk Doorsi“. Štaviše, uz poštovanje prema bubnjaru Blagoju Nedeljkoviću, koji je takođe vrstan bubnjar, da je za bubnjevima pokojni Čavke, ovo bi verovatno bila i najbolja postava benda.

Spisak pesama:

Warszawa ’81 (CD 1)

1. Električni orgazam (4:07)
2. Bomba (2:16)
3. Devojke (1:43)
4. Odelo (2:08)
5. Afrika (2:03)
6. Razgovori (1:54)
7. Podstanar (1:47)
8. Leptir (3:25)
9. Konobar (3:04)
10. Voda u moru (2:01)
11. I’ve Got a Feeling (3:03)
12. Dokolica (2:30)
13. Vi (2:18)
14. Krokodili dolaze (3:44)
15. Nebo (3:44)
16. Introduction (0:59)
17. Zlatni papagaj (2:17)

Warszawa ’13 (CD 2)

1. Igra rokenrol cela Jugoslavija (4:19)
2. Ne postojim (2:24)
3. Bejbe, ti nisi tu (3:22)
4. Kapetan Esid (4:50)
5. Gde god odem (4:33)
6. Bliži Suncu (7:16)
7. Ja želim promene (baby, baby, baby, baby) (6:57)
8. Pokaži mi (kakav je tvoj grad) (5:53)
9. Kako bubanj kaže (4:53)
10. Krokodili dolaze (5:37)
11. Konobar (2:27)
12. Zlatni papagaj (1:44)
13. Nebo (4:52)