-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeElectric Wizard - Time to die (2014)

Electric Wizard – Time to die (2014)

Electric Wizard -  Time To Die

Electric Wizard – Time To Die
Izdavač: Spinefarm Records ( 30.9.2014.)
Producenti: Jus Oborn
Trajanje: 35:26
Žanr: Doom metal
Ocena: 7

 Jedan od najboljih dum metal bendova, prema mišljenju mnogih, je posle petogodišnje pauze, svojim osmim, po redu, albumom još jednom oduševio ljubitelje ovog žanra. Bend je ponovo vratio, ne samo svoj karakterističan zvuk i mračnu tematiku, već i originalnog bubnjara Marka Greeninga, koji se nije pojavljivao još od izdanja “Let us prey“ iz 2002. godine. „Time to die“ sa svojih devet pesama u trajanju od 65 minuta predstavlja pravo remek-delo, a Electric Wizard je ponovo pokazao da im, kada je dum metal u pitanju, nema ravnih.

Već nakon prvog slušanja stiče se utisak da je album podeljen na dve celine, od kojih jednu čine prve tri pesme ukupnog trajanja oko 30 minuta, nakon čega dolazi do promene, kako u trajanju pesama, tako i u samoj dinamici. Što se tiče sadržaja, mračni i okultni elementi su prisutni, kao i na ranijim radovima, ali se pored toga osvrću i na probleme modernog čoveka i društva.

Album otvara desetominutna numera „Incense for the Damned“, koja zvucima kiše i govorom koji podseća na isečak iz crne hronike predstavlja savršen uvod u atmosferu koju album stvara. Pesma govori o izolovanosti čoveka od sveta i njegovoj mržnji prema čovečanstvu, kako bi na kraju prerasla u još jedno odavanje počasti marihuani rečima „We wanna get high before we die“. Zanimljivo je da je pesma dobila naziv po niskobudžetnom horor filmu iz 70-te godine, što za ovaj bend nije ni malo iznenađujuće.

Nakon nje sledi nesto kraća „Time to Die“, koja se muzički i tematski nadovezuje na prethodnu pesmu, s tim što su stihovi poput „wake up children it’s time to die“ definitivno mnogo morbidniji nego oni u „Incense for the damned“. Treća pesma koja ulazi u sastav prve polovine albuma je nihilisticki singl „I Am Nothing“. U ovoj numeri se, kroz gađenje prema svetu koji robuje tehnologiji, možda najbolje vide novi elementi koje je Electric Wizard uveo ovim albumom.

Nakon umetnutog instrumentala „Destroy Those Who Love God“, koga čine sličan govor i melodija kao oni sa početka albuma, stvari kreću lagano da se ubrzavaju pesmama kao sto su „Funeral of Your Mind“ i „Lucifer’s Slaves“, koja je donela neizostavnu mešavinu okultizma i opijata, i stihom „Die… Die… Fuck You“ na vrlo diskretan način najavila završetak albuma.

Nikako ne smemo, a da ne spomenemo fantastičan singl „SadioWitch“, koji je, zajedno sa pesmom „I am nothing“, najavio ovaj album. Neko je rekao da ukoliko ne znaš o čemu se radi u pesmi, onda je gotovo izvesno da je o ženama ili drogi. Ova numera je verovatno o oba, što je uz jednostavan, a opet zarazan, rif sa početka pesme bilo sasvim dovoljno da se izdvoji kao favorit fanova.

Za kraj ostaje nešto smirenija numera „Saturn Dethroned“, na čijem kraju su ista melodija i zvuci kiše kao sa početka, čime je album zatvoren. Ukoliko krenete da ponovo preslušavate ovo izdanje učiniće vam se kao da ga niste ni prekinuli i time će vas uvući u svojevrstan začaran krug, nevodeći vas da još koji put poslušate.

Što se produkcije, za koju je bio zadužen sam Jus Oborn, tiče mogu reći da su bar moja očekivanja zadovoljena. Jednostavni, a snažni rifovi sa previše distorzije, prigušen vokal i ritam sekcija koja ostavlja utisak zemljotresa su baš ono što čini Electric Wizard onim što jeste. Kada ne sve to dodate tekstove koji obiluju motivima droge, okultizma i nasilja dobijate muzički koktel koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Spisak pesama:
1. “Incense for the Damned” (10:42)
2. “Time to Die” (7:49)
3. “I Am Nothing” (11:31)
4. “Destroy Those Who Love God” (3:14)
5. “Funeral of Your Mind” (7:08)
6. “We Love the Dead” (9:05)
7. “SadioWitch” (4:10)
8. “Lucifer’s Slaves” (8:40)
9. “Saturn Dethroned” (3:07)