-

Elder – Reflections of a Floating World (2017)

Elder -  Reflections of a Floating World

Elder – Reflections of a Floating World
Izdavač: Stickman Records (EU), Armageddon Label (US) ( 2.6.2017.)
Producenti: Carl Saff, Justin Pizzoferrato
Trajanje: 1:04:21
Žanr: psych rock, prog rock, stoner, doom
Ocena: 9

 Već sam jednom u kontekstu benda Elder osjetila razočaranje kad prije nešto više od godine dana unatoč gromoglasnom zavijanju publike nisu odsvirali drugi bis na Massive Infection festivalu u Zagrebu. Ostavili su nas gladne i žedne i isfrustrirane činjenicom da nam je nešto toliko dobro oduzeto samo tako. Jedan drugi tip razočaranja očekivala sam kad su najavili izlazak novog albuma.

Sama pomisao na to da izdaju nešto bolje od “Lore” je smiješna. “Lore” ne samo da je 2015. krasio razne ljestvice najboljih albuma već su ga mnogi kritičari i izabrali kao album godine. “Lore” je remek-djelo koje obara zidove žanra i album je za kojim će posegnuti svaki obožavatelj stonera, psihodeličnog rocka, proga, dooma… Novi album sigurno neće bit bolji od “Lore”?

Krivo.

Reflections of a Floating World” je sve što i “Lore” i toliko više od toga. Šest pjesama rastegnutih na malo više od sat vremena slušatelja će ispuniti adrenalinom, prekriti trncima, nabrijati i opustiti i ostaviti ga s osjećajem vrhunskog auditivnog zadovoljstva.

Početak albuma jednako je snažan kao i kraj i čini jednu predivno zaobljenu cjelinu. “Sanctuary” i “Thousand Hands” po mnogočemu su slične, a različite. Na moćnu i samouvjerenu rock pozadinu, Nick DiSalvo u obje se pjesme nadovezuje melodičnim, emocionalnim vokalom. Već na “Sanctuary” očito je i da su Elder sazreli kao glazbenici i postali ništa manje nego nepatvoreni profesionalci u svom specifičnom melanžu žanrova te dosegnuli budističku razinu strpljenja za polagano nadograđivanje melodije sve do klimaksa.

I ostatak pjesama načičkan je žestokim, lako pamtljivim riffovima i genijalnim, strmoglavim i melankoličnim solažama. Svaka se pjesma zapliće i raspliće poput priče i sve ima svoje mjesto – vokal ne zadire u višeminutne razvoje melodija na gitari, a nijedan drugi instrument ne smeta vokalu u postizanju najintenzivnijeg mogućeg efekta. Osim toga, broj ljudi koji je sudjelovao u izradi albuma je od “Lore” porastao s tri na pet što se jako dobro čuje u još kompleksnijoj kompleksnosti zvuka koja ni u jednoj sekundi nije neuredna ili kaotična, već inteligentno strukturirana tako da je u stanju slušatelja jednog trena divlje obaviti poput uragana, a u drugom nježno zagrliti poput povjetarca.

Iako nijedna pjesma na albumu nije za preskakanje, posebno su impresivne “Staving Off Truth” i “Blind”. Na blagi efemerni uvod u post-rock predstavnika albuma, “Staving Off Truth”, nastavlja se vatrena, ali atmosferična melodija na gitari. Vokal je u ovoj pjesmi u prvom planu, međutim i on je sa savršenim tajmingom isprekidan instrumentalnim varijacijama na temu.

Blind” je s druge strane tekstualno najjača stvar albuma, obogaćena punokrvnim zvukom i promjenama tempa koje slušatelja drže zainteresiranim čitavih 14 minuta. Elder u tekstu kritiziraju kapitalizam koji je sve češća tema u ovom tipu glazbe, a brutalna solaža u osmoj minuti pretvara se u ljuto urlanje koje se pretvara u interludij za hvatanje daha, a onda opet u prog rock galop sve do kraja pjesme.

Zaključak cijele ove priče je da su se Elder na ovom albumu usavršili i sljubili tehniku i umjetnost u nešto autentično i neponovljivo. Dok njihova glazba zvuči inteligentno i gotovo pa izračunato pomoću formula u laboratoriju, i dalje je iskrena, slušatelju bliska, i nastala od srca.

Iako sam u napasti dodijeliti im ocjenu manju od savršene jer, ako su me jednom iznenadili, mogu ponovno, za “Reflections of a Floating World” ipak će dobiti čistu peticu pa makar mi morali izmišljati drugi bodovni sustav za njihov idući album.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=tqMfWwnLtKg&w=560&h=315]

Popis pjesama:

  1. Sanctuary
  2. The Falling Veil
  3. Staving Off Truth
  4. Blind
  5. Sonntag
  6. Thousand Hands