-

Naslovna Autorski članci Recenzije Elbow - The Take Off and Landing of Everything (2014)

Elbow – The Take Off and Landing of Everything (2014)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Elbow -  The Take Off and Landing of Everything

Elbow – The Take Off and Landing of Everything
Izdavač: Fiction Records ( 8.3.2014.)
Producenti: Craig Potter
Trajanje: 57:14
Žanr: alternative rock, jazz, brit pop/rock, indie, orchestral, classical
Ocena: 9

 Elbow na mala vrata već godinama ulaze na svetsko muzičko tržište. Britanija sve više zapaža njihov kvalitet. Poveravaju im učešće u programu Olimpijskih igara u Londonu, ali su u očima svetske publike i dalje u senci drugih poznatijih ostrvskih bendova. No, to se možda može promeniti na bolje sa „The Take Off and Landing of Everything“.

Ono čuveno Stingovo I’m an Englishman in New York jedna je velika tema na novom albumu grupe Elbow. Vreme koje je frontmen Gaj Garvi proveo u Njujorku, nateralo ga je da se zaljubi u njega, a delimično se na ploči oseća i nostalgičnost za Mančesterom. Upravo ta tema može biti privlačna američkom tržištu.

Iako je glavna tema diska uveliko trebalo da bude Velika jabuka, na kraju joj je, nakon raskida sa svojom devojkom pevač dao i priču o nesrećnoj ljubavi. Tako da je ceo album, uz pomenutu nostalgičnost, obojen plavom bojom. Nije Garvi tinejdžer koji će u muziku tek tako uneti temu slomljenog srca. Po sredi je nešto mnogo ozbiljnije, a to je kriza srednjih godina. Ne ekstremna kao što zvuči, ali zabrinutost i panika zbog ulaska u 40. godinu života.

Raspon njihove muzike uveliko prevazilazi granice alternativnog i brit roka kako su okarakterisani. Slojevita muzika, sa bogatim aranžmanima, mnogo je kompleksnija nego gitarski rokenrol. Koračaju polako ka džezu i sve više rastu u orkestarsku muziku. Sa druge strane, dobrim delom se mogu poistovetiti sa generacijskim britpop bendovima. Neosporiva je sličnost sa Coldplayom, na primer. Muzika Elbowa nije izmišljanje tople vode. Odlični su postali u iznošenju svojih ideja, ali genijalnost se krije u pevačevim stihovima. Bogat rečnik, sofisticiraniji, a opet u nekim slučajevima i beskompromisan. Garvi zahvaljujući ovim albumom polako sebe uvodi u kraljevstvo velikih pesnika rokenrola. Svakako da će proći još albuma i pesama dok ne počnu poređenja sa raznim Dilanima, Koenima i Vejtsima. Za početak Elbow, budimo realni, još nije ni postao veliki bend. Iako imaju muziku da to opravdaju, tržište ih još nije prepoznalo, a širi auditorijum nikako da im da šansu. Za neke su bend koji će tek otkriti, za druge sastav koji je sve rekao pesmom „One day like this“. Što je velika šteta. Album „Seldom Seen Kid“, njihov najuspešniji, imao je spor početak ali je vremenom zabeležio više od 800 hiljada prodatih primeraka. Naredni „Build a Rocket Boys!“ bio je kritički još uspešniji, ali je izostao komercijalni uspeh sa samo 300 hiljada prodatih kopija. Album pred nama, možda je još bolji od navedenih. Dobro je i startovao – od danas je na vrhu britanskih listi i njihov je najbolje plasirani disk.

Loša strana albuma može biti odbojnost na prvo slušanje. Ovo je jedan od diskova kojima treba dati šansu, pustiti da se slegne, a onda će svakim narednim slušanjem da otkriva neke nove momente i interpretacije. Kao zamerka mogu se uzeti i dugačke pesme. Samo je „Coulor Fields“ kraća od četiri minuta dok ostale premašuju pet minuta. Izgleda da je to jedini način da iskažu kompoziciju na što bolji način i da ona ima neku pristojnu progresiju. Ruku na srce, orkestarska muzika, džez kompozicije i klasična muzika nisu baš kratke.

„The Take Off and Landing of Everything“ ima svoje nesrećne ljubavi (This World Blue, Charge), lične priče (New York Morning), zaboravljena prijateljstva (My Sad Captain), srećne trenutke (Real Life), pogrešne početke (Honey Son), nostalgiju (The Blanket of Night) i još dosta toga što tek treba prokljuviti. Odličan album kojim Elbow pucaju visoko. Ne možda u komercijalnom smislu, ali u kreativnom su sada na svom vrhuncu. Obratite pažnju na „New York Morning“, „Real Life (Angel)“, „My Sad Captains“ i „Charge“ kao potencijalne hitiće.

Spisak pesama:

“This Blue World” – 7:12
“Charge” – 5:17
“Fly Boy Blue/Lunette” – 6:22
“New York Morning” – 5:26
“Real Life (Angel)” – 6:46
“Honey Sun” – 4:44
“My Sad Captains” – 5:59
“Colour Fields” – 3:37
“The Take Off and Landing of Everything” – 7:14
“The Blanket of Night” – 4:14