-

Eddie Vedder – Ukulele songs (2011)

Eddie Vedder -  Ukulele Songs

Eddie Vedder – Ukulele Songs
Izdavač: Universal music ( 31.5.2011.)
Producenti: Adam Casper, Eddie Vedder
Trajanje: 34:50
Žanr: folk rock, pop
Ocena: 6

 Ne, “Ukulele songs“ nije neki maštovit naziv iza koga se kriju pesme otpale sa neke “Pearl Jam“ ploče, već je pola sata tužnih ljubavnih pesama odsviranih na havajskom instrumentu, ukulelama.

Nije prvi put da Edi Veder „zaluta“ i objavi nešto što nema veze sa muzikom kojom se bavi više od 20 godina. Njegov prethodni solo album “Into the wild“ bio je folk orijentisan, međutim, retko ko je mogao da očekuje ovako nešto od njega. Kada su u pitanju albumi sa nekim netradicionalnim instrumentima za rok izvođače, obično se očekuje da to bude album obrada viđen iz nekog novog, neobičnog ugla. Ali Veder se kao autor potpisao na čak 11 numera, a ostatak su obrade, ne računajući “Can’t keep“ koja je zapravo iz opusa „Pearl Jama“. Na albumu gostuje Glen Hansard (The Frames) koji dopunjuje Edijeve vokale u pesmi “Sleepless nights“, a “Tonight You Belong To Me“ je duet sa Čen Maršal (Cat Power).

Akustični četvorožičani instrument poslužio je Vederu kao inspiracija da napravi nešto što deluje poprilično lično. Sve pesme, njih 15, doduše kratke, pripovedaju o praznoj postelji, samoći, slomljenim srcima, neprospavanim noćima i drugim asocijacijama sa nesrećnom ljubavi. Sa muzičke strane i ne može se mnogo toga reći, eventualno da deluje pomalo monotono i da je teško da će se disk vrteti iznova i iznova u plejerima. Veder je kao prvi singl sa izdanja odabrao “Longing to Belong“, što je odličan izbor. To je jedina pesma koja pored ukulela sadrži i gudačke aranžmane koji obogaćuju zvuk i razbijaju monotoniju. Pevač je na albumu uspeo i malo da se našali, pa je kao „pesmu“ od osam sekundi progurao pogrešno odsviran ton i izjavu „Hey fakhah“.

Filmsko predstavljanje vrelih letnjih noći na plaži uz logorsku vatru, hula ples, lei ogrlice oko vrata i vesele ukulele pesmice, padaju u vodu, jer Veder ovim diskom može jedino da rasplače ljude.

Spisak pesama:

1. ‘Can’t Keep’
2. ‘Sleeping By Myself’
3. ‘Without You’
4. ‘More Than You Know’
5. ‘Goodbye’
6. ‘Broken Heart’
7. ‘Satellite’
8. ‘Longing To Belong’
9. ‘Hey Fahkah’
10. ‘You’re True’
11. ‘Lights Today’
12. ‘Sleepless Nights’
13. ‘Once In Awhile’
14. ‘Waving Palms’
15. ‘Tonight You Belong To Me’
16. ‘Dream A Little Dream’