fbpx

-

Naslovna Autorski članci Recenzije Dobri Isak - Mi plačemo iza tamnih naočara (Reizdanje/2009)

Dobri Isak – Mi plačemo iza tamnih naočara (Reizdanje/2009)

Dobri Isak -  Mi plačemo iza tamnih naočara (reizdanje)

Dobri Isak – Mi plačemo iza tamnih naočara (reizdanje)
Izdavač: PMK Records ( 12.2009.)
Producenti: Saša Marković
Trajanje: 56:21
Žanr: Darkwave, post punk
Ocena: 10

 

Jedan od pripadnika underground scene bivše Jugoslavije, niški Dobri Isak, vaskrsnuo je, posle 25 godina, reizdatim albumom “Mi plačemo iza tamnih naočara”.

Sama činjenica da je pravac koji su negovali darkwave, sa ogromnim uticajem post punk-a, govori o postojanju bendova koji su imali sasvim drugačiji vid shvatanja rokenrola i koji su doživljavali muziku na jedinstven, krajnje nekomercijalan i neshvatljiv način. Nažalost, Jugoslavija je imala oskudicu takvih sastava, tako da se isti lako mogu nabrojati na prstima jedne ruke.

Dobri Isak je deo svoje inspiracije crpio iz britanske post punk struje, ponajviše od benda Joy Division. Time se dosta možete upravljati da li ćete se ili nećete opredeliti za preslušavanje ovog albuma. Za stare fanove i vlasnike izdanja u kasetnom obliku slobodno mogu reći da je ovo reizdanje obavezno, jer u svakom slučaju nudi lepši užitak i bolju produkciju pesama. Koncept je sastavljen od bizarnih priča o samoubistvu u “Ona se igra nožem”, odbijanju od strane ženske populacije u “Mi plačemo iza tamnih naočara” ili gothic kompozicija, poput “Plakati su ikone”, “Čudna kuća”. Elementi gothic motiva su takođe više nego očigledni u muzičkom doprinosu Dobrog Isaka, čime se ponovo skreće pažnja na veliki uticaj bendova The Cure, Siouxsie And The Banshees, Bauhaus.

Razlika u odnosu na kasetu je u tome što se na cd-u nalaze bonus numere, pet novih i dve u novim verzijama. Pored bonus numera tu je i primerak strip časopisa “Prola” iz 1984. godine, u kome se nalaze tekstovi pesama. Neordinarni i mračni tekstovi doprinose melanhoničnoj atmosferi, glavnu podlogu muzike čine bas deonice i lagane, psihodelične melodije i sekvence na gitari. Duboki vokali su imali posebno obeležje u ovom muzičkom žanru, što se, pored Isaka, može primetiti i u radovima Slobodana Tišme i novosadske Lune i La Strade, kao i makedonskih sastava, Mizara I Arhangela. U tom periodu, Pekinška Patka je bila zahvaćena upravo post punk erom, što se može posebno prepoznati na njihovom drugom albumu “Strah od monotonije”, iz 1981. godine.

U vreme ekspanzije folk roka Bjelog Dugmeta i izumiranja revolucionarnog novog talasa, “Mi plačemo iza tamnih naočara” predstavlja alternativni izlaz i netipičnu analizu tamnih društvenih aktivnosti tog vremena, nasuprot veselim poskočicama sarajevskog giganta.

Na kraju krajeva, moramo priznati da se nešto poput ovog albuma nije pojavilo na našem tržištu ni za ovih četvrt veka, niti je zub vremena bacio u zaborav univerzalnost i savremenost koju on nosi.

Spisak pesama:

01. “Ona se igra nožem” – 02:12
02. “Sinoć si sanjao da si pas” – 02:59
03. “Mi plačemo iza tamnih naočara” – 04:49
04. “Čekamo te (na istom mestu)” – 02:56
05. “Ja znam da ću propasti” – 04:47
06. “Feniks” – 03:29
07. “Plakati su ikone” – 03:09
08. “Dozvoli mi da ostanem u tvome krevetu” – 03:03
09. “Mrzim te” – 03:51
10. “Tu u uglu (tada sam te poslednji put video)” – 03:53

Bonus trake:

11. “Mi plačemo iza tamnih naočara” (verzija iz Markizove sobe) – 04:36
12. “Ona se igra nožem” (verzija iz Markizove sobe) – 02:14
13. “Kad nisi mlad” (verzija iz Radio Nisa) – 02:47
14. “Helen Keller” – 02:43
15. “I Isus nosi vunene rukavice” – 02:54
16. “Čudna kuća” – 06:36
17. “Filmovi” – 03:23