-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeDinosaur Jr - Farm (2009)

Dinosaur Jr – Farm (2009)

Dinosaur Jr -  Farm

Dinosaur Jr – Farm
Izdavač: Jagjaguwar ( 23.6.2009.)
Producenti: J Mascis
Trajanje: 61:05
Žanr: Alternativni rok, indie rok
Ocena: 8

 Posle zavisnosti od droga ili alkohola zasigurno najčešća pojava na muzičkoj rok sceni jeste “sindrom” ponovnog okupljanja bendova sa originalnom postavom. Upravo su od strane tog istog sindroma-a bili zahvaćeni i američki alternativci Dinosaur Jr. Srećom, u njihovom slučaju on je bio pozitivan i prouzrokovao je comeback fantastičnim albumom “Beyond” 2007. godine.

Iskreno rečeno, nova izdanja reunion bendova u većini slučajeva razočaraju, te isti reunion postane ništa više od nužnosti povratničke turneje. Međutim, krajnje iznenađujuće, Dinosaur Jr ne samo da se vratio odličnim ostvarenjem, već je izdao “Farm”, drugi album nakon okupljanja starih članova, koji se neverovatno dobro pokazao.

Očekivano, “Farm” ne poseduje senzibilitet i težinu njegovog prethodnika, ali sasvim dovoljno pokazuje da je trojka iz Amhertsa još uvek više nego sposobna da napravi impresivnu kompoziciju. Takođe, on sadrži sve prepoznatljivo od Dinosaur Jr u proteklih 25 godina. Tu su snažni, furiozni rifovi, tipični indie rok delovi, kao i poznate J Mascis-ove impulsivne solo deonice. Najveću pažnju privlače “Piece”, “I want you to know”, “Over it” i “I don’t wanna go there”. Koliko je J Mascis dobar gitarista pokazuje pesma “I want you to know”, koja obiluje teškim akordima, nezgrapanim razlaganjima i eksplozivnim introm. I gomila tih, naizgled besmislenih tonova, izgledaju potpuno drugačije, savršeno, uklopljeni zajedno. Baladeskna “See you” i pomalo mračna Barlow-va “Your Weather” vredne su pomena, ne gube autentičnost “svetog trojstva” Dinosaura. Kad smo kod “trojstva”, ne smemo zaboraviti Murpha, koji, iako predstavlja čoveka iz pozadine, čini glavnu ritam sekciju, mehanizam bez koga bend ne bi mogao da funkcioniše. Iz istog razloga moglo bi se reći da J-ov Fender Jazzmaster predstavlja četvrtog člana, jer je apsolutno neizostavan u svim pesmama i generalno celokupnom radu benda. I ovog puta je ulogu producenta preuzeo lično J Mascis, što ga čini najkompetentnijim članom i uverljivim frontmenom, koji poznaje materiju i esenciju pravca kojim njegov bend treba da se kreće.

Što se tiče njegovog vokala on je bolji nego ikad, identičan kao pre 20-tak godina, hrapav, sa primetnim country naglaskom i lakom emotivnom transformacijom, kada je to potrebno. Na osnovu iznetih razloga, svakom poštovaocu alternativne, indie rok muzike toplo preporučujem “Farm”. Međutim, i pored reči hvale, ovo nije neko perfektno i pikantno izdanje u globali i za svakog pojedinca, ali ako gajite simpatije prema albumu “Beyond” ili ranijim radovima sa kraja 80-tih, onda će “Farm” definitivno zadovoljiti vaše kriterijume.

Spisak pesama:

1. “Pieces” – 4:34
2. “I Want You to Know” – 4:32
3. “Ocean in the Way” – 4:22
4. “Plans” – 6:43
5. “Your Weather” – 3:08
6. “Over It” – 3:49
7. “Friends” – 4:34
8. “Said the People” – 7:43
9. “There’s No Here” – 3:41
10. “See You” – 5:49
11. “I Don’t Wanna Go There” – 8:45
12. “Imagination Blind” – 3:21