-

Dik O’braz – Živ sam (2013)

Dik O'braz -  Živ sam

Dik O’braz – Živ sam
Izdavač: Dallas Records ( 31.12.2013.)
Producenti: Rejhan Okanović Regi i Bernard Mihalić
Trajanje: 42:16
Žanr: hard rock
Ocena: 6

 Kada je prije nešto više od mjesec dana osvanula vijest da je Dik O’braz živ, bio je potreban i kratak podsjetnik o tome tko su oni i kad su to nestali pa da se sad najavljuje njihov povratak.

Ovi samoborski hard rockeri osnovani su davnih devedesetih godina prošlog stoljeća kada su zajedno sa bendovima Opća opasnost, Majke, Kojoti, Pips, Chips & Videoclips tražili svoje mjesto na hrvatskoj rock sceni. Nažalost, nakon dva EP-ja i studijskog albuma „Žeđ“, Dik O’braz se povukao, a na povratak se čekalo više od deset godina. Mnogi su u međuvremenu zaboravili na njih, no bend je novi album „Živ sam“ odlučio iskoristiti i kao svojevrsni podsjetnik jer se na njemu osim novih pjesama nalazi i nekoliko ponovno snimljenih pjesama s njihovog prvog albuma.

Album „Živ sam“ donosi ono što je domaćoj rock sceni tako očajno nedostajalo, a to je dobri stari čistokrvni hard rock – obilje žestokih riffova, moćna ritam sekcija, brza gitarska sola i prepoznatljivi hrapavi vokal. Stoga i ne smeta što tako opasno podsjećaju na Motörhead, svoje uzore koje često ističu. Od takvog koncepta odudara jedino „Djevojka iz Samobora“ na kojoj gostuje frontmen Zabranjenog pušenja Sejo Sexon, a koja je u ska-punk štihu i, zajedno s pjesmama „Paragvaj“ i „Debela žena“, shvaćena kao zezancija.

Kad smo već kod „Debele žene“, treba nešto reći i o naslovnici albuma. Vjerojatno će upućenijima u domaći strip stil na naslovnici izgledati poznato. To je stoga što ju je ilustrirao poznati hrvatski crtač stripa Dubravko Mataković. Osim žene koja skoro iskače iz okvira, tu je i nenametljivi dinosaur koji može upućivati na sada već dvadeset godina starog Dik O’braza, ali sudeći po povratničkom albumu, ovom dinosauru ne prijeti izumiranje.

Tekstovi na albumu šaraju od kritičkih do zabavnih, a dio instrumentala „Testament“ dušu je dao za nježnu baladu i vapi za ljubavnim tekstom. No takva očekivanja ostavit ćemo za sljedeći album, koji, nadamo se, nećemo morati čekati još deset godina. „Testament“ također ostavlja snažan dojam posljednje pjesme na albumu, no nakon nje tu je i bonus od tri pjesme („Moja duša pijana od piva“, „Ne budi lud“ i „Kad gorim“) koje su snimljene još 1994. godine, i to uživo na radiju Pula, a sve su se tri pjesme našle i na prvom albumu „Žeđ“. Bend je time dokazao da i uživo zvuči jednako divlje kao i u studiju, ako ne i više.

S obzirom na to da je album sniman dvije godine, moglo se više pozornosti posvetiti odabiru pjesama. Svakako je previše pjesama sa starog albuma. Ako je već postojala potreba za ponovnim snimanjem nekih pjesama, vjerojatno nas je u neko skorije vrijeme moglo iznenaditi reizdanje albuma „Žeđ“, a nove pjesme bi sasvim dobro zaokružile novi album. No ipak ostaje činjenica da su starije pjesme, poput „Moram naći zabavu“, „Kreni u noć“ i „Da li da tiho šapnem sve što treba viknuti“ s možda ne baš najsretnijim puhačkim solom, uglavnom jače i energičnije od novih.

I dalje stoji to da nam je ovakav album trebao – album koji ne usporava, koji je tu za nabrijavanje i koji možda pomalo budi osjećaj čežnje za vremenima kada je sličnih albuma bilo puno više. Dik O’braz je itekako dokaz da se i nakon više od deset godina pauze može napraviti nešto vrijedno ako se to radi s ljubavlju.

Spisak pjesama:

1. Moram naći zabavu
2. Kreni u noć
3. Paragvaj
4. Da li da tiho šapnem sve što treba viknuti
5. Dobro je dodirnuti zelenu travu doma svog
6. Djevojka iz Samobora (feat. Sejo Sexon)
7. Za nas nema milosti
8. Debela žena
9. Zakoni
10. Živ sam
11. Vukovi
12. Testament
Bonus:
13. Moja duša pijana od piva
14. Ne budi lud
15. Kad gorim