-

Depeche Mode – Delta Machine (2013)

Depeche Mode -  Delta Machine

Depeche Mode – Delta Machine
Izdavač: Columbia ( 22.3.2013.)
Producenti: Ben Hiller
Trajanje: 57:55
Žanr: elektropop, elektrodance, blues
Ocena: 4

 Pioniri elektronske glazbe, Depeche Mode, prošlog meseca izdali su svoj 13. studijski album “Delta Machine”. To je upravo i zadnji album iz trilogije koju su radili s poznatim producentom Benom Hillierom. No, treba li se bend bojati za uspješnost svog albuma zbog broja 13 u igri? Po broju prodanih primjeraka izgleda da se engleski trio nema oko čega brinuti.

Album počinje, a i završava pjesmama sporog ritma što samo nagoviješta da i cijeli album prožima tamna, melankolična atmosfera. Album je na mene ostavio dojam kao da prikazuje život umornog čovjeka koji više nema snage boriti se, no ipak postoje trenuci kada se pojavi iskra i čovjek dobije snagu. Stoga i naziv prve pjesme “Welcome to My World” želi nam dobrodošlicu u svijet takvog jednog čovjeka. Na vama je da odlučite o sudbini tog čovjeka, ali kako se album bliži kraju sve više i više izgleda da je on romantičarski suvišni čovjek. Pa stoga te iskre možemo shvatiti kao pokušaj suvišnog čovjeka da nešto napravi, ali zbog njegove sudbine ne uspijeva u tome. Duboki elektronski tonovi i klavir odlično prijanjaju uz takvu atmosferu. Spajanje elektronske glazbe s blues notama, po čemu je Depeche Mode i od prije poznat, također je inpresionirajuće na novom albumu. Ako među vama ima ljubitelja poezije, definitivno uz slušanje pjesama pratite riječi jer, za razliku od nekih drugih bendova, Depeche Mode posvećuje puno pozornosti tom sloju umjetnosti.

Pjesma “Angel” vas može podsjetiti na elektronsku verziju Nicka Cavea, ali nemojte se dati zbuniti, Dave Gahan je samo malo eksperimentirao sa svojim glasovnim mogućnostima. Klavirski početak pjesme “Heaven” mi je odmah zvučao poznato, ali trebalo mi je vremena da povežem pjesme i počnem pjevušiti “While My Guitar Gently Weeps”. Naravno, kasnije se pjesma preoblikuje, ali zadržava blues notu. Zanimljivu preobrazbu doživljava i relativno spora pjesma “My Little Universe” gdje pjesma pred kraj dobiva naglašen zarazan ritam i pjesma postaje življa. Melodija s kraja te pjesme dalje vrši preobrazbu i prenaša se na intro “Slow”-a, ali u sporijem rock-blues ritmu. Pjesma koja se razlikuje od svih ostalih je “Soothe My Soul” koja na refrenu podsjeća na disko glazbu osamdesetih. Kao što nam je prva pjesma zaželjela dobrodošlicu ulaska u tajanstveni svijet, tako se posljednja “Goodbye” oprašta od nas.

Mračan i mističan svijet u koji nas uvodi ovaj album neće se svakome svidjeti. Kada slušamo elektronsku glazbu očekujemo snažne ritmove kojih na ovom albumu nema baš puno, ali spoj takve glazbe s melankoličnim temama poprimio je novu razinu. No opet, s druge strane, većina pjesama je u tom istom mirnom tonu pa može izazvati monotoniju. Bilo kako bilo, tijelo kao da fizički postaje ovisno o određenim pjesmama koje šire neku posebnu vrstu energije, koje hrane ono nešto mračno u nama. Broj 13…

Popis pjesama:

1. Welcome to My World
2. Angel
3. Heaven
4. Secret to the End
5. My Little Universe
6. Slow
7. Broken
8. The Child Inside
9. Soft Touch/Raw Nerve
10. Should Be Higher
11. Alone
12. Soothe My Soul
13. Goodbye