-

Decapitated – Cancer Culture (2022)

Cancer Culture DecapitatedDecapitated – Cancer Culture (27.05.2022.)

Izdavač: Nuclear Blast

Producent: Ted Jensen

Trajanje: 37:13

Žanr: Technical Death/Groove Metal

Ocjena: 8.5

Vader, Behemoth, Decapitated, Riverside, Mgla, Hate... Ovo su neki od najboljih poljskih metal bendova. Isto tako su i među najboljim bendovima što se tiče žanrova kojim pripadaju. Kad dođe vrijeme, ispratićemo sve, a ovaj put ćemo se fokusiati na Decapitated.

Bend je nastao 1996. godine u Krosnom, malom gradu na jugoistoku Poljske. Osnovali su ga braća Kieltyka, Waclaw „Vogg“ i Witold, bubnjar i gitarista i Wojciech ,,Sauron” Wąsowicz, koji je bio zadužen za vokale. OK, ništa spektakularno. Osim što jeste, jer su se njih trojica uhvatili sviranja technical death metala sa (pazi sad) 15, 12 i 16 godina! Ne učenja, ne vježbanja, nego sviranja jednog od najtežih i najzahtjevnijih metal pravaca. 2000. godine su izbacili album prvijenac „Winds Of Creation“ i svima je bilo jasno da će postati jedan od najboljih tech death bendova svih vremena. Brzina, brutalnost, preciznost, energija, inovativnost, sve je bilo tu.

Do 2005. godine su izbacili još dva albuma, i tada iz benda odlazi Sauron, malo zbog zdravstvenih problema, a malo zbog nekih drugih obaveza. Na njegovo mjesto dolazi Adrian „Covan“ Kowanek i sa njim snimaju još jedno remek djelo „Organic Hallucinosis“. I taman kad su počeli da gaze sve pred sobom, desi se nesreća na turneji na kojoj su trebali da promovišu svoj najnoviji album.

Krajem oktobra 2007. godine, negdje na granici Rusije i Bjelorusije, benda je imao saobraćajnu nesreći u kojoj život, u 24. godini, gubi Witold, a Kowanek ostaje trajno paralizovan. Dvije godine se nije ništa znalo, ali je Vogg odlučio da nastavi dalje, našao je nove muzičare i bend ponovo živi. I dalje žare i pale, samo malo drugačije. Uspjeli su da u technical death metal ubace i groove. Mišljenja kritike i fanova postaju podijeljena. Neki su promjenu prihvatili i nastavali da slušaju bend, a drugi su počeli da kude i govore kako to nije onaj bend od prije nesreće. Kako god bilo, ostali su, po mišljenju potpisnika ove recenzije, i dalje jedan vrhunski bend.

Cancer Culture“ je osmi studijski album Decapitateda, izašao poslije pet godina pauze. Odmah na startu se osjeti da je ovo sjajna kombinacija ranih tech death radova i groove metala. No, krenućemo sa lošijim stranama, kojih na svu sreću, nema previše. Tekstovi. To bi bio problem. Nekome će biti problem i vokal i to kako Rasta pjeva, ali do sad smo se već navikli na ono što nam on isporučuje. Tačno je, ima boljih vokala, ali mu niko ne može zamjeriti to koliko se trudi i koliko je posvećen, pa i brutalan. A to je ogromna stvar.

Dakle, tekstovi. Uživanje u ovom albumu malo opada zbog nedoslednih tekstova, koji se kreću od prilično dobrih do potpuno sramotnih i nezrelih, kao i nedostatka kakvog nezaboravnog refrena za koji slušalac može da se uhvati. To se posebno odnosi na dvije, možda, i najbolje odsvirane pjesme na albumu, a to su naslovna „Cancer Culture“ i „No Cure“. Prva zvuči kao bezumno mrmljanje i brbljanje bez ikakve poente, a druga pokriva razne teorije zavjere, kao što je pitanje je li planeta Zemlja ravna ploča, ali od čitanja teksta počinje da vas boli mozak.

Manje-više, to bi bile loše stvari na ovom albumu. Bez ikakvog preuveličavanja, Vogg je, bez sumnje, jedan od najboljih gitarista na trenutnoj extreme metal sceni. Ultra zategnuti ritmičar koji je u stanju da stvara solaže sa ukusom i melodičnije pasaže koji cijepaju uši. „Cancer Culture“ označava debi bubnjara Jamesa Stewarta, koji je poznat po sviranju u više bendova, kao što su Belphegor, Bloodshot Dawn, Skeletonwitch i gorepomenuti Vader. Njegova kombinacija brzine, tehnike i dinamike savršeno se uklapa u Decapitated zvuk.

Moramo spomeuti i dva „gostovanja“ na ovom albumu. Prvo bi bilo duet sa Tatianom Shmailyuk iz Jinjera, koja unosi dozu melodije u „Hello Death“ i efikasno parira Rastinom growlu. Možda i previše mekano zvuči za ono što ovdje slušamo, ali je, svakako, lijepo osvježenje. Drugi duet je pjesma „Iconoclast“ u kojoj je lako prepoznati vokal Robba Flynna iz Machine Heada, koji dodaje potpuno novu dimenziju pjesmi u momentima u kojima se pojavjuje. Ostale pjesme nećemo nabrajati, album morate poslušati.

„Cancer Culture“ je sjajan Decapitated album, svakako najbolji koji su snimili u poslednjih deset godina. Sa nedavnim dodavanjem Vogga u postavu Machine Heada on i njegov bend će sigurno biti još više poznati i dobiti još fanova. Ako je ovo vaše prvo slušanje Decapitateda, onda će „Cancer Culture“ poslužiti kao fantastičan uvod. Iako će uvijek postojati dio fanova koji žudi za povratkom u dane „Winds Of Creation“, koji će osporavati kvalitet kasnijih izdanja, moramo reći da je ovo danas bend koji je evoluirao i ovo je mjesto na kojem se danas nalaze.

„Cancer Culture“ predstavlja samouvjereni, ekspanzivni i krajnje agresivni, tehnički i brutalni metal, koji pokazuje da su Decapitated jedan od najboljih bendova u poslednjih 20 godina.

Spisak pjesama:

  1. From The Nothingness With Love
  2. Cancer Culture
  3. Just A Cigarette
  4. No Cure
  5. Hello Death [feat. Tatiana Shmayluk]
  6. Iconoclast [feat. Robb Flynn]
  7. Suicidal Space Programme
  8. Locked
  9. Hours As Battlegrounds
  10. Last Supper