-

Deap Vally – Sistrionix (2013)

Deap Vally -  Sistrionix

Deap Vally – Sistrionix
Izdavač: Island Records ( 28.6.2013.)
Producenti: Lars Stalfors
Trajanje: 41:11
Žanr: garage rock, hard rock, rock and roll
Ocena: 4

 Kako da bend osnuju samo dva člana i pritom postanu mega popularni već je pokazao Jack White davne 1997. godine kada je s tadašnjom ženom Meg osnovao The White Stripes. Zanimljivo je da je iste godine kada je bend objavio da više neće nastupati i raditi nove materijale, u 2011. godini, osnovan drugi rock duo – Deap Vally, a da stvar bude još zanimljivija, bend je uz to i girl bend!

Gitariskinja Lindsey Troy i bubnjarka Julie Edwards, obje iz Kalifornije, upoznale su se na satima heklanja. Ondje su odlučile osnovati rock band i ubrzo postale popularne. Vole se našaliti da vjerojatno ne bi sve išlo tako glatko da nisu dvije zanosne i prelijepe djevojke! Nastupale su kao predgrupa Dinosaur Jr., The Vaccines i Muse, a ove godine nastupale su i na poznatom Glastonbury festivalu! Godine 2012. objavile su dva singla, a ove godine i prvi album Sistrionix.

Deap Vally se često opisuje kao prljavi The White Stripes – Led Zeppelin rock and roll duo. Prljavi u smislu da nisu najbolje spojili ta dva stila glazbe. Međutim, bend je baš zbog tog sirovog zvuka specifičan, to je postao njihov stil glazbe i po tome će ostati poznate. Na albumu ima pregršt jednostavnih, ali zato zaraznih riffova po čemu su poznati gore spomenuti mentori. Pa tako pjesma Baby I Call Hell ima zarazan gitaristički intro, dok Gonna Make My Own Money zanimljivu kombinaciju akorda s kratkim među-solažama.

Za svaku pohvalu je i osjećaj za ritam i visoka energija kojom ove dvije djevojke zrače! Malo bendova ima tu sposobnost da naprave pjesmu s tako jakim i zaraznim ritmom da ju odmah već kod prvog slušanja zavolite i želite slušati iznova i iznova. Odlični primjeri toga su kratka pjesma Walk of Shame i energičan Creeplife. Bubnjarka je ključni element u ovakvim pjesmama, ali mora se pohvaliti i pjevačica čiji je moćan glas efektom blago elektriziran što daje pravu boju ovim pjesmama.

S druge strane, djevojke na albumu imaju i nekoliko sporijih pjesama s drukčijom vrstom energije. Ta je promjena na laganiji tempo dobra jer probija monotonost koju stvaraju žestoke distorzirane pjesme. Lies je prva takva pjesma koja usporava i malo stišava bujicu, ali ne sasvim, dok pravo olakšanje dolazi kod zadnje pjesme Six Feet Under. Olakšanje u smislu da se tijelo nakon toliko pjesama zadovolji energične glazbe i zaželi malo sporijeg tempa. No iako je tempo sporiji, distorzija je i dalje uključena, samo se više ne ističe toliko.

Na albumu službeno ima 11 pjesama, ali postoji i jedna pjesma koja je skrivena. Zove se Spiritual i dolazi nakon kratke pauze pri završetku posljednje pjesme. Jedini instrument u pjesmi je talambas koji prati smiren vokal pa ova pjesma dolazi kao efikasan način smirivanja i relaksacije, baš kao što i sam naziv kaže.

Pojedine pjesme na albumu Sistrionix podsjećaju na The White Stripes, nema sumnje u to, ali bitno je ne slušati Deap Vally kao žensku verziju The White Stripesa. Sirova glazba i jednostavni riffovi ono su što karakterizira ovaj ženski duo. Možda će nekima zasmetati monotonost koju stvaraju žestoke i visoko energične pjesme, ali bitno je napomenuti da je ovo tek prvi album ovog mladog benda. Djevojke imaju potencijala i pružaju odličnu zamjenu za The White Stripes koji su neslužbeno i zamijenile 2011. godine. Bilo kako bilo, Deap Vally je odličan izvor rock and roll glazbe koje se čovjek nikada ne može zadovoljiti!

Popis pjesama:

1. End of the World
2. Baby I Call Hell
3. Walk of Shame
4. Gonna Make My Own Money
5. Creeplife
6. Your Love
7. Lies
8. Bad For My Body
9. Women of Intention
10. Raw Material
11. Six Feet Under/Spiritual