-

Dean Clea & Emir Hot – The Quarterworlds Of Fantasia (2008)

Dean Clea & Emir Hot -  The Quarterworlds Of Fantasia

Dean Clea & Emir Hot – The Quarterworlds Of Fantasia
Izdavač: One Records ( 2008.)
Producenti: Dean Clea
Trajanje: /
Žanr: Heavy metal, hard rock
Ocena: 9

 Prvi solo instrumentalni album Dean Clea Brkića, „The Quarterwolrds Of Fantasia“, doživeo je svoju materijalizaciju. Dean je ovaj album radio zajedno sa svojim dugogodišnjim prijateljem, Emirom. Emir Hot je čuveni bosanski gitarista, poznat po radu sa „Neon Knights“, „Southern Storm“… Na albumu su učestvovali i Damien Thorn, Muris Varajić & Ivan Mihajlić.

Pevač, tekstopisac, multi-instrumentalista i producent, Clea je u svojoj 14 godina dugoj karijeri sarađivao sa bendovima „Osmi Putnik“, „Dissector“, „Pandora“, „Bijelo Dugme Tribute“, „Witchcraft“, „Dioniz“… Objedinivši mnoštvo talenata na jednom mestu, Clea je stvorio fenomenalan konceptualni instrumentalni album.Album je posvećen svim hrabrim ljudima koji se usuđuju da žive za svoju ljubav i snove. Neki od tih ljudi su i spomenuti na kraju booklet-a. Između ostalih, Clea se zahvaljuje i Dejanu Fugi, Mixi i Balkanrock ekipi.

Fantastičan cover za „The Quarterworlds of Fantasia“ nacrtao je jedan od naših najpoznatijih strip crtača, Bane Kerac. Koncept, muziku i naraciju stvorio je Dean Clea.

Ovaj album sastoji se od 12 instrumentala i 13 naracija koje povezuju instrumentale te zajedno čine celinu. Svet koji se nalazi samo korak od mašte, između snova i stvarnosti, Clea je prikazao kao Četiri sveta fantazije (čudesnu vilin zemlju). Fantaziju čine: Zlatna polja Aradije, Carstvo Grimiznog neba, Akvatorij zemlje snova i Božansko podzemlje.

Uz potmule zvuke grmljavine i dobovanje kiše počinje priča o Fantaziji. Ali, prave priče nemaju svoj Početak ili kraj, već poseduju neizmernu snagu svoje misli. Topla Dobrodošlica u zemlju čuda. Može li išta lepše i snažnije dočarati to od gitara? Lepršavi cvrkut ptica uvodi u Palatu sećanja, upoznaje sa Vilin Anđelima i upućuje Tamo gde Vilin Anđeli žive. Sveprisutna čarolija nosi dalje, u Vrt u kome vreme ne teče. To je mesto Gde raste voće života večnoga. Akordi dopiru do samog središta srca. Clea tako dobro ume da pretvori emociju u muziku.

Kovitlanje vetrova sa dalekog severa Pod otvorenim nebom izvući će Iz zaborava u plavetnilo neke nove svetove. Božanski Čuvari harmonije nebesa vekovima slede svoju kružnu putanju. Igra Sunca i Meseca udahnjuje život senima. Iako ih obuzima „besmrtna smrt“, Duh vilinski živi i dalje. Njihovi duhovni ostaci nastanjuju šume kraljevstva Grimiznog neba i ubrzavaju njihov rast. Ta šuma se ponekad može videti u snovima kao Kuća zvezdanih vilin bogova.

Ritmično talasanje vode prepleteno glasovima galebova vodi do Mora mirnoće. Negde nasred tog mora postoji Ostrvo čuda, dom prelepe morske vilin princeze. Kroz princezin čarobni vrt protiče čarobni potok koji se pretvara u Čudesnu reku. Jedan od najlepših instrumentala na albumu. U toj reci živi Vilin čarobnjak i pesma je njegova isklesana na kamenu. Pesma koja se može čuti kroz Šaptaj valova, beskrajni je plač okeana. „To je pesma koja mrmlja u penušavim mehurićima koje krije pesak.“ To vilinske sirene šapuću kroz valove u Jezeru osmeha.

U potrazi za večnošću, tragajući za ključem večnog života, dolazi se do Izvora mladosti. Može se, tako, poći pogrešnim korakom i zalutati u Odaje iluzija. Učiniće se, bar na tren, da se stvarnost prepliće sa snovima, Tamo gde su budućnost i prošlost jedno. A ako se dospe do mesta u kome su i mora i reke zaboravile svoja imena, gde se nemoguće stvari događaju, stiže se do same Kolevke vilin roda. Mesto na kome je sve započelo, bar što se tiče vilinskoga roda, jesu prekrasni Vodopadi fantazije.

I dok se tako Sledi svoje srce… priča dođe svome kraju. „Oslobodite svoje duše i misli, prepustite se muzici i pustite svoje srce neka vas vodi…“, poručuje na kraju albuma Clea.
Ovakav album neizostavno se mora posedovati u privatnoj kolekciji.