-

David Lynch – The Big Dream (2013)

David Lynch -  The Big Dream

David Lynch – The Big Dream
Izdavač: Sacred Bones (SAD)/ Sunday Best (EU) ( 15.07.2013.)
Producenti: Dean Hurley
Trajanje: 55:24
Žanr: avant-garde, modern blues, experimental
Ocena: 9

 Put kroz pustinju Nevade se pruža u nedogled. Za volanom si, otvaraš oči, probudio ste se iz velikog sna. Nezanemarljivom brzinom, tvoj Ford Mustang juri pored znaka za svratište The Big Dream. Zvezdano nebo se na horizontu stapa sa šarenim svetlima naselja. Kroz flešove ti se javlja Star Dream Girl, devojka koja ti se pojavila u snu. Znaš da je zbog nečega važna, ali ne i zbog čega. U tvojim ušima odzvanja zvuk pedesetih, duh američkog sna je prisutan, ali nekako podseća na noćnu moru. Osećaš mučninu i čuješ glasove koji nikako da se materijalizuju. Najednom, vrlo čudna obrada Dylanove The Ballad Of Hollis Brown počinje na radiju i nagli povratak u realnost te budi, za volanom si, na mračnom auto-putu koji vodi kroz pustinju, u najboljem slučaju izgubljen…Sve je ovo bio jedan veliki san.

Ovako bi otprilike izgledao ovaj album, da je kojim slučajem produkt primarne veštine Davida Lyncha – filma. Umesto igranja sa kadrovima i našom psihom, ovaj simpatični senior citizen je rešio da se, po drugi put, igra sa tonovima i našom psihom. Jedan prijatelj je prvi album ovog ostvarenog filmskog genija ocenio kao „nešto najstrašnije što sam ikada čuo“, sa akcentom na čuo, a ne i preslušao do kraja.

Ono što važi za Lynchove filmove, potpuno se može preneti i na ovaj album – pomenuti duh Amerike pedesetih, pustinje, izgubljenost, osećaj nepoznatog ali primamljivog, teskoba, strah i neopisiva želja da idete u susret mraku. Sve je tu. Kroz trip-hop oblandu, Lynch najkomotnije provlači atmosferu svog kreativnog uma. Najveće iznenađenje albuma je pomenuta obrada Dylana koja je po svojoj atmosferi tačno na sredini između dve krajnosti albuma, apsolutno mračne We Rolled Together i nelagodno „svetle“ Are You Sure. Činjenica da je nelagodno čuti kompoziciju sa svetlim bojama synthova na ovom albumu govori dosta o istom. Ta Lynchova strast prema „elvisovskom“ zvuku rock gitare se čuje na gotovo svim pesmama (najkristalniji i najpoznatiji primer ovog zvuka možemo čuti u sladunjavo bizarnoj obradi Elvisove Summer Kisses, Winter Tears u izvedbi Julee Cruise, sa kojom je Lynch često radio). U pitanju je minimalno prljav clean zvuk juga Sjedinjenih Država sa dosta reverba i delaya sa jačim basom i poneki industrial trik što se ritma tiče. Proslavljeni reditelj ovaj zvuk pakuje u trip-hop forme, bizarne tekstove i time stvara prava mala umetnička dela kojima na čelu piše David Lynch. Upravo je to i najveći reper za ocenjivanje ovog albuma – ukoliko ste ljubitelj radova ovog reditelja i znate da cenite i da se uživite u atmosferu njegovih kultnih psihotrilera, ovaj album će vam doći kao odličan fiks. Najbolji trenutak albuma se precizno teško može odrediti, jer sve deluje kao celina, podeljena na scene, ali We Rolled Together, naslovna, Sun Can’t Be Seen No More i bonus track – I’m Waiting Here (koja je izabrana za glavni singl) svakako zavređuju bezrezervnu preporuku.

Kada zvuči pristupačno široj publici, ovaj album deluje kao miks Mobya, Trenta Reznora i Massive Attacka. Zid synthova na The Line It Curves i Are You Sure (potonja zvuči kao nešto što bi Brian Eno potpisao, samo malo mračnije) kao da spaja Lynchove likove (iz filmova, naravno prim. aut.), one izgubljene, podvojene. Nalazi im mesto pod nebom ove planete. Sa dotičnim pesmama se i završava album, bar dok ne dođe pomenuti bonus track sa Lykke Li. Kraj bi, bez te numere, bio skoro pa holivudski, srećom, to je David Lynch. Iako je ta, poslednja, trećina albuma, uslovno rečeno, pozitivna, ovaj album nije obično elektronsko izdanje koje se dotiče snova, apstraktnog i svetlog u životu – neće to kod Lyncha. Skoro pa jezivo, Lykke Li peva o čekanju, svojim prodornim glasom duha koji se stapa sa transcendentnim synthovima. I teskoba se meša sa dream popom.

Dok se noć polako gubi, put se pruža dalje u pustinju, juriš pored znaka koji te obaveštava da izlaziš iz zone Velikog Sna…

Spisak pesama:

1. „The Big Dream“
2. „Star Dream Girl“
3. „Last Call“
4. „Cold Wind Blowin'“
5. „The Ballad of Hollis Brown“
6. „Wishing Well“
7. „Say It“
8. „We Rolled Together“
9. „Sun Can’t Be Seen No More“
10. „I Want You“
11. „The Line It Curves“
12. „Are You Sure“
13. „I’m Waiting Here“ (featuring Lykke Li)