-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeDave Davies - I Will Be Me (2013)

Dave Davies – I Will Be Me (2013)

Dave Davies -  I Will Be Me

Dave Davies – I Will Be Me
Izdavač: Cleopatra ( 4.6.2013)
Producenti: Jurgen Engler, Sarah McLeod, Mick Skelton, Wayne Proctor, Anti-Flag
Trajanje: 64:17
Žanr: Pop/Rock
Ocena: 4

 Dave Davis. Inovator. Gitarista koji je uveo distorziranu buku u mainstream. Čovek kome je rokenrol u srcu, i to ovaj album u punoj meri pokazuje. I, na mnogo načina, istorija Davisa je istorija The Kinks, i to ne smemo prenebregnuti, ma šta se u međuvremenu dogodilo u muzici samog benda.

‘no matter what they do or say, the future’s here to stay!’
-Livin’ In The Past

U Little Green Amp Dave peva o istorijskom događaju koji je doveo do ekspanzije heavy zvuka u danas jako popularne medije. Pesme You Really Got Me, i tog unikatnog gitarskog zvuka ne bi ni bilo bez tog, za svakog osim za Davea beznačajnog Elpico pojačala koje je tweakovao da bi dobio nešto drugačije od običnog zvuka koji mu je već dosadio u periodu ranih snimaka benda. Tako je sve počelo, voleli mi ili ne to da priznamo. I, voila, eto The Kinksa, jednog od najpopularnijih bendova tog vremena. Setite se toga uvek kada čujete Lolu, Come Dancing, ili neki drugi hit ovog velikog sastava.

Dave Davies pre svega peva o svom životu, i ovaj album daje odgovor zašto su The Kinks uvek bili dopola dopečen projekat. Između svađa u bendu, ludih ispada, i svega što prati jedan rokenrol bend, bilo je teško biti i ostati koherentan, ali Dave je ostao veran sebi, svom zvuku, i svojoj muzici, što se u formi neisfoliranog rokanja i akustičnih balada na ovoj ploči najviše i čuje.

Kao i uvek, Dave tera po svom, i ova ploča je sve samo ne prepuna zvučnih inovacija. Ali, prepuna je dobre muzike, što je u suštini i najbitnije. Iskreno, u par trenutaka me je uhvatila jeza, prava jeza, dok sam preslušavao ovog majstora. Ni jedna nota, ni jedan otpevan slog, ni jedan zvuk uhvaćen na ovom albumu nije lažan i isfoliran. Na stranu to što će I Will Be Me dobiti marketing i promociju kao Vlada Jet u Srbiji, ovo bi trebalo slušati. Ovog puta ni istorija nije u pitanju, već osnovno muzičko obrazovanje.

Neću govoriti o ukusima, jer ne vidim ni jedan razlog da se ovo nekom osim meni dopadne. To što je izlazak novih Stranglersa na ovim prostorima bio dosta nezapažen, ako uopšte i zapažen, pokazuje i govori o niskom razumevanju za istorijske rokenrol tokove koji su formirali, i dalje formiraju modernu muziku, i scenu koja je prati. Ko voli primalni, originalni rock and roll, lišen intervencija na zvuku, ko želi da čuje kako se to zaista radi, potražiće ovaj album. Jer, kao što sam već rekao, svaka nota ovde odsvirana je čist RnR, i tu ne bi trebalo biti nikakvog dvoumljenja u želji da se ovaj album nabavi ili ne nabavi. Ovo će jednog dana biti rokenrol dokument, i nije loše preslušati ga već danas.

Spisak pesama:

1. Little Green Amp
2. Livin In The Past
3. The Healing Boy
4. Midnight In L.A.
5. In The Mainframe
6. Energy Fields
7. When I First Saw You
8. The Actress
9. Erotic Neurotic
10. You Can Break My Heart
11. Walker Through The Worlds
12. Remember The Future
13. Cote Du Rhone (I Will Be Me)