-

Darkthrone – The Underground Resistance (2013)

Darkthrone - The Underground Resistance

Darkthrone – The Underground Resistance
Izdavač: Peaceville ( 25.2.2013.)
Producenti: Darkthrone, Jack Control
Trajanje: 41:55
Žanr: Heavy Metal
Ocena: 7

 “Sunce sja i na grešne.” – Seneka Filozof

Istorija benda Darkthrone oslikava istoriju kompletnog black metal pokreta. Iznedren iz mračne agresije death metal muzike, rezigniran hedonizmom i glupošću prosečnog metal konzumenta, ali i stvaraoca, black metal sebe stvara kao pokret koji uznosi gitarama gonjenu muziku, i otvara neke nove horizonte, za kompletnu današnju muzičku scenu.

Na stranu senzacionalizam, paljenje sakralnih objekata, i otvoreno propagiranje nastranih ideologija i izokretanja svega što je moralno i sveto, pojavila se generacija muzičara koji, za razliku od prethodnih generacija komercijalnog rock-a i metala, posvećenih pre svega imidžu i skupljanju što više grupi fanova (ženskog pola, naravno), počinju da misle, i koriste muziku da prošire svoju poruku. Anagažovani ili ne, Darkthrone su uvek kidali sve pred sobom, od ranih demo snimaka koji su možda previše jednostavni, ali istovremeno i pokazuju svu snagu i energiju novog pokreta, do današnjice, kada integritet umetnika može biti ukaljan, ali, ma koliko da se dotični promenio, od svojih početaka, pa do ovog trenutka, i dalje postoji nešto što je neprolazno.

Muzički, ovaj album prestavlja jedan iskorak, jer Darkthrone ovog puta, ispred catchy rifova i crustovanog black metala, stavljaju poruku i tekstove. Naravno, Nocturno Culto i Fenriz su se uvek razlikovali u pristupu, kako u komponovanju, tako i u tekstovima. NC u ovom trenutku dotiče neke kontemporarne teme, sa par elemenata prezira prema onom što ljudska rasa predstavlja danas. Nešto kao invertovani AC/DC, gde energiju zamenjuje mizantropija, i čista mržnja. Sa druge strane, Fenriz nam svojim elegantnim i pakleno efektnim stilom dočarava kako je to, nakon 22 godine i 16 albuma, bitke za status, postati zadovoljno, i, što će začuditi mnoge, mudro ljudsko biće. Samim tim, bar sa tekstualne strane, ovo je jedna igra, sa jedne strane prezira i mračenja, a sa druge strane čistog veselja postojanja.

Muzika prezentovana na ovom albumu je dosta čudna, istovremeno nešto tipično i očekivano za bend kao što je Darkthrone, ali istovremeno predstavlja i nešto novo. Melodije su čudnije no ikada, ali i dalje mračnije od pakla. Poslednja pesma, Leave No Cross Unturned, duga za bend nezapamćenih 13 minuta i 49 sekundi, uništava sve što ste smatrali za sveto na modernoj metal sceni. Ovo je čist gitarski pakao, pun masnih rifova, rokenrol jednostavnosti, ali i tako crne, kondenzovane tame, da je prosto morate seći, ne nožem, već motornom testerom. Savršen završetak jedne unikatne metal simfonije. Takođe ću istaći i The Ones You Left Behind, koja je logičan nastavak Circle The Wagons kompozicije sa prethodnog albuma benda, i muzički i tekstualno.

Jedno je sigurno. Darkthrone su opet napravili odličan album, pun energije, elana, i živahnosti ravne onoj koju je imala Metallica na Kill Em All. To ne samo da je dostojno poštovanja, već postavlja i nove standarde svim starijim metal bendovima koji i dalje egzistiraju. Standarde koje je izuzetno teško doseći, kao planinske vrhove na koje se penju samo oni dovoljno hrabri, i sigurni u sopstvenu izdržljvost. Zato ovaj album ne bih preporučio prosečnom metal konzumentu. Ovo je samo za heroje novog vremena, iako će se sigurno naći dovoljno hipstera i neupućenih, koji će se diviti, ali bez istinskog razumevanja duha i poente ovog albuma. A ona je oslikana u drevnoj misli Heraklita, koji je verovao da su i dan i noć jedno te isto. Čisto kontrasta radi, izrecimo još jednu misao za kraj.

„Jedan tračak svetlosti, usred totalnog mraka, vredniji je od svih blaga ovog sveta.“

Spisak pesama:

  • 1. „Dead Early“
  • 2. „Valkyrie“
  • 3. „Lesser Men“
  • 4. „The Ones You Left Behind“
  • 5. „Come Warfare, The Entire Doom“
  • 6. „Leave No Cross Unturned“