-

Crni Dani CERN-a – Prazninama (2020)

Crni Dani CERN-a Prazninama

Crni Dani CERN-a – Prazninama
Izdavač: Muzička produkcija BHRT (16. jul 2020)
Producenti: Adnan Mušanović, Dražen Mulaosmanović
Trajanje: 43:31
Žanr: Grunge, gothic rock, alternativni rock
Ocena: 8

 

 

Odavno nije bilo ovakvog mračnog zvuka na našim prostorima koji se oslanja na crkveno pevanje i gotik i grandž estetiku. Crni Dani CERN-a donose ono najbolje što imaju bendovi poput Mizara i Bjesova (najbliže stilu sa „Sve što vidim i sve što znam“) – maestralno višeglasno crkveno pevanje, sirove i moćne zidove zvuka, efektima prošarane gitare, sjajnu produkciju i aranžmane koji vas potpuno uvlače u atmosferu svake pesme. A sve to bez nekog prevelikog komplikovanja.

Strukture pesama su jednostavne i većinski bazirane na principu kulminacije. Sve je tako pitko i slušljivo, štaviše komercijalno, a opet u pozadini nosi ogromnu tekstualnu i emocionalnu težinu. Tama koja obavija ovaj album nije ona teška i sumorna, već je veoma lepo upakovana. Kjučnu ulogu u ovome ima pevanje Samira Zahirovića, koji je u stanju da iznese sve emocije od melanholije, preko besa, pa sve do prkosa i inata, ali članova koji učestvuju u višeglasju, čija šarenolikost boja i raspona pokazuje svo obilje emocija u koje je izdanje umočeno. Ovakav višeglas pružiće vam svežinu na pravim mestima ovog izdanja, jer kad god se on bude pojavio osećaćete se kao da vas je zrak Sunca upravo udario, pravo u glavu, dok ste šetali ispod tmurnog neba.

Pesma „Plavo“ koja otvara ovo izdanje je veoma turobna i stvara utisak kao da vam je neko zakačio olovo za noge i niste u stanju da normalno hodate, već molite za naredni tromi korak kroz živo blato. Krik na kraju pesme je „monstruozno“ dobar i čini da se ova pesma uzdigne iz svoje melanholične atmosfere. Krajnja ekspresija stihovima I dalje i dalje i dalje daje pesmi potpuno novi smisao.

Šaptaj“ okreće album više ka alternativnom panku udaljavajući ga od mračnom doom grunge fazona u kom je prva pesma. Poseduje snažne etičke poruke koje dolaze u drugom delu pesma i teraju slušaoca da ovu pesmu posmatra kao životnu smernicu, a ne kao prezir usmeren ka nekome (kako vam se može učiniti u svom prvom delu).

Žeđ“ počinje veoma lagano, omamljuje vas mantričnom ritam sekcijom i gitarom koja ima gotovo western surf vajb. Ovo je najsvedenija pesma na celom albumu, koju potpuno vuče vokal. Lepo je konačno čuti bend koji ulaže ovoliko truda u pevanja koje će muzika savršeno dopuniti. Nekima će ova numera možda biti dosadna, jer ne poseduje nikakvu vrstu jasnog klimaksa, ali će za sladokusce okultnije atmosferične muzike biti prava poslastica.

Izdanje se ubrzava sa pesmom „Na pola puta„. Ako su prethodne laganije numere posedovale neku vrstu crkvenog pevanja, sada frontmen izbacuje reči više u brzom maniru propovedi ili molitve, dok klavijature dopunjene bek vokalima preuzimaju veliku ulogu u celokupnoj instrumentalnoj slici. Ubrzanje i jedna moćna pesma, puna mesa, baš onda kad vam je to potrebna. Baš kao što kaže tekst, sada ste tek žedni da čujete još.

Mlada noć“ dosta podseća na zvuk koji je sastav Let 3 gajio na albumu „Two Dogs Fuckin“, pre svega vokalno liči na numeru „Sam u vodi“. Tekst pravo u metu Voliš sjećanja na život, ali života ti nema, tako velika istina rečena tako jasno. Tužna sudbina nekih ljudi je zaista da se hrane prošlošću. Mora se pomenuti i brejk ove pesme koji je poput neke uhode koju čekate da vam kad tad zaskoči za vrat, a onda to urade stihovi stari strah, gori zapaljenih duša plamen praćeni kricima iz pozadine (možda krici i ne postoje na snimku, ali verujte mi da ćete ih čuti).

Krila“ nam  donose puno novih elemenata, kao što su igranja s post-rockom i trip-hopom. Bubanj i bass linija hipnotišu slušaoca, dok sintovi, gitara i brutalni vokal grade takvu atmosferu da stičete utisak da se nalazite u središtu nekog hrama u kom sve odjekuje. Ova pesma bila je sjajan izbor za singl koji će najaviti album, jer kao da predstavlja neku vrstu manifesta, neku vrstu životnog priručnika kojim se članovi benda vode.

Stižemo do najbesnije numere „Neprizvanog„. Kakva šamarčina na samom početku ove pesme, kao da je krdo divljih konja projurilo pored vas i zavrtelo vas u krug. Uleće wah gitara i razbija taj bes, terajući vas da zaplešete, onda opet stiže stampedo i tako na smenu. Posle toga, stiže brejk koji smiruje pesmu, da bi eksplodirao s glavnim rifom ojačanim velikom količinom nojza sa gitara i još energičnijim bubnjevima. Videlo se već na albumu da Crni Dani CERNA-a mogu i besno i agresivno, ali je ova pesma definitivno njihova, trenutna, kruna stvaranja u ovom maniru.

Malo sporija i mračna kompozicija svakako nije na odmet posle ovakave oluje. „Istinom“ predstavlja još jednu mantričnu kompoziciju koju nosi glas Samira Zahirovića. Ovo je, ipak, verovatno najslabija numera na albumu jer ne nudi ništa novo, nedostaje joj klimaks i teško je osetiti tu vrstu uzbuđenja kao kod ostalih pesama.

Možda najpamtljivija numera na izdanju „Lutam“ je sjajan primer kako se smišljaju jasne vokale melodije i aranžman koji bez previše zavrzlama čini da slušalac utone u numeru. Na višeglase stvarno više ne treba trošiti reči, jer oni u ovoj kao i u gotovo svim ostalim numerama predstavljaju glavni deo identiteta benda. Posebnu lepotu ima poslednji deo u kom se preklapaju glavni i prateći vokali. Ova pesma je dosta bolji komercijalni iskorak u odnosu na prethodno pomenutu „Istinom“.

Za kraj je ostavljena naslovna numera „Prazninama„. Najteža numera na albumu definitivno zaslužuje svoju poziciju na samom kraju. Vokali su ponovo glavno oružje, ukrasi na bassu vas iznenade kad najmanje očekujete, bubanj odiše tribalnom energijom, dok gitare kroje mračne atmosferične zavese oko vaše glave. Ova pesma iako mračna u strofama, refrenom nudi takvu svetlinu, milinu i toplotu, gradeći sjajan kontrast, kakav je prisutan i u drugim numerama.

Crni dani Cerna-a sjajno pakuju mračne ideje u omote koji odišu nadom. Bez namere da vas emotivno ukopaju, oni vam iskreno iznose svoja osećanja, kako biste vi kroz njih tražili svoj put, shvatili kako se možda nalazite na mračnom mestu, ali i to da svetlost uvek postoji, samo nikada ne treba odustati od traganja. Samo treba ići ponovo, sve dalje i dalje i dalje za istinom, jer samo takva žeđ je ona iskrena.

Spisak pesama:

1. Plavo
2. Šaptaj
3. Žeđ
4. Na pola puta
5. Mlada noć
6. Krila
7. Neprizvanog
8. Istinom
9. Lutam
10. Prazninama