-

Creed – Full Circle (2009)

Creed -  Full Circle

Creed – Full Circle
Izdavač: Wind-Up Records ( 7.11.2009.)
Producenti: Howard Benson
Trajanje: 54:32
Žanr: Hard rok, alternativni rok
Ocena: 5

 Sredinom 90ih na Floridi je nastao post grandž bend Creed koji je u to vreme bio možda jedan od najpotcenjenijih bendova, a grandž publika ih je izbegavala zbog prevelike sličnosti sa Pearl Jam-om. Posle tri studijska albuma i jedne kompilacije hitova pevač Skot Step rasformio je bend kako bi se posvetio solo karijeri. Izdao je jedan album i doživeo potpuni neuspeh što je bio znak da ako hoće nešto da postigne muzički, da to mora da uradi kao deo benda. Tako je došlo do ponovnog okupljanja Creed-a i to u originalnoj postavi, uključujući i Brajana Maršala.

Creed se na muzičku scenu vraćaju sa novim studijskim ostvarenjem nazvanim “Full Circle“. Prvi singl, ujedno i prva pesma na albumu, “Overcome“ je već na prvo slušanje odavala utisak jednog svežeg i prijatnog hard rok izdanja, što je sa izlaskom albuma u neku ruku i potvrđeno. Muzika je nešto slojevitija nego li neko tradicionalno hard rok izdanje, a bend se oslobodio ukočenosti koja je bila prisutna na njihovim ranijim diskovima što se primećuje u mnogo bogatijem i alternativnijem instrumentalnom izrazu. Primetan je i trud Skot Stepa da pobegne od prokletstva neverovatno sličnog glasa sa Edi Vederom koje ga prati od kada je nastao bend. Međutim, samo je delimično uspeo tome. “Full Circle“ zapravo se nalazi na istom mestu kao i raniji albumi benda. Hard rok muzika koja se prodaje kao post grandž priča sa puno baladičastih pesama.

Da bi Creed bio shvaćen kao ozbiljan bend neophodno je da im muzika postane još slojevitija i dublja, da navede ljude da njihovi albumi ne budu nešto što se usputno sluša, već sa pažnjom. “Full Circle“ je daleko od odličnog izdanja, ali se ne može reći ni da je očajno. Sasvim je pristojno i prijatno ostvarenje u ovoj godini. Neke od boljih pesama na albumu su pomenuta “Overcome“, “A Thousand Faces“, “Rain“ i “Away in Silence“.

Spisak pesama:

1. „Overcome“ 3:47
2. „Bread of Shame“ 3:56
3. „A Thousand Faces“ 4:54
4. „Suddenly“ 3:31
5. „Rain“ 3:27
6. „Away in Silence“ 4:40
7. „Fear“ 4:05
8. „On My Sleeve“ 4:14
9. „Full Circle“ 4:08
10. „Time“ 5:55
11. „Good Fight“ 3:55
12. „The Song You Sing“ 4:08