-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeConcrete Sun - Eight (2014)

Concrete Sun – Eight (2014)

Concrete Sun -  Eight

Concrete Sun – Eight
Izdavač: Miner Recordings ( 6.3.2014.)
Producenti: Dragan Alimpijević Pik
Trajanje: 35:00
Žanr: Southern, Stoner Metal
Ocena: 9

 Fanovi pokrenite se, album ’’Eight’’ je konačno u prodaji. Posle dve godine rada na materijalu novosadski bend Concrete Sun u maju prošle godine ušao je u studio. Dugo se čekalo da album bude u prodaji i, zaista, vredelo je.

Bend je već na svirkama u protekloj godini sa nekoliko pesama zagolicao maštu fanovima i naterao da se željno iščekuje ovaj momenat. U postavi koja je snimala album našli su se Strahinja Cerovina (vokal), Bojan Mijatović (solo gitara), Budimir Živković (ritam gitara), Stevan Fujto (bas) i Miloš Topić (bunjevi).

Iako je žanr ostao isti, zvuk novog albuma se znatno razlikuje od prvenca “Sky Is High” koji je naišao na pozitivne reakcije publike i za kratko vreme postali su miljenici novosadske, ali i scene u širem okruženju. Ritam pesama na novom albumu je dosta brži, rifovi su progresivniji, ali se kroz ceo album provlači i funky prizvuk bas gitare. Tekstovi pesama prikazuju pogled pojedinca na društvo, naravno uz mnoštvo metafora. Ljubitelji balada se takođe mogu pronaći na ovom albumu, a najveću novost predstavlja akustična pesma i dva ženska back vokala Jasna Cvijanović i Bojana Radovanović.

Prva numera na CD-u nosi naziv Two Brothers i snažnim i melodičnim prvim rifom uvlači u njihov svet koji su stvorili ovim albumom. U pozadini strofa može se čuti veoma pevljiv slap na basu i gitara koja na osnovni rif dodaje tercu i upotpunjuje zvuk. Dolazak refrena donosi potpuni kontrast i težu melodiju. Solo na gitari je jednostavan i priprema veoma neuobičajen kraj pesme koji će vam sigurno ostati u sećanju. Naredna pesma Mountain Side je za ljubitelje bržeg ritma i započinje Toolovskim uvodom na bas gitari i karakterističnom pauzom koja će se na albumu često javljati. Dinamičke i ritmičke strofe, nabijajući slušaocu tenziju, kao da se uspinju do refrena koji, kada se konačno do njega dođe, naglo popušta sa ritmom. Zanimljivo je što se kroz pesmu javlja konstantna promena metrike. Sličan karakter ima čuvena The Fall koju se mogli čuti i na njihovim svirkama. Ovu pesmu karakterišu progresivni rifovi, funky slap bas gitara nastala po uzoru na Primus i uprkos nazivu ova pesma zaista diže adrenalin. Neuobičajeni momenat je solo slap na basu. Bilo šta slično nije moglo da se pronađe na prethodnom albumu tako da su još jednom dokazali koliko su napredovali u svom radu.

Numera koja će vas naterati da se pokrenete, što je i dokazano na snimanju spota za istu, zove se The Galley. Zahtevna melodija vokala je istakla Strahinjine sposobnosti kao pevača, gitarski rifovi u pesmi su jednostavni, ali na momente i haotični i definitivno ćete zateći sebe kasnije kako ih pevušite.  Nežna i melodična, gotovo romantična strofa odaje da upravo počinje pesma Sands Of Time. Na ujedinjen ritam gitara i bubnjeva, bas udara kontru i time postižu komplementarnost instrumentalnog ritma u strofama. Suštu suprotnost predstavlja refren gde vokal dobija na grubosti, a gitare sviraju oštrije, teže rifove koji kasnije prelaze u akordska razlaganja, zatim u solo koji melodijom vozi kroz sve rifove koji su se u pesmi pojavili. Ponovnom pojavom refrena približava se kraj i solo gitara uz flažolete odjavljuje pesmu.

Sledeća pesma već je uveliko poznata publici, jer se 2012. godine pojavila kao singl na koji je snimljen spot – u pitanju je Silver Tear. Početak odaje utisak da je pesma lagana, meditativnog karaktera međutim iz iluzije će vas izvući energičan prelaz na bubnjevima nakon kog počinje pravi karakter pesme ponovljenom prvom strofom gde vokal najednom postaje grub, a gitare progresivnije. Tipični stonerski rifovi pojavljuju se u refrenu koji se savršeno nadovezuje na prethodnu strofu. Na samom kraju možemo primetiti da je rif gitara nastao po uzoru na melodije Black Sabbatha. Uz to se može čuti još jedna novina, a to je saradnja sa klavijaturistom Dimitrijem Mladenovićem (Third Gallery) koji je svojom veštinom doprineo specifičnom i upečatljivom završetku pesme. Ljubitelji balada treba da obrate pažnju na Vagabound’s Daydream, pesmu koja nikako nije u stilu ove petorke, ali se i ako u prvi mah deluje slabo, veoma lepo uklopila u koncepciju albuma. Tek kad je drugi put odslušate i posvetite pažnju emociji pesme shvatićete da je ovo nečija tužna priča koju nastoje da ispričaju u stilu Lynard Skynarda. Melodičan bas predstavlja savršenu harmonsku podlogu vokalu. Ritam je lagan gotovo do samog kraja gde se naglo pojačava i pesma vremenom dobija brži ritam i samim tim postaje malo oštrija. Novine u vidu back vokala, koje smo već pominjali, jedva se čuju u ovoj pesmi, ali su i te kako prisutne i daju neku novu notu ovom sastavu.

Ono što je izrazito neobično je akustična pesma koja je snimljena u okviru albuma, Chained Up And Out Of Blues. Otvara je zvuk usne harmonike i dva udarca u gitaru. Pesmom su u minut i po momci pokazali da mogu osim metala da sviraju jednostavan bluz, a da to jednako dobro zvuči. Melodije vokala (Jasna i Bojana se pojavljuju i u ovoj pesmi) su se poklopile, ali jedina zamerka su pojačani glasovi ovih devojaka toliko da na momente zasene glavni vokal. Tekstove prethodnih sedam pesama na albumu pisao je Bojan, ali tekst za Chained Up pisao je Strahinja.

Najbolja muzika nastaje kada se žanrovi izmešaju što su Novosađani i dokazali svojim novim ostvarenjem. “Eight” nam donosi nešto u potpunosti novo na našoj sceni što zaista vredi poslušati. Pored CD izdanja uskoro će fanovi moći da poseduju i ploču ovog albuma. Od nas dobijaju odličnu ocenu za album koji je nastao trudom, radom i entuzijazmom. Kao što je Strahinja rekao u intervjuu za Balkanrock “Ove godine smo krenuli punom parom” tako zaista i jeste, ovo je definitivno njihova godina.

Spisak pesama:

1. Two Brothers
2. Mountain Side
3. The Galley
4. Sands Of Time
5. The Fall
6. Vagabound’s Daydream
7. Silver Tear
8. Chained Up And Out Of Blues

Save