-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeColdplay - A head full of dreams (2015)

Coldplay – A head full of dreams (2015)

Coldplay -  A Head Full Of Dreams

Coldplay – A Head Full Of Dreams
Izdavač: Parlophone, Atlantic ( 4.12.2015.)
Producenti: Daniel Green, Digital Divide, Rik Simpson, Stargate
Trajanje: 45:05
Žanr: Alternative rcok, electro pop, art pop
Ocena: 6

 Od osnivanja ove britanske alternativne rok grupe, Coldplay je prodao preko 40 miliona kopija muzičkih albuma i singlova. Svetsku slavu su postigli singlom „Yellow“ iz 2000. Iste godine objavili su i album „Parachutes“ koji je bio nominovan za Merkjuri nagradu. Na ovom albumu su krenuli da rade još leta 2014. dok su promovisali svoj šesti album „Ghost Stories„. Njihovi slušaoci su novo delo s nestrprenjem iščekivali nadajući se da će bend nastaviti da ih iznenađuje.

Kako je centralna tema albuma „Ghost Stories“ bila inspirisana duhovima prošlosti koji su sustigli frontmena grupe zbog razvoda od glumice Gwyneth Paltrow, pitamo se da li je „A Head Full Of Dreams“ priča o njegovom oporavku. U tekstu istoimene pesme se pojavljuje motiv otvorenog prozora koji je polomljen, te nas to može asocirati na polomljeno srce, koje je bilo inspiracija i za omot prethodnog albuma. Simbol novog omota je „Cvet života“ koji se prvo anonimno pojavio na posterima po Londonu, zatim na frontmenovoj majici, da bi bend na svom Twitter nalogu potvrdio šta je to.

U intervjuu za Radio 2 u decembru 2014. godine, basista Guy Berryman i gitarista Jonny Buckland uporedili su poslednji album sa prethodnim, nazvavši ga „night to the day“.  Frontmen Chris Martin se složio sa svojim kolegama i dodao da su oni pokušali da naprave nešto koloritnije. Prvi susret publike i neke od novih pesama bio je 26. septembra 2015. godine, kada je bend na Global Citizen festivalu u Njujorku izveo set od 6 pesama, uključujućui i novi singl „Amazing Day„. Naime, to je balada koja je i više nego usporena, lagana melodija. Tekst pesme je dobar, ali muzika je na skali živahnosti definitivno otišla u minus, pa se može reći da je loše iskorišćen. Da sve bude ironičnije, na Internetu se pojavila i obrada iste pesme koja je još usporenija.

Kao što je najavljeno, svaki spot do sada urađen je promovisao koloritet i svežinu. Egzotične zemlje u kojima su rađeni i njihove lepote svakako doprinose tome. Spot za singl „Adventure of the lifetime“ je jedini koji je urađen veštački, kao animacija koja prikazuje članove benda u majmunskom obličju kako sviraju usred džungle. Neko je ovaj video zavoleo, neko nije, svakako da nije prošao neprimećen. Po mom ličnom mišljenu, veći sam fan te pesme nego spota. Ipak, lični favorit (kako audio, tako i video) je „Hymn For The Weekend“ koji već posle par nedelja, pokazuje znake najupečatljivijeg singla s albuma. Pored stalnog sastava, na ovoj pesmi učestuje i Beyonce čija karakteristična boja glasa doprinosi celokupnoj obojenosti singla. Možda je opčinjenost publike ovom pesmom poduprta asocijacijom na singl „Princess Of China“ na kojoj je gostovala Rihanna.

Pored Beyonce, na albumu je bilo nekoliko gostiju koji su zatekli publiku nespremnu. I pored toga što su se Chris Martin i Gwyneth Paltrow razveli i što je cela ta emocija propraćena dubokim emocijama utkanim u prethodni album, glumica je učestvovala kao prateći vokal u pesmi “Everglow”. Iznenađenje broj dva je i glas predsednika SAD-a koji je pojavljuje u jednom od singlova. Za britanski tabloid The Sun Chris je izjavio da je to: „…Zbog njegovog istorijskog obeležja, kao i zbog toga što je ta pesma o ‘Ja sam izgubio, ali sada sam našao’ motou“.

Album je definitivno bolji od prethodnog, ali sve pesme su nekako „tu negde“. Ako je „Ghost Stories“ bio slika Martinove loše faze, ovo možemo nazvati slikom njegovog usiljenog oporavka. Baš kao da mu je neko zaista u tom moru tuge dao kaleidoskop i sad on gleda boje i piše. Ne idem u neko dublje razmatranje samih pesama, jer se pesme koje su ostale nepomenute ne razlikuju mnogo jedna od druge. Svi su singlovi ili balade ili pop alternativa, ali daleko je to od onog rok zvuka s početka. Ako to jeste krivica novog producenta, neka se zapita koliko dugo će još publika voleti novi zvuk benda. Za sada, možemo reći da kvalitet tekstova ne slabi, a da je kvalitet zvuka upitan. Spotovi su zaista drugačiji i maštovitiji, što, pored zanimljivih saradnika, ide u plus celokupnom utisku.

Spisak pesama:

01 A Head Full Of Dreams
02 Birds
03 Hymn For The Weekend
04 Everglow
05 Adventure Of A Lifetime
06 Fun
07 Kaleidoscope
08 Army Of One
09 Amazing Day
10 Colour Spectrum
11 Up&Up