-

Clutch – Book of Bad Decisions (2018)

Clutch - Book of Bad Decisions

Clutch – Book of Bad Decisions
Izdavač: Weathermaker Music ( 7.9.2018.)
Producenti: Vance Powell
Trajanje: Blues rock, Southern rock
Žanr: 56:54
Ocena: 7

  

Hard rock, blues rock, southern/stoner rock. Clutch na karakterističan način provlači jedinstvenu harizmu i energiju kroz navedene žanrove i od albuma do albuma nudi novi i drugačiji pristup koji, iako je to nekada poprilično teško, i dalje uspeva da bude zanimljiv. Ova četvorka iz Merilenda, SAD, zajedno sa Vanceom Powellom, koji je poznat po saradnji sa, između ostalog, The White Stripes, izdaje preko sopstvene izdavačke kuće svoj dvanaesti studijski album, „Book of Bad Decisions“.

S obzirom na impozantan uspeh koji je bend postigao sa prethodnim studijskim izdanjem iz 2015. godine „Psychic Warfare“, lestvica je postavljena poprilično visoko. Da li je „Book of Bad Decisions“ kao celina loša odluka ili će uspeti da parira albumu broj 1 na Top Rock Albums listi 2015. godine?

Album otvara numera „Gimme the Keys“. Ukratko rečeno, pesma je savršen predstavnik zvuka koji Clutch skoro 3 decenije neguje i kroz dosadašnje albume formira. „Spirit of ’76“ nastavlja priču, ali donekle mlako. Rifovi su hevi, gitara odmah počinje da zavija, ali kao celina, ova numera možda pripada nekoj sredini albuma, ili možda čak bliže kraju. Refren je zarazan, ali opet, nekako isprazno deluje cela pesma.

Numera „Book of Bad Decisions“ već nekako više podseća na prethodni album. Snažni vokal Neila Fallona odlično prati instrumentalni deo sastava, dok te karakteristične bluesy/southern solaže savršeno razdvajaju celine pesme. Konstantna fuzzy bas linija u pozadini dodaje fini fanki gruv i taj unikatan Clutch vajb.

Pesme poput „How to Shake Hands“, „Weird Times“ , „Vision Quest“ i „Sonic Counselor“ veoma su energične, pogotovo kada se obrati pažnja na klavirsku pratnju u poslednje navedenoj numeri. Tekstove ovog benda ne treba zanemariti. Tako na primer „How to Shake Hands“ detaljno opisuje život u utopijskoj državi gde je upravo Neil Fallon predsednik.

„In Walks Barbarella“ je verovatno najzanimljivija stvar na ovom albumu. Savršen primer glatke integracije duvačkih instrumenata poput saksofona i truba u hevi aranžmane, totalno fanki, masivno i sve u svemu jako kvalitetno osmišljeno i izvedeno. Iskreno se nadam da će bend baš ovu pesmu izabrati za muzički spot s obzirom na ogroman potencijal koji čeka da bude iskorišćen.

Do ovog trenutka sve numere su jednostavno pucale energijom i brzim tempom. „Emily Dickinson“ pravi odličan presek na albumu, sa svojom nešto sporijom i sumornijom atmosferom praćenom zvukom orgulja u pozadini. Pravi južnjački američki vajb.

Ne bih nužno rekao da ima nekvalitetnih pesama na „Book of Bad Decisions“, ali definitivno se oseća trag repeticije. „A Good Fire“, „Ghoul Wrangler“, „H.B. Is in Control“ i možda čak i „Sonic Councelor“, iako se uklapaju uz vajb albuma, nekako deluju suvišno. Klasičan Clutch, formula je ispraćena i funkcioniše, ali možda bi bolje bilo da ih je bend sačuvao za neko drugo studijsko izdanje.

Bluesy/southern uticaj je verovatno najviše očigledan kada je reč o numeri „Hot Bottom Feeder“. Uz to čak i dobijamo uputstvo kako da napravimo ukusno jelo od račića uklopljeno u tekst.

„Paper & Strife“ polako privodi album kraju, sa „Lorelei“ kao završnicom. Sumorna i definitivno sporija numera lepo zaokružuje „Book of Bad Decisions“ kao interesantnu, fanki, bluesy i pre svega hevi celinu.

Čini mi se da je Clutch uprkos dugogodišnjem radu i dalje relativno potcenjen. Kada je reč o žanrovima u koje ga ubrajamo, ovaj sastav bez pitanja piše i izvodi veoma kvalitetnu muziku. Iako ovo izdanje verovatno neće dostići slavu „Psychic Warfarea“, vredi ga poslušati, makar i na preskok. Definitivna preporuka za „In Walks Barbarella“,  „Emily Dickinson“ i „Hot Bottom Feeder“.

Spisak pesama:

 1. Gimme the Keys
 2. Spirit of ’76
 3. Book of Bad Decisions
 4. How to Shake Hands
 5. In Walks Barbarella
 6. Vision Quest
 7. Weird Times
 8. Emily Dickinson
 9. Sonic Counselor
 10. A Good Fire
 11. Ghoul Wrangler
 12. H.B. Is in Control
 13. Hot Bottom Feeder
 14. Paper & Strifer
 15. Lorelei