-

Cardinal Point – Man or Island (2023)

Cardinal Point - Man or IslandCardinal Point – Man or Island (25. 9. 2023.)

Izdavač: Q-Records

Producent: Stefan Gaćeša

Trajanje: 47:47 minuta

Žanr: Stoner/Southern rock

Ocena: 8.5

 

„Man or Island“ je sjajan album. „Man or Island“ je album koji je trebao da se desi i koji je morao da se desi. Koji je, nadasve, preko potreban lokalnoj sceni. Tačka. I kada rekoh sve ovo, šta sada? Komotno bih mogao da ostavim toplu preporuku za kupovinu istog, brojčanu ocenu da tu preporuku i potkrepim, i da završim recenziju pre nego što je i počnem. Sve bi samo po sebi bilo jasno. Međutim, kako je od prethodnog albuma, „Spit On Trust And Reliance“, prošlo bezmalo 8 godina, tako nešto naravno nije niti poželjno, niti izvodljivo. A i ako ćemo iskreno, teško da se i povlačenje paralela sa prvencem može izbeći. Zapravo, ne da neću voziti slalom oko raznih poređenja, nego ću debi izdanje iskorisiti kao neku vrstu reference za merenje učinka benda na „Man or Island“.

Pre svega, činjenica koja se mora uzeti u obzir, je da se sadašnja postava prilično razlikuje u odnosu na prvobitnu. Promena se, između ostalog, desila na i poziciji frontmena, a to neminovno utiče, u većoj ili manjoj meri, na identitet benda.

„Man or Island“ nakon prvog slušanja stavlja svima do znanja da je reč o nadasve ozbiljnom albumu. Nemoguće je pričati o njemu, a ne konstatovati da je svaki segment, kako svirački, tako i produkcijski, dobio podjednako pažnje i da se slučaju ništa prepuštalo nije. Inicijalna misao, tačnije inicijalni utisak je bio da je „Man of Island“ sofisticiraniji nastavak prethodnika. Ipak, nakon nekoliko dana konstantnog konzumiranja materijala, odustao sam od te teze kao primarne ideje za ovaj tekst. Razlike u karakteru izdanja su, iako suptilne, ipak značajnije da bi bile zanemarene. Dok je „Spit On Trust And Reliance“ nabijen sirovom snagom koju kao steroidima dodatno uvećava entuzijazam benda na početku karijere, njegov naslednik je daleko čistiji, ispoliraniji rezultat sada već dosta iskusnijeg tima. Usudio bih se čak reći da mi je često bio prisutan osećaj nekakvog pozitivnog iščekivanja da se desi bar neka mikro-eksplozija koja će energiju albuma oterati u pik, ali umesto toga smo dobili dobro kontrolisan požar, pa kome se šta više sviđa. Meni iskreno sasvim odgovaraju i jedan, i drugi pristup. Što se tiče sviranja, ono je zaista vrhunsko. Po svetskim standardima žanrova koji čine karater benda, više na strani rocka, nego metala, sa blagom aromom početka dvehiljaditih (kafena kašičica grandža na zalasku) i sve to odgovarajuće upakovano za vreme u kojem je album nastao. Gitariski riffovi su besprekorni. Zvuk koji se kreće u dijapazonu od punokrvnog rock/hard rock overdrajva/dista, do isto tako efektnog stoner fuzza je pažljivo rapoređen u skladu sa zahtevima pesama i to bez promašaja. Ritam sekcija takođe radi izuzetno kvalitetno, sa pregršt diskretnih i efektnih aranžerskih rešenja, koji, ponavljam, govore u prilog činjenici da je Cardinal Point bend koji je sazreo na pravi način.

Što se tiče produkcijskog dela, gosn. Gaćeša, ponovo zadužen za snimanje i miks albuma je takođe sve ovo fantastično upakovao. Doduše, kod mene postoji dilema koja mi blago kljuca po mozgu non-stop, a reč je o razmišljanju da je na momente možda sve previše doterano i upeglano za jedan bend kojem je jedan od prefiksa stoner, ali to brzo sve izvetri nakon zaključka da mi se sveukupan zvuk izuzetno dopada. Svaki instrument je na svom mestu i obavlja svoju funkciju u zvučnoj slici. Možda bubnju malo fali panča na momente, ali ovo mu dođe više kao sugestija, nego kao mana i to u slučaju kada autor teksta zaboravi da bubanj može da zvuči normalno i prirodno. Čista desetka za Gaćešu, mada je to nekako od njega i bilo očekivano.

Sam kvalitet pesama je vrlo ujednačen. Nema fillera. Pesme koje blago odskaču bi možda bile „Stray Dog“ i „Sometimes“, ali je i dalje zaključak da je materijal vrlo kompaktan i to na dobar način svakako. Ta ujednačenost nas dovodi do jedne jedine manjkavosti koja je vezana za ukupan utisak u vezi „Man or Island“.

Naime, rekoh na početku teksta da je ovaj album lokalnoj sceni bio preko potreban i da je trebao da se desi jer je pravi, punokrvni rokenrol ovog profila (pogled preko Atlantika), u deficitu kod nas. Cardinal Point su tu prazninu popunili vrlo efektno sjajnim materijalom. Bez daljnjeg. Ali materijalom kojem fali samo jedan pravi pravcati hit za širi auditorijum, stvar koja će se pevati na svirkama i koja će zaokružiti uspeh izdanja. Ta jedna jedina stavka ih je delila od potpunog trijumfa „Man or Island“ u očima kritike u startu i verovatno kod publike u budućnosti. Dva zrna bezobrazluka više, sekund manje u safe modu i album bi bio perfektan. Mislim da je to preko potrebno bendu koji svakako ima potencijal za to „nešto više“. Šta to „nešto više“ podrazumeva, samo po sebi je stvar ugla gledanja, ali ja lično ništa protiv ne bih imao da se Cardinal Point u nekom trenutku približe, uslovno rečeno, mainstreamu, u kontekstu komercijalnog uspeha, bar na regionalnom nivou. To bi svakako bio značajan bust za moral bendova na ovom podneblju. No, i ovako kako je, ostaje nam samo da skinemo kapu momcima iz Vranja. Ispit zvani „drugi album“ je položen visokom ocenom. Samo nam svima ostaje da se nadamo da će pauza do trećeg biti mnogo, mnogo kraća.

Autor: Igor Stanić

Spisak pesama:

  1. Man Or Island
  2. Lay Down
  3. Stray Dog
  4. Behind The Fire
  5. Rolling Ahead
  6. Sometimes
  7. Right’N’Ready
  8. We’re Not Alone
  9. Sunrise
  10. This Chest